Σάββατο, Σεπτεμβρίου 28, 2024

Μια διαρκής πληγή στην τσέπη και στα προσωπικά δεδομένα...




Το ηχηρό χαστούκι που εισέπραξε η κυβέρνηση από την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία επέβαλε διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 150.000 ευρώ, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για σοβαρά ζητήματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στα νέα δελτία ταυτότητας, φέρνει σε δυσχερή θέση όλους τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη...Προφανώς όσους υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία -περισσότερο τον Τ. Θεοδωρικάκο- και ανοίγει εκ νέου το μαύρο κουτί της σκιώδους υπόθεσης του διαγωνισμού των νέων ταυτοτήτων: μια εργολαβία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πέντε υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, δύο ματαιώσεις διαγωνισμών, μια κρυφή επί μήνες απευθείας ανάθεση, οι πιέσεις της Ε.Ε. και η μη προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή.

Το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, προκηρύσσει διαγωνισμό για τη δημιουργία νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας που θα ξεκινούσε την έκδοση ασφαλών δημόσιων εγγράφων, ταυτοτήτων, διαβατηρίων. Στις 12 Ιουλίου 2019 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο νέος κανονισμός για την ενίσχυση ασφάλειας των ταυτοτήτων στους πολίτες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον κανονισμό, «τα δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας ICAO 9303 ή που δεν περιλαμβάνουν λειτουργική MRZ (Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη) παύουν να ισχύουν κατά τη λήξη τους ή το αργότερο στις 3 Αυγούστου 2026».

Τις πρώτες δύο εβδομάδες της διακυβέρνησης της Ν.Δ., τον Ιούλιο του 2019, ο νέος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ακυρώνει τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αποφασίζεται ουσιαστικά η έκδοση «κάρτας του πολίτη» που θα περιλάμβανε αριθμούς όπως ο ΑΜΚΑ κ.λπ. Στις προδιαγραφές του διαγωνισμού ήταν και η ύπαρξη εντός της κάρτας ενός ηλεκτρονικού μέσου το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί με τα συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, να χρησιμοποιείται για ψηφιακή υπογραφή, έκδοση πιστοποιητικών κ.λπ. Το κόστος του διαγωνισμού έφτανε στο δυσθεώρητο ποσό των 515 εκατ. ευρώ και οι μνηστήρες πολλοί.

Στη συνέχεια δίνονται πέντε παρατάσεις για την κατάθεση προσφορών, κατατίθενται προσφυγές, εμπλέκεται το ΣτΕ και ο διαγωνισμός παγώνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο τότε υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος τον ακυρώνει με αιτιολογία ότι η «ματαίωση έρχεται ως συνέπεια της απόφασης να παραταθεί η ισχύς των διαβατηρίων από τα πέντε στα δέκα έτη». Επιπλέον ενημερώνει πως «η συνολική αξία του συγκεκριμένου διαγωνισμού μειώνεται κατά τουλάχιστον 56,5 εκατ. ευρώ, με αυτονόητη τη σημαντική οικονομική ωφέλεια υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου»...

Κώστας Ζαφειρόπουλος - Εφ. Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου