Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 06, 2024

Αύξηση θερμοκρασιών και τιμών: Θα τρώμε πληθωρισμό και κλιματική αλλαγή






Δεν μπορούμε να αγνοούμε πια ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι κάτι που βιώνουμε και όχι κάτι που θα έρθει. Και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να αγνοούμε τους σαφείς δεσμούς μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των καθημερινών μας αγαθών.
Εύα Αναστασιάδου

 





Ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα, ρύπανση ατμόσφαιρας και υδάτων, συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό για το μέλλον του πλανήτη μας που πλέον μετρά αντίστροφα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ιούλιος του 2024 ήταν παγκοσμίως θερμότερος από οποιοδήποτε άλλο Ιούνιο στο αρχείο δεδομένων, ενώ το σερί εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών θέτει το 2024 σε τροχιά να γίνει το θερμότερο καταγεγραμμένο έτος στον κόσμο.

Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει σημαντικές και καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα, καταστροφικές πλημμύρες, φωτιές, τυφώνες και ακραίες θερμοκρασίες. Η έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, για τις κλιματικές συνθήκες στην Ευρώπη προειδοποιούν ότι η ήπειρος είναι αντιμέτωπη ολοένα και συχνότερα με κύματα ακραίας ζέστης, την οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ο ανθρώπινος οργανισμός.


Σύμφωνα με την Copernicus (, ο Ιούνιος του 2024 ήταν παγκοσμίως θερμότερος από οποιοδήποτε άλλο Ιούνιο στο αρχείο δεδομένων, ενώ το σερί εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών θέτει το 2024 σε τροχιά να γίνει το θερμότερο καταγεγραμμένο έτος στον κόσμο. Η υπερθέρμανση τροφοδοτεί ακραία καιρικά φαινόμενα και αυτό συμβαίνει με «εκπληκτική ταχύτητα», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

«Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και μας βλάπτει ήδη – αυτή είναι η ωμή διαπίστωση», δήλωσε ο καθηγητής Μάαρτεν βαν Άαλστ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για το Κλίμα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Η κλιματική κατάρρευση καταστρέφει ήδη οικονομίες και κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη άρνηση των κυβερνήσεων να δράσουν αποφασιστικά, θα αποδειχθεί καταστροφική για την ανθρωπότητα.

Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες θερμοκρασίες απειλούν να επιδεινώσουν τις πιέσεις στον πληθωρισμό, ιδίως μέσω των τιμών των τροφίμων, σύμφωνα με μια μελέτη από τους Maximilian Kotz, Friderike Kuik, Eliza Lis, και Christiane Nickel. Σε έναν κόσμο που ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες των αυξημένων θερμοκρασιών, οι επιπτώσεις αυτές προβλέπεται να γίνουν ακόμα πιο έντονες και διαρκείς.


Οι ακραίες θερμοκρασίες που συνοδεύουν την παγκόσμια θέρμανση αυξάνουν τον κίνδυνο αποτυχιών στις καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα που προέρχονται από γεωργικές δραστηριότητες επηρεάζονται άμεσα, οδηγώντας σε μείωση της προσφοράς και, ως εκ τούτου, σε αύξηση των τιμών. Ο αντίκτυπος αυτός δεν περιορίζεται μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά αφορά και τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένες εισαγωγές λόγω της μείωσης της εγχώριας παραγωγής.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να εντείνει τις ήδη υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις. Οι συνέπειες δεν είναι μόνο άμεσες, αλλά και έμμεσες, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία με πολλαπλούς τρόπους.
Πιο συγκεκριμένα η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων μεταξύ 0,9 και 3,2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως έως το 2035. Η ίδια θέρμανση θα προκαλέσει μικρότερη άνοδο του συνολικού πληθωρισμού (μεταξύ 0,3 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες), επομένως μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών θα πρέπει να δαπανηθεί για την αγορά τροφίμων.

Τα νοικοκυριά που ήδη βρίσκονται υπό πίεση από τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσκολίες στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών, γεγονός που ενδέχεται να επιδεινώσει την κοινωνική ανισότητα. Αυτή η επίδραση θα γίνει αισθητή παγκοσμίως, τόσο από χώρες υψηλού όσο και χαμηλού εισοδήματος, αλλά πουθενά περισσότερο από ό,τι στον παγκόσμιο νότο. Όπως συμβαίνει με διάφορες άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η Αφρική θα πληγεί περισσότερο, παρά το γεγονός ότι συνεισφέρει ελάχιστα στις αιτίες της.


Η έρευνα που διεξήγαγαν για την επισιτιστική ασφάλεια στην Γκάνα, στη δυτική Αφρική, δίνει μια αίσθηση του τι μπορεί να σημαίνει ο πληθωρισμός των τιμών στην πράξη. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή περιγράφει τη δυτική Αφρική ως “το κέντρο” της κλιματικής αλλαγής, με μοντέλα να προβλέπουν ακραία άνοδο της θερμοκρασίας και μειωμένες βροχοπτώσεις. Με περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού να εξαρτάται άμεσα από τη γεωργία με βροχή, η Γκάνα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.Φωτ.: Adobe Stock
Ο πληθωρισμός των τροφίμων που σχετίζεται με το κλίμα μπορεί να αναλυθεί σε δύο αλληλένδετα προβλήματα.


Το πρώτο είναι ότι οι ίδιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλούν τον πληθωρισμό κάνουν ήδη δυσκολότερο να αποκτήσει κανείς τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση των μακροχρόνιων και προβλέψιμων καλλιεργητικών περιόδων και έτσι μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή καλλιεργειών.

Άλλες συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερες επιδημίες παρασίτων και ασθενειών που εξαντλούν τα ζωικά αποθέματα και τα αποθέματα τροφίμων και το θερμικό στρες σε ήδη φτωχές περιοχές που καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση στις αγροτικές κοινότητες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ωθούν τις τιμές υψηλότερα και μειώνουν την αγοραστική δύναμη των επηρεαζόμενων νοικοκυριών. Οι κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού των τροφίμων επιδεινώνουν ήδη την επισιτιστική ανασφάλεια.

Το δεύτερο μέρος αυτού του προβλήματος είναι η ίδια η άνοδος του πληθωρισμού. Μια ετήσια αύξηση της τιμής κατά 3% θα σήμαινε ότι τα νοικοκυριά είναι λιγότερο ικανά να αγοράσουν αυτό που χρειάζονται. Πιθανότατα θα χρειαστεί να συμβιβαστούν με την ποιότητα ή ίσως ακόμη και τα πολιτιστικά σημαντικά τρόφιμα. Αυτό με τη σειρά του κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ασθένειες και άλλα θέματα υγείας. Ο υποσιτισμός είναι η κύρια αιτία ανοσοανεπάρκειας παγκοσμίως.

Στην Γκάνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν περισσότερες γνώσεις για την κλιματική αλλαγή ήταν πιο πιθανό να είναι ασφαλείς για τα τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι λίγοι άνθρωποι έχουν επίσημη εκπαίδευση. Αυτό είναι απόδειξη ότι οι πληγέντες πληθυσμοί γνωρίζουν πολύ καλά τις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και την απρόβλεπτη κατάσταση του κλίματος και ενδεχομένως να συμμετέχουν σε προληπτικές πρακτικές μετριασμού. Όσοι δεν έχουν καμία εκπαίδευση είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με ένα επάγγελμα ευαίσθητο στο κλίμα, όπως η γεωργία, και έτσι θα εκτεθούν πιο άμεσα. Η διδασκαλία των ανθρώπων σχετικά με την κλιματική αλλαγή μπορεί να προσφέρει κάποια ικανότητα προσαρμογής σε αυτήν, και επομένως να αυξήσει την επισιτιστική ασφάλεια.

Οι αλλαγές στο κλίμα είναι ένας πολλαπλασιαστής του κινδύνου πείνας για εκείνους τους πληθυσμούς με εδραιωμένη ευπάθεια. Υπό το πρίσμα αυτό, 134 χώρες στο COP28 υπέγραψαν μια δήλωση για να ενσωματώσουν τα συστήματα τροφίμων στη δράση τους για το κλίμα, ώστε να διασφαλίσουν ότι όλοι έχουν αρκετό φαγητό υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη προτείνουν ότι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να περιορίσει τυχόν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Προτείνουν επίσης ότι η διαφοροποίηση των οικονομιών θα χρησιμεύσει ως κάποια προστασία για εκείνες τις κοινότητες που εξαρτώνται από τη γεωργία τόσο για τα τρόφιμα όσο και για το εισόδημά τους.

Δεν μπορούμε να αγνοούμε πια ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι κάτι που βιώνουμε και όχι κάτι που θα έρθει. Και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να αγνοούμε τους σαφείς δεσμούς μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των καθημερινών μας αγαθών. Ίσως καταλάβουμε εγκαίρως όλοι μας ότι δεν ζούμε πλέον σε έναν κόσμο όπου η κλιματική αλλαγή απλώς επηρεάζει την οικονομία: βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου η κλιματική αλλαγή είναι η οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου