Κυριακή, Σεπτεμβρίου 22, 2024
Τον γιο της πλύστρας να φοβάσαι»: Ποιος το είπε τελικά Η συγγνώμη της Έλενας Ακρίτα και τα «ψευτοαποφθέγματα» σπουδαίων προσωπικοτήτων στο διαδίκτυο.
Όλα τα ΄χαμε, ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν έλειπε από την πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα. Ο ηγέτης της της «Οκτωβριανής Επανάστασης» του 1917 βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για μια φράση που διαχρονικά του αποδίδεται, αλλά που ποτέ δεν είπε. «Τον χορτασμένο μην φοβάσαι, το γιο της πλύστρας να φοβάσαι», έγραψε η Έλενα Ακρίτα σε ανάρτησή της στο Facebook.
Το «απόφθεγμα» κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο και στη δημόσια συζήτηση ως ρητό του Λένιν, μάλιστα σταδιακά πήρε και διαφορετική ερμηνεία. Αρχικά εμφανιζόταν ως μια αναφορά στη δύναμη της εξεγερμένης λαϊκής τάξης, την οποία θα πρέπει οι ισχυροί να φοβούνται.
Τελευταία εμφανίζεται ως αναφορά στη διαφθορά των πολιτικών: Ο «πεινασμένος» είναι πιο επικίνδυνος να διαφθαρεί από τον «χορτασμένο». Με αυτόν τον τρόπο το χρησιμοποίησε και η Έλενα Ακρίτα καθώς παρουσίασε τη φράση ως εξής: «Τον χορτασμένο μην φοβάσαι, το γιο της πλύστρας να φοβάσαι. Που μπήκε στην πολιτική με τρύπιο σώβρακο και βρέθηκε με κολοσσιαία περιουσία».
Μάλιστα η Έλενα Ακρίτα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το «ρητό του Λένιν». Συγκεκριμένα σε συνέντευξή της το 2015 είχε δηλώσει: «Και στο κάτω κάτω, οι αριστεροί πρέπει να είναι χορτασμένοι, το ‘λεγε και ο Λένιν: “Mη φοβάσαι τον πλούσιο, τον γιο της πλύστρας να φοβάσαι”. Γιατί ο πεινασμένος θα κοιτάξει να φάει μόλις κάτσει στην εξουσία. Όχι πάντα, αλλά πολλές φορές».
Η βουλευτής ζήτησε συγγνώμη που λανθασμένα απέδωσε το ρητό στον Λένιν. «Λάθος που έχουμε κάνει πολλοί, κι εγώ ανάμεσα τους παραπάνω από μια φορά. Ο Λένιν δεν θα είχε γράψει ποτέ κάτι τόσο απαξιωτικό κι εγώ όφειλα να το έχω αξιολογήσει και διασταυρώσει», έγραψε.
Κι αν η αρχική ερμηνεία «παραπέμπει» σε κάποιο βαθμό στις θέσεις του Λένιν, η δεύτερη δύσκολα μπορεί να συνδεθεί με τον ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης. Με το πέρασμα των χρόνων κάποιοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν πως το είχε γράψει για τον Στάλιν ως προειδοποίηση προς το κόμμα των μπολσεβίκων για να μην του δώσει εξουσία.
Η αλήθεια όμως είναι πως η φράση ουδέποτε έχει ειπωθεί από τον Λένιν, ούτε έχει γραφτεί σε κάποιο κείμενό του ή σε κάποιο βιβλίο. Γενικά δεν υπάρχει καμία πηγή για το «απόφθεγμα», το οποίο ανήκει στην κατηγορία άλλων αντίστοιχων «ρήσεων» που κυκλοφορούν μαζικά στο διαδίκτυο και αποδίδονται σε σημαίνουσες προσωπικότητες της ιστορίας, της πολιτικής και του πολιτισμού.
Ο λόγος είναι πως ανεξάρτητα από την ουσία των «ρητών», ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτά, τα «ψευτοαποφθέγματα» ενισχύονται από την «επίκληση στην αυθεντία». Όπως σημειώνει εύστοχα και ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος στο ιστολόγιό του: «Άλλη επίδραση έχει το ρητό “Να φοβάσαι τον γιο της πλύστρας – Β. Ι. Λένιν” από το ρητό ”Να φοβάσαι τον γιο της πλύστρας – Ισίδωρος Περλεπές”».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου