Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2024

Φουντώνει το….αντάρτικο στη Νέα Δημοκρατία





Ο Μητσοτάκης είναι πλέον αντιμέτωπος με μια εσωκομματική αντιπολίτευση που ασκεί έντονη κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τις αρχές της παράταξη

Οσο κι αν θέλουν στο Μαξίμου να υποβαθμίζουν το γεγονός, η πραγματικότητα λέει πως, για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια της κυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλέον αντιμέτωπος με μια εσωκομματική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση που έχει αρχίσει να ασκεί έντονη κριτική σε εκείνες τις κυβερνητικές επιλογές οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τις ιδεολογικές αρχές της Ν.Δ. και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Από τον Πάνο Σώκο

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό, καθώς η ακρίβεια που δεν υποχωρεί, τα δημοσκοπικά ποσοστά της Ν.Δ. που βρίσκονται ως προ την πρόθεση ψήφου λίγο πάνω από το 21%, η μείωση της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα (το ΠΑΣΟΚ) σε μονοψήφιο αριθμό για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, η ενίσχυση των δεξιότερων της Ν.Δ. κομμάτων που απειλούν την κυριαρχία της στον χώρο της Δεξιάς και το «αντάρτικο» βουλευτών που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, από τον οποίο δεν μπορεί για την ώρα να ξεφύγει ο πρωθυπουργός.

Η κατάθεση της ερώτησης των 11 βουλευτών με θέμα τους δανειολήπτες και τα «κόκκινα» δάνεια, που εξέθεσε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ήταν ουσιαστικά η αρχή των παρεμβάσεων των βουλευτών, για την οποία είχαν προϊδεάσει μερικούς μήνες μετά το άσχημο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.



Αν δει κανείς πίσω από τις γραμμές, θα διαπιστώσει ότι αυτή η κίνηση δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος και απόλυτος άρχων στη Ν.Δ, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και τη συνεχιζόμενη δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις με φιλολαϊκό και εθνικό προφίλ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ευαίσθητα θέματα για τη «λαϊκή Δεξιά» και για μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται στην αιχμή των ιδεολογικών αρχών της Ν.Δ., όπως τα εθνικά, η Υγεία, η Παιδεία κ.ά.

Οι βουλευτές αυτοί και αρκετοί άλλοι που συμμερίζονται τις ανησυχίες τους -οι πληροφορίες λένε ότι είναι περισσότεροι από 20– αποποιούνται, όπως είναι φυσικό, τους όρους «αντάρτες» και «εσωκομματική αντιπολίτευση», και υποστηρίζουν πως με τις παρεμβάσεις τους θέλουν να ανακόψουν την πτωτική πορεία της Ν.Δ., όπως είπε την περασμένη Πέμπτη ο Νικήτας Κακλαμάνης. Αν δει όμως κανείς τα ονόματα, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για τους ίδιους, πάνω κάτω, που μετά τις ευρωεκλογές είχαν ταχθεί, αμέσως ή εμμέσως, κατά της επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ζητώντας μια υποψηφιότητα από την κυβερνητική παράταξη, ενδεχόμενο που πλέον εξετάζει σοβαρά ο πρωθυπουργός μπροστά στον ορατό κίνδυνο καταψήφισης της σημερινής Προέδρου.



Οι «11» στέλνουν επίσης μήνυμα στην ηγεσία ότι η πρωτοβουλία τους είχε μεγάλη απήχηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και είχαν ζητήσει πολύ περισσότεροι βουλευτές να την υπογράψουν, γιατί πλέον δεν σκοπεύουν να είναι «απλοί χειροκροτητές, μουγκοί και κωφοί». Επίσης, αρκετοί από τους βουλευτές που συνυπέγραψαν την ερώτηση περιγράφουν ένα κλίμα θερμής υποδοχής της πρωτοβουλίας τους από τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι, όπως λένε, τους ζητούν να συνεχίσουν την πίεση προς την κυβέρνηση ακόμα πιο δυναμικά.

Δεν είναι όμως μόνο η ερώτηση αυτή καθαυτή και το μήνυμα που στέλνει. Είναι και το γεγονός ότι βουλευτές που την υπέγραψαν διατηρούν υψηλούς τόνους και στις δηλώσεις τους. «Κάναμε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν την προστασία των πολιτών, στα οποία δεν πήραμε απάντηση, και η απάντηση του ΥΠΟΚ ξεκινά με το πώς διασώθηκαν οι τράπεζες από τα “κόκκινα” δάνεια» σημείωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, που άφησε αιχμές κατά του κ. Χατζηδάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι προέβη σε απρέπεια, παραπέμποντας 11 βουλευτές σε μια ανακοίνωση που έβγαλε μια γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Σε υψηλούς τόνους μίλησε και Μάριος Σαλμάς, που, εμμέσως πλην σαφώς, επιτέθηκε στον Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας πως «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη», ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές οι οποίοι ήθελαν να υπογράψουν εκ των υστέρων την ερώτηση.

Ο πρωθυπουργός, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου του, Π. Μαρινάκη, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της πρωτοβουλίας των 11 «γαλάζιων» βουλευτών, λέγοντας ότι είναι δουλειά τους να κάνουν ερωτήσεις και πολύ καλά έκαναν, γιατί οι βουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες που τους ψηφίζουν και θέλουν πάντοτε το καλύτερο για τους συμπολίτες τους.

Θυμίζουμε πως οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτηση που κατέθεσαν στον αρμόδιο υπουργό ανέφεραν ότι παραμένει απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, ανέφεραν ότι νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών δεν υφίσταται.
Ξεθάρρεψαν κι άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές

Πέρα από τις ομαδικές ερωτήσεις υπάρχουν και ερωτήσεις μεμονωμένων βουλευτών, που νιώθουν απελευθερωμένοι, μετά την εκλογική κατραπακιά των ευρωεκλογών, να ασκούν σκληρή κριτική στα κακώς κείμενα του Μαξίμου, δίχως τις παλαιότερες αναστολές τους, «χτυπώντας» με κάθε ευκαιρία και θέλοντας να στείλουν μήνυμα πως δεν θα ανεχτούν άλλο την απαξίωση.

Ενας από τους πρώτους που άνοιξαν τον χορό υπήρξε ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος τόσο κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., παρόντος του πρωθυπουργού -με τον οποίο μάλιστα ήρθε σε διένεξη-,, όσο και στη συνέχεια με ερώτησή του στη Λίνα Μενδώνη άσκησε σκληρή κριτική στο Μαξίμου, αφήνοντας βαρύτατες αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων στον διαγωνισμό των κυλικείων στους αρχαιολογικούς χώρους.

Επίσης, εκείνη την περίοδο, οι Αθανάσιος Λιούτας, Γιώργος Κωτσός, Χρήστος Μπουκώρος και Χρήστος Καπετάνος ζήτησαν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη τη βελτίωση των όρων για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό και των πληγέντων Θεσσαλών.

Την… τιμητική τους έχουν βεβαίως και οι ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενδεικτικά, ο Μανώλης Κόνσολας αιτήθηκε προς τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη την άμεση ανάγκη ενίσχυσης και κάλυψης των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στο Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο Λέρου, καταγγέλλοντας πως η κατάσταση είναι οριακή, καθώς, όπως τονίζει, σε βασικές ειδικότητες υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Ο ίδιος ζήτησε από τον Αδωνι Γεωργιάδη την ένταξη όλων των νησιών της Δωδεκανήσου στις άγονες περιοχές Α’ και Β’ κατηγορίας για την παροχή κινήτρων σε γιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο τετράμηνο οι αιχμηρές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις «γαλάζιων» έχουν αυξηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου