Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2024

Τρικυμία στην κρουαζιέρα για το εικοσάρικο του Μητσοτάκη...









Το ύψος του έκτακτου τέλους ανά επιβάτη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για τις προσεγγίσεις σε Μύκονο και Σαντορίνη προβληματίζει έντονα τις εταιρείες αλλά και τη Διεθνή Ενωση του κλάδου, που ζητούν αφενός χαμηλότερη χρέωση και αφετέρου εφαρμογή άλλου είδους μέτρων για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού....
Προβληματισμός και αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον κλάδο της κρουαζιέρας, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σύμφωνα με τις οποίες από τη νέα τουριστική σεζόν θα επιβληθεί έκτακτο τέλος επιβατών κρουαζιέρας, το οποίο για δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη θα ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη. Δήλωσε, μάλιστα, ότι ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για σημαντικά έργα υποδομής.




Τέλος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει δομικό πρόβλημα υπερτουρισμού, έχει σημειακό πρόβλημα σε ορισμένους προορισμούς, κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες τον χρόνο, το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γιατί έχει πολύ συγκεκριμένα αίτια, π.χ. η κρουαζιέρα έχει επιβαρύνει πάρα πολύ τη Σαντορίνη και τη Μύκονο και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις».


Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο, δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τα στελέχη του κλάδου, καθώς ήταν γνωστό –το είχε γράψει και η «Εφ.Συν.» στις αρχές Αυγούστου– ότι η κυβέρνηση εξέταζε την αλλαγή των τελών που καταβάλλουν τα κρουαζιερόπλοια ανά επιβάτη στα λιμάνια όπου καταπλέουν. Το θέμα, μάλιστα, είχε συζητηθεί εκτενώς σε κυβερνητική σύσκεψη το καλοκαίρι, με αντικείμενο τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τον υπερτουρισμό, ειδικά στη Σαντορίνη. Εκείνο που προκάλεσε έκπληξη ήταν το ύψος του τέλους, καθώς κανείς δεν περίμενε αυτό να καθοριστεί στα 20 ευρώ.


Η πρώτη επίσημη αντίδραση στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ήρθε από τη Διεθνή Ενωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), όπου σε ανακοίνωσή της αφήνει αιχμές για την κυβερνητική απόφαση, λέγοντας ότι εδώ και καιρό έχει ζητήσει περισσότερες επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές. Τονίζει ότι η κρουαζιέρα έχει συνεισφέρει 1,4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2022, ενώ υπενθυμίζει ότι συνεργάζεται συστηματικά με προορισμούς στην Ελλάδα για την εφαρμογή αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού για τα κρουαζιερόπλοια. Στη συνέχεια αναφέρει ότι τα έσοδα από το τέλος θα πρέπει να επανεπενδύονται άμεσα στις λιμενικές λειτουργίες και τις τοπικές κοινωνίες και εκφράζει την ελπίδα ότι τα τυχόν νέα μέτρα που θα επιβληθούν από την κυβέρνηση, θα αναπτυχθούν σε στενή συνεννόηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους δήμους, λιμάνια και παράγοντες του τουρισμού.


Λιμενικά τέλη


Η CLIA υπογραμμίζει ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί έπειτα από έγκαιρη προειδοποίηση, ενώ τα τέλη θα πρέπει να συγκριθούν με άλλα λιμενικά τέλη στην περιοχή της Μεσογείου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά λιμάνια παραμένουν ελκυστικά και ανταγωνιστικά. Επιπλέον, διευκρινίζει ότι τα λιμενικά τέλη ρυθμίζονται από την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και πρέπει να ευθυγραμμίζονται με αυτές τις αρχές. Τέλος αμφισβητεί ότι αυτή η πρόταση πρέπει να εστιάζει μόνο στην κρουαζιέρα και όπως τονίζει απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση.


Ωστόσο, αντιδράσεις υπάρχουν και από στελέχη εταιρειών κρουαζιέρας, τα οποία εκτιμούν αφενός ότι τα 20 ευρώ είναι ένα υψηλό ποσό σε σύγκριση με τα τέλη που ισχύουν σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου και παράλληλα καταθέτουν την απορία τους πώς αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί από τη νέα τουριστική σεζόν, δηλαδή το 2025, τη στιγμή που οι περισσότερες εταιρείες έχουν προπωλήσει εισιτήρια.





Mιχάλης Λάμπρος, γεν. διευθυντής της Majestic International Cruises Inc: «Το πρόβλημα δεν είναι να πολεμήσουμε την κρουαζιέρα, αλλά τον υπερτουρισμό. Να αυξηθεί το τέλος αλλά σε λογικά πλαίσια, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το μέτρο που πρέπει να εφαρμοστεί, όπως εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, είναι η προτεραιότητα προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων. Μόνο αυτό λύνει το πρόβλημα»




Για το θέμα μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Λάμπρος, γενικός διευθυντής της Majestic International Cruises Inc, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με την επιβολή του τέλους, ωστόσο η αύξηση θα πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, όπως έχει συμβεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και να αφορά όλους τους τουρίστες όχι μόνο της κρουαζιέρας και έφερε το παράδειγμα της Βενετίας, που έχει σοβαρό πρόβλημα υπερτουρισμού. Το τέλος ύψους 5 ευρώ αφορά όλους τους επισκέπτες στην πόλη και όχι μόνο τους επιβάτες της κρουαζιέρας.


Συνωστισμός


Ο κ. Λάμπρος ήταν απόλυτος στην άποψη ότι το μέτρο που χρειάζεται προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα σε λιμάνια, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος και το οποίο εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, όχι όμως στην Ελλάδα, είναι η προτεραιότητα προσέγγισης, ώστε να αποφεύγονται ταυτόχρονοι κατάπλοι πλοίων με μεγάλο αριθμό επιβατών, που μπορεί να δημιουργήσουν συνωστισμό στους λιμένες και στις μετακινήσεις αυτών στα ενδιαφέροντα σημεία της ευρύτερης περιοχής. Υπήρχαν μέρες, όπως αναφέρει, που στη Σαντορίνη 15.000 επιβάτες ήθελαν να βγουν έξω από τα κρουαζιερόπλοια, ενώ το νησί έχει τη δυνατότητα για 5.000 επιβάτες την ημέρα. Πρόσθεσε, επίσης, πως η εφαρμογή του έκτακτου τέλους δεν μπορεί να ξεκινήσει από το 2025, καθώς ήδη οι κρουαζιέρες για το επόμενο έτος έχουν τιμολογηθεί και έχουν σχεδόν πουληθεί. «Ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος; Θα πάει η εταιρεία και θα πει στον πελάτη “Δώσε μου ακόμα 20 ευρώ”. Δεν γίνονται αυτά» σχολίασε.


Εάν τελικά το μέτρο εφαρμοστεί, τα έσοδα για τα λιμάνια θα είναι πολύ μεγάλα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ενωση Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ), το 2023 επισκέφτηκαν τη Σαντορίνη 1.298.968 επιβάτες και τη Μύκονο 1.192.822, ενώ, όπως εκτιμά η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), η κίνηση της κρουαζιέρας σε αριθμό προσεγγίσεων πλοίων στα ελληνικά λιμάνια για τη φετινή περίοδο εκτιμάται ότι θα φτάσει 5.500 πλοία με αριθμό επιβατών - τουριστών πάνω από 6 εκατομμύρια.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου