Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2024

Το παρασκήνιο και τα στρατόπεδα πίσω από τα «βαφτίσια» του ΣΥΡΙΖΑ και την πρωτοβουλία Κασσελάκη Σαρωτικές αλλαγές ενόψει του Συνεδρίου από τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ μαίνεται ο εσωκομματικός εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ.






 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Στην αντεπίθεση περνάει ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρώντας να αναχαιτίσει το γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης του, τραβώντας το χαρτί των σαρωτικών αλλαγών, με κορυφαία - τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού - την αλλαγή του ονόματος του κόμματος σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», που σηματοδοτούν τον ριζικό μετασχηματισμό της Κουμουνδούρου σε ένα νέο κόμμα.

Μια κίνηση ρελάνς, παράλληλα, εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για να στρέψει το βάρος της συζήτησης από τις προθέσεις του Παύλου Πολάκη και των «87» ενόψει της αναμέτρησης του Σαββατοκύριακου εντός της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που περνάει μέσα από μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του. Είναι μια ύστατη προσπάθεια της ηγεσίας της Κουμουνδούρου να επιχειρήσει να πάρει στα χέρια της την πρωτοβουλία των εξελίξεων εντός του κόμματος την ώρα που ο εσωκομματικός εμφύλιος μαίνεται.


Η διαφαινόμενη αποτυχημένη προσπάθεια κατευνασμού του Παύλου Πολάκη παρά την απόφαση Κασσελάκη, χθες, για την επανένταξη του βουλευτή Χανίων στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να συντηρεί το κλίμα ρήξης και ξεκαθαρίσματος λογαριασμού στην προσεχή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγραφούν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν με μια ενημέρωση του Νίκου Παππά λίγα λεπτά πριν», ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Βουλή προς την ηγεσία του κόμματος λίγη ώρα μετά την επαναφορά του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα τα πούμε προγραμματικά και αξιακά στην Κεντρική Επιτροπή» πρόσθεσε, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα των προθέσεων του. Οι «βολές» προς την πλευρά Κασσελάκη συνεχίστηκαν και χθες αργά το βράδυ με αφορμή την πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. «Επιτέλους σταματήστε την ανούσια αντιπαράθεση!!! Δεν έχει το όνομα τη χάρη, το ξεκάθαρο πρόγραμμα την έχει!! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!!», έγραψε σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολάκης.
Σαρωτικές αλλαγές

Ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ο Στέφανος Κασσελάκης, μεταξύ των οποίων και την αλλαγή του ονόματος του κόμματος, με τις προτάσεις που κατέθεσε την Τρίτη το απόγευμα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού ενόψει του Συνεδρίου του Οκτωβρίου.
Advertisement






«Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» είναι το όνομα που έθεσε ως πρόταση προς διαβούλευση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης, παράλληλα, στην εισήγηση του παρουσίασε μια σειρά από ασυμβίβαστα όπως ότι οι βουλευτές δεν θα μετέχουν στα κομματικά όργανα, το ανώτατο όριο θητειών για κάθε βουλευτή θα υπολογίζεται στις τρεις θητείες και μετά ο εκάστοτε βουλευτής θα αλλάζει εκλογική περιφέρεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, στην εισήγηση του πρότεινε οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές να μετέχουν σε ένα και μοναδικό κομματικό όργανο. Αυτό θα είναι το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή, με τη συμμετοχή των βουλευτών και των ευρωβουλευτών να είναι εξ οφίτσιο, ενώ θα αποτελείται από 151 μέλη. Κινούμενος στη λογική της ισχυροποίησης των μελών, η πρόταση Κασσελάκη μιλά για «πανίσχυρα» μέλη τα οποία θα αποφασίζουν για κορυφαία θέματα όπως τη γραμμή του κόμματος, ενώ θα έχουν καθοριστικό λόγο και στα ψηφοδέλτια, όπως έγινε στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Παράλληλα όποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές και μετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει 24 μήνες πριν να παραιτηθεί από αυτό.
Τελεσίγραφο σε Σπίρτζη

Σε κάθε περίπτωση, στο προβληματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται η υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Μια υπόθεση που δείχνει να αποτελεί casus belli για τους «87», οι οποίοι συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής αυτονόμησης συγκροτώντας ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που θα σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πιο δυσοίωνα, είναι επάνω στο τραπέζι αυτή την ώρα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει τα τελευταία χιλιόμετρα μέχρι την τελική αναμέτρηση.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε χθες μέχρι αργά το βράδυ, αποφάσισε, εξαιτίας της σοβαρότητας της ποινής που αντιμετωπίζει ο Χρήστος Σπίρτζης, να του δώσει ένα τελευταίο περιθώριο δυο ημερών - μέχρι την προσεχή Πέμπτη (5/9) - στέλνοντας του επιστολή που θα του ζητά να δώσει το «παρών» και να απολογηθεί. Στη νέα, τρίτη επιστολή κλήσης του Χρήστου Σπίρτζη σε απολογία, η Επιτροπή Δεοντολογίας αφού σημειώνει πως η πρόσφατη επιστολή του του επιστρέφεται ως «απαράδεκτη» τον καλεί να δώσει το παρών προκειμένου να δώσει τις εξηγήσεις του. Και προειδοποιεί ότι αυτή είναι η τελευταία φορά: «Θέλουμε μα πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα ανταποκριθείς στην πρόσκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Η ευθύνη σου ανήκει στο ακέραιο. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Δεοντολογίας θα λάβει την τελική της απόφαση αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα» σημειώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου