Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18, 2024

«Με φώναξαν στην ασφάλεια - Θα πεις αυτά που έχουμε γράψει κανονικά»: Οι διάλογοι του κυκλώματος του ΕΟΠΥΥ από τους κοριούς της ΕΛ.ΑΣ Τα «φορτώματα» και οι μεταφορές των φαρμάκων. Πώς δρούσε το κύκλωμα της απάτης στον ΕΟΠΥΥ.







 


Αλέξανδρος Γύγος
 


Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το iEidiseis όσα κατέγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ από την εγκληματική οργάνωση των εικονικών συνταγογραφήσεων, με τη συνολική ζημία του Οργανισμού (ΕΟΠΥΥ) να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ.
ΕΟΠΥΥ: Οι διάλογοι που «άκουσε» ο κοριόςΛοιπόν, κατέβηκα κάτω εν τω μεταξύ να χωρίσω τα φάρμακα του γιατρού για να τα πάω κι αυτά, τα υπόλοιπα (ακατάληπτο) καμιά τέτοια, καμιά χωματερή. Μου έχει βγει η γλώσσα μα…!
Τι κάνεις κάτω στο υπόγειο;
Να σου γαμήσω, χωρίζω αυτά που θέλουμε, αυτά που είναι για πέταμα, αυτά τα οποία πρέπει να δώσω.

Μάλιστα, αναφέρονται σε ποσά και σε τιμές που δίνουν τα φάρμακα:

Εδώ έχω, εδώ έχω αρχίσει μόνο για την L… που κάνει 28 ευρώ να τη δίνω κάνα δεκάρικο.

Σε άλλο διάλογο μιλούν άνετα για τα «φορτώματα» και τις μεταφορές των φαρμάκων:Πού γυρνάς εσύ; Για πες πού γύρναγες σήμερα;
Εργασία και χαρά.
Φαρμακείο ήσουν;
Όλο το πρωί όχι.
Α!
Να αδειάσω πήγα εμπόρευμα.
Α εντάξει, OK!
Δε θυμάσαι το αυτοκίνητο που ήταν γεμάτο;
Ναι το ξεφόρτωσες;
Εντελώς. Μου βγήκε η πίστη!

Αναφορές έχουν υπάρξει ακόμα και για την αστυνομία όταν άρχισαν να καλούν έναν-έναν από αυτούς για καταθέσεις. Από τους διαλόγους μπορείτε να δείτε πόσο χαλαρά αντιμετώπιζαν το γεγονός ότι η αστυνομία τους έψαχνε:Να κάνω μια ερώτηση άσχετη;
Πες μου
Επειδή είναι χθες, μου ήρθε μια ειδοποίηση το κακόμοιρο να βρεθώ στην Ασφάλεια για τέτοιο, ως μάρτυρας.
Ναι, γι’ αυτό που γράψαμε.
Ε;
Γι’ αυτό που γράψαμε.
Άντε ρε μαλάκα πες μου να ξέρω τι να πω, ηλίθιε.
Ναι, αυτά είναι ρε. Γι’ αυτό ποτέ σου είπανε;
Ε, για αύριο αλλά τους πήρα τηλέφωνο.
Ναι;
Και τους λέω δε μπορώ εγώ πρωί και μου είπανε σήμερα το απόγευμα.
Ωραία θα πεις αυτά που έχουμε γράψει κανονικά.
Πώς δρούσε το κύκλωμα της απάτης στον ΕΟΠΥΥ

Η αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση 2 εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Συνελήφθησαν συνολικά 17 άτομα.

Κατασχέθηκαν άνω των 9.000 φαρμακευτικών σκευασμάτων και χρηματικό ποσό άνω των 450.000 ευρώ.


Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά την οποία διενεργήθηκαν 31 έρευνες σε σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρεία, φαρμακεία, Δημόσιες Δομές Υγείας και τραπεζικές θυρίδες, στο πλαίσιο εξάρθρωσης δύο εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων διέπρατταν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Κατά την επιχείρηση, συνελήφθησαν 16 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων καθώς και μία ιδιοκτήτρια φαρμακαποθήκης. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται αφορούν κατά περίπτωση, συγκρότηση - ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000€, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000€, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000€, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και εμπορία επιβλαβών φαρμάκων.

Από την πολύμηνη έρευνα που προηγήθηκε, εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων με παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης και δομή, καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη. Η παράνομη δραστηριότητά τους ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και συγκρότησαν δύο επιχειρησιακά δομημένες εγκληματικές οργανώσεις με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους ή και εντάχθηκαν σε αυτές, στο πλαίσιο των οποίων επεδίωκαν τη με μεθοδευμένο και οργανωμένο τρόπο διάπραξη περισσοτέρων αξιοποίνων πράξεων σχετικά με την κατ’ επάγγελμα διάπραξη κακουργηματικών απατών, πλαστογραφιών και ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και τη νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.


Καθένας δε εξ αυτών είχε συγκεκριμένες αρμοδιότητες και καθήκοντα.

Είχαν αναπτύξει ένα συγκεκριμένο δίκτυο, μια εφοδιαστική αλυσίδα εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα οργάνωση των ατομικών τους επιχειρήσεων/φαρμακείων, προκειμένου να εντοπίζουν Α.Μ.Κ.Α., να συνταγογραφούν ψευδώς φαρμακευτικά σκευάσματα, να εκτελούν εικονικά τις συνταγές και εν συνεχεία να εμπορεύονται παρανόμως τα σκευάσματα αποκομίζοντας επιπλέον περιουσιακό όφελος, που αντιστοιχεί στη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..


Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε η εμπλοκή 4 ιατρών Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, διαφόρων ειδικοτήτων, ιδιοκτητών και υπαλλήλων 8 φαρμακείων στην περιοχή της Αττικής, μίας ιατρικούς επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων, και ενός αλλοδαπού που είχε το ρόλο του μεσάζοντα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ενός ιατρού, ο οποίος παρότι διατίθετο προς υπηρεσία σε καθημερινή βάση, απείχε από την εκτέλεση των καθηκόντων του καθότι, απουσίαζε αδικαιολόγητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο εξωτερικό, όπου εργαζόταν παράλληλα.

Προχωρούσαν τη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή διάφορες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αφενός να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες αρχές, αφετέρου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση λόγω της ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, αλλά και της αδυναμίας τους προσβάσεως σε τέτοια δεδομένα. Επιπλέον, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, επεδίωκαν μέσω των δικτύων που είχαν δημιουργήσει αμφότερες να χρησιμοποιούν Α.Μ.Κ.Α. ανασφάλιστων ατόμων, καθότι η συμμετοχή τους στη δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μηδενική. Ανάμεσα στις συνταγογραφήσεις εντοπίσθηκαν πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν άτομα, τα οποία είχαν απομακρυνθεί (απέλαση, έξοδος) από τη χώρα ή τύγχαναν έγκλειστα σε Κέντρα Κράτησης και φιλοξενούμενοι σε δομές διαμονής αλλοδαπών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη χρήση 3.516 Α.Μ.Κ.Α., βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές.

Προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφόντας τις υπογραφές τους, πετυχαίνοντας έτσι την εξαπάτηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την αντίστοιχη παράνομη αποζημίωσή τους. Η δε ζημία του Οργανισμού, ξεπερνά τα 3.500.284,98 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου