Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2024

«Στα κάγκελα» η Αριστερά στη Γαλλία για τον διορισμό του Μπαρνιέ...









Σφοδρές αντιδράσεις στο αριστερό μπλοκ της Γαλλίας έχει προκαλέσει ο διορισμός του συντηρητικού Μισέλ Μπαρνιέ στο αξίωμα του πρωθυπουργού, παρακάμπτοντας τη νωπή λαϊκή εντολή που έδωσε νίκη στον συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου....


Ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν τάχθηκε αμέσως κατά του διορισμού του Μπαρνιέ και προέβλεψε ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην διχασμένη Εθνοσυνέλευση. «Οι εκλογές έχουν κλαπεί», υποστήριξε ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία.


«Το μήνυμα διαψεύστηκε», τονίζει για τις εκλογές ο Μελανσόν, σύμφωνα με τον οποίο ο νέος πρωθυπουργός «μεταφέρει το μήνυμα της άρνησης του γαλλικού λαού».


Η πρόεδρος της Κ.Ο. της Ανυπότακτης Γαλλίας στην Εθνοσυνέλευση, Ματίλντ Πανό, κατήγγειλε ένα «απαράδεκτο πραξικόπημα στη δημοκρατία»: «Διορίζοντας τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο Πρόεδρος αρνείται να σεβαστεί τη λαϊκή κυριαρχία και την επιλογή που προκύπτει από την κάλπη».


Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, τονίζει από την πλευρά του ότι η Γαλλία εισέρχεται σε «καθεστωτική κρίση». «Η δημοκρατική άρνηση έφτασε στο αποκορύφωμά της: ένας Πρωθυπουργός από το κόμμα που ήρθε στην 4η θέση και που δεν συμμετείχε καν στο μέτωπο των Ρεπουμπλικανών», έγραψε στην πλατφόρμα Χ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος είχε υπενθυμίσει ότι «σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου», «είναι ο συνασπισμός που έρχεται πρώτος που καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση. Ποτέ το κόμμα που έχασε τις εκλογές».


Στο κόμμα των Οικολόγων η Μαρίν Τοντελιέ θεωρεί ότι η πολιτική κρίση των τελευταίων εβδομάδων, που υποτίθεται ότι έληξε με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ, είναι «αξιοθρήνητη σε δημοκρατικό επίπεδο».


«Ποιον κοροϊδεύουμε;» ρωτά η γενική γραμματέας των Οικολόγων σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X: «Όλα αυτά για αυτό…»


Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μέσω του γενικού γραμματέα του, Φαμπιάν Ρουσέλ, αποδοκιμάζει «την επιλογή μιας ένωσης δεξιών». «Διορίζοντας τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργό του Νικολά Σαρκοζί και Ευρωπαίο επίτροπο υποστηρικτή των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει τη συνέχεια στις πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και επτά χρόνια», τόνισε σε ανακοίνωσή του.


Επιπλέον, σημειώνει ότι αυτή η επιλογή έγινε για να αποφευχθεί μια άμεση πρόταση μομφής στην Εθνοσυνέλευση με «τη συνενοχή της Εθνικής Συσπείρωσης» και επισημαίνει ότι το κόμμα του σκοπεύει «να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να καταπολεμήσει μια πολιτική που στρέφει την πλάτη της στα συμφέροντα της Γαλλίας, ξεκινώντας από τη λογοκρισία της κυβέρνησης».






Η ακροδεξιά Λεπέν, από την άλλη πλευρά, έδειξε ότι είναι πρόθυμη να δώσει στον Μπαρνιέ μια ευκαιρία, αλλά είπε ότι το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης δεν θα λάβει μέρος στην κυβέρνησή του επειδή ο νέος πρωθυπουργός «δεν συμμερίζεται τις ιδέες μας».


«Ο Μπαρνιέ είναι ένας άνθρωπος που σέβεται τις άλλες πολιτικές δυνάμεις», είπε η Λεπέν. «Είναι σημαντικό γιατί θα πρέπει να επιτευχθούν συμβιβασμοί, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του προϋπολογισμού της Γαλλίας».






Και ο Ζόρνταν Μπαρντέλα είπε ότι το κόμμα του (Εθνική Συσπείρωση) θα περιμένει να αποφανθεί για τον Μπαρνιέ έως ότου ο νέος πρωθυπουργός παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις στην Εθνοσυνέλευση.


«Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X. Το RN ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές.


Ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον Μπαρνιέ θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη του κεντρώου και δεξιού μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία που θα τον στηρίζει. Μαζί, ο συνασπισμός υπέρ του Μακρόν και η συντηρητική ομάδα της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς συνολικά έχουν 213 έδρες, κάτω από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.






Ο Μπαρνιέ, 73 ετών, θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός. Ο συντηρητικός πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ.


Το προφίλ του Μπαρνιέ


Ο 73χρονος Μισέλ Μπαρνιέ, που διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός στη Γαλλία, θα πρέπει στο εξής να χρησιμοποιήσει όλη τη διπλωματική δεξιοτεχνία του προκειμένου να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα βρίσκεται στο έλεος προτάσεων μομφής στην Εθνοσυνέλευση.


Έχοντας λάβει τα εύσημα των Βρυξελλών για τις διαπραγματευτικές ικανότητές του, μέχρι του σημείου το όνομά του να κυκλοφορεί για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το 2019 στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μπαρνιέ, μέλος του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), με καταγωγή από τις γαλλικές Άλπεις, έχει τη φήμη "πραγματιστή".






"Είναι πολιτικός. Ένας άνθρωπος των συναινέσεων και των διαπραγματεύσεων όπως απέδειξε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, κάτι που είναι απαραίτητο αυτήν την περίοδο" δηλώνει στο AFP ο βουλευτής των Ρεπουπλικάνων Βενσάν Ζανμπρίν, βέβαιος ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει υποστήριξη "πέρα από το δικό του στρατόπεδο". Η Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου είναι χωρισμένη σε τρία μπλοκ, της αριστεράς, της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς.


Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Ανιές Εβρέν χαιρέτισε από την πλευρά της τη "μέθοδο Μπαρνιέ" που συνδυάζει "τον σεβασμό του συνομιλητή του με τη σταθερότητα των πεποιθήσεών του".


Ποιότητες που μέτρησαν σίγουρα για τον Εμανουέλ Μακρόν, στην αναζήτηση μιας προσωπικότητας που μπορεί να εμποδίσει τη συγκέντρωση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση σε μια πρόταση μομφής, οι οποίες όμως προς το παρόν εκτιμούνται περισσότερο στις Βρυξέλλες παρά στη Γαλλία, ακόμα και στο κόμμα του.


Τοποθετημένος επί μακρόν στην κεντρώα γραμμή του γκωλισμού, ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε κάνει το 2021 μια απρόσμενη δεξιά στροφή, τασσόμενος κυρίως υπέρ μιας αναστολής τριών έως πέντε ετών " της μετανάστευσης προς τη Γαλλία.


Παλιόλυκος της γαλλικής πολιτικής, εισήλθε στην πολιτική το 1973, μια μακρά σταδιοδρομία που έκανε τον ακροδεξιό βουλευτή Ζαν-Φιλίπ Τανγκί να πεί ότι είναι "απολίθωμα της πολιτικής ζωής".


Επί δεκαετίες ήταν στους διαδρόμους της εξουσίας, στο Παρίσι αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου σφυρηλάτησε την φήμη του να ακούει, να επιχειρηματολογεί και να επιδιώκει να πείσει.


"Πίσω από έναν απαλό αέρα κρύβεται μια βασανισμένη προσωπικότητα. Είναι ανήσυχος και έχει ανάγκη να λαμβάνει συμβουλές. Αντλεί τη δύναμή του από μια ομάδα διαπραγματευτών στην οποία έχει πλήρη εμπιστοσύνη", εξηγεί ένας από τους συνεργάτες του.


Ο Μισέλ Μπαρνιέ έλαβε μέρος σε πολλές κυβερνήσεις της δεξιάς στη Γαλλία τα χρόνια του 1990 και του 2000, αναλαμβάνοντας διάφορα χαρτοφυλάκια (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Εξωτερικών κ.λπ.) -- ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος δύο φορές, περιφερειακής πολιτικής (1999-2004), στη συνέχεια αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες (2009-2014).


Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, υπενθυμίζει πως είναι "ορεσίβιος", ένας τρόπος να τονίσει τη διαφορά του: δεν αποτελεί μέρος των παριζιάνικων κύκλων, και δεν έχει αποφοιτήσει από την περίβλεπτη σχολή των ελίτ ENA, αλλά από την Ανώτατη Εμπορική Σχολή του Παρισιού.


Στο γραφείο του στις Βρυξέλλες, δείχνει με χαρά στους επισκέπτες μια φωτογραφία όπου ποζάρει δίπλα στον τριπλό Ολυμπιονίκη του σκι Ζαν-Κλοντ Κιλί, με τον οποίο έφερε σε πέρας τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1992 στη γενέτειρά του, Αλμπερβίλ.


Μια άλλη φωτογραφία τον δείχνει κατά την απελευθέρωση της δημοσιογράφου Φλοράνς Ομπενά, ομήρου στο Ιράκ, που εξασφαλίστηκε ότι ήταν στο Κε Ντ΄Ορσέ.


Η ευρωπαϊκή σταδιοδρομία του δεν στέφθηκε πάντοτε με επιτυχία. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον κέρδισε το 2014 στην αναμέτρηση για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο συνέδριο του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).


Ο διορισμός του ως διαπραγματευτή για το Brexit το 2016 του επέτρεψε ωστόσο να επανέλθει στο προσκήνιο και να καθαρίσει τη διεθνή εικόνα του.


"Θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιον χειρότερο από τον πραγματιστή και έμπειρο Μπαρνιέ", είχε σχολιάσει τότε ο Σαϊέντ Κάμαλ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου