Σάββατο, Σεπτεμβρίου 14, 2024
Αντιπροσφυγικό κρεσέντο Μητσοτάκη...
Υπέρ της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. τάχθηκε ο πρωθυπουργός με αφορμή τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα που ξεκίνησε η Γερμανία, επιμένοντας παράλληλα στη γραμμή της «ενεργητικής αποτροπής» από το Λιμενικό...
Πανικός έχει κυριεύσει το μέγαρο Μαξίμου λόγω της αντιπροσφυγικής στροφής της Γερμανίας, η οποία άγεται και φέρεται στο προσφυγικό πιεζόμενη από την δική της εγχώρια Ακροδεξιά και αποφασίζοντας να επιβάλει εσωτερικούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της με στόχο τον περιορισμό των δευτερογενών προσφυγικών ροών. Στην ελληνική κυβέρνηση κυρίως φοβούνται τυχόν επιστροφές προσφύγων, που έχουν πάρει άσυλο, από τη Γερμανία στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές από την Αυστρία θέλησε να στείλει σχετική προειδοποίηση στο Βερολίνο λέγοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ενώ σε σημερινή του συνέντευξη (Talk Radio 98.9) υποστήριξε ότι το προσφυγικό «απασχολεί τη Γερμανία, η οποία Γερμανία είχε μια εξαιρετικά ανεκτική και, θα έλεγα, κοινωνικά γενναιόδωρη πολιτική απέναντι στους μετανάστες, η οποία τώρα δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.
Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ακόμα ότι «το ζήτημα σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί η απόφαση της Γερμανίας περιορίζεται στα χερσαία σύνορα. Ποια μπορεί να είναι η απάντηση; Η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, θα έλεγα ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή».
Ποιες επαναπροωθήσεις;
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός επέμεινε στη δική του γνωστή σκληρή αντιπροσφυγική ρητορική, όπου από τη μία για άλλη μια φορά αρνήθηκε την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων, κάνοντας λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αλλά από την άλλη επέμεινε στην πολιτική της κυβέρνησης την οποία αποκάλεσε «ενεργητική αποτροπή», λέγοντας ότι «αποτελεί αποστολή την οποία το Λιμενικό πρέπει να επιτελεί».
Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξε ότι «στείλαμε ένα μήνυμα, με αυτή την ενεργητική πολιτική, ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές» (πίσω από την επίκληση των οποίων ως γνωστόν βρίσκεται η στοχοποίηση των ίδιων των κατατρεγμένων προσφύγων που υποχρεώνονται να καταφύγουν στους διακινητές μπας και σώσουν τη ζωή τους που κινδυνεύει στην πατρίδα τους).
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να θεωρούμε -και σίγουρα δεν είναι αυτή η πολιτική της κυβέρνησής μας- ότι το Λιμενικό είναι μια “υπηρεσία υποδοχής” παράνομων μεταναστών. Δεν είναι αυτή η δουλειά του», έχοντας ουσιαστικά κάνει επίσημη πολιτική της κυβέρνησης την παράκαμψη της Συνθήκης της Γενεύης, που υποχρεώνει και τη χώρα μας να δίνει στους πρόσφυγες την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, και βέβαια νομιμοποιώντας σιωπηλά τις παράνομες επαναπροωθήσεις που αποτελούν το κεντρικό στοιχείο σε αυτήν την πολιτική «ενεργητικής αποτροπής».
Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου