Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 19, 2024
Οι μεγάλοι νικητές της νέας Κομισιόν και ο ιταλικός θρίαμβος Βαλτικές χώρες, Γαλλία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ισπανία έχουν λόγους να χαμογελούν. Η Ιταλία μπορεί να πανηγυρίζει.
AP / Jean-Francois Badias
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε του νέους επιτρόπους και τα χαρτοφυλάκιά τους. «Οι ηγεσίες τουλάχιστον 20 κρατών – μελών ζήτησαν ένα ισχυρό οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 20 επίτροποι με ισχυρά οικονομικά χαρτοφυλάκια», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Όλο το προηγούμενο διάστημα το παρασκήνιο ήταν έντονο, οδηγώντας ακόμη και στην αποχώρηση του Γάλλου υποψήφιου επιτρόπου Τιερί Μπρετόν με ένα δριμύ «κατηγορώ» σε βάρος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν έλαβε τις αποφάσεις της μέσα από ένα «παιχνίδι ισχύος» που έχει νικητές, χαμένους και κάποιες εκπλήξεις…
Για παράδειγμα η επιλογή του Λιθουανού Άντριους Κουμπίλιους για το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο Άμυνας ήταν για πολλούς απρόσμενη, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας της Κομισιόν. Σε συνδυασμό με την Κάγια Κάλλα από την Εσθονία, που αναλαμβάνει τη θέση της ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, και τον Βάλντις Ντομπρόβσκις από τη Λετονία που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο οικονομίας και παραγωγικότητας, οι βαλτικές χώρες κερδίζουν σημαντικό έδαφος σε σχέση με τη εκπροσώπηση που είχαν την προηγούμενη πενταετία στην Κομισιόν.
Αίσθηση προκάλεσε και το χαρτοφυλάκιο της Σλοβενίας (Μάρτα Κος), που φαίνεται να επιβραβεύτηκε για το γεγονός πως έστειλε γυναίκα επίτροπο, όπως ζήτησε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και αναλαμβάνει το «Διεύρυνσης». Δικαίωση και για την οικονομολόγο Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, την Επίτροπο της Πορτογαλίας, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ιταλική φιέστα
Στην Ιταλία τα χαμόγελα είναι διάπλατα. Η σχέση της Τζόρτζια Μελόνι με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε περάσει από το ζενίθ στο ναδίρ. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε έρθει σε ρήξη με την πρόεδρο της Κομισιόν και ζητούσε επιτακτικά ένα «βαρύ οικονομικό χαρτοφυλάκιο». Σε μια στρατηγική κίνηση, έστειλε ως Επίτροπο τον Ραφαέλ Φίτο, ένα πρόσωπο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες, και τελικά έλαβε αυτό που ζητούσε. Η Ιταλία ανέλαβε το κομβικής σημασίας χαρτοφυλάκιο της συνοχής και ταυτόχρονα πήρε και μια θέση από τους έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους.
Η θέση αντιπροέδρου σε ένα στέλεχος της ιταλικής ακροδεξιάς, προκάλεσε αντιδράσεις από τις ευρωομάδες των Φιλελεύθερων (Renew Europe), των Πράσινων, των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και της Αριστεράς. Οι τρεις πρώτοι υπήρξαν και οι πολιτικές ομάδες που συνεργάστηκαν για να επανεκλέξουν την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο.
Το ερώτημα είναι εάν οι ενστάσεις τους θα μετουσιωθούν με κάποιον τρόπο και σε πράξεις. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του Φίτο είναι αναμφίβολα μια νίκη για την Τζόρτζια Μελόνι. «Η Ιταλία είναι μια πολύ σημαντική χώρα και ένα από τα ιδρυτικά μας μέλη και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στη Κομισιόν», ανέφερε από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Το αντάλλαγμα στον Μακρόν
Σε ό,τι αφορά στη Γαλλία, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε ο Τιερί Μπρετόν, ζήτησε την αντικατάστασή του σφοδρότερου εσωτερικού επικριτή της, προσφέροντας ως αντάλλαγμα στον Μακρόν «ένα χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή». Ο αντικαταστάτης τους Στεφάν Σεζουρνέ ανέλαβε τον ισχυρό ρόλο του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που συγκεντρώνει την ευθύνη για τον τομέα της βιομηχανίας, των ΜΜΕ και της ενιαίας αγοράς.
Στους νικητές συγκαταλέγεται και η Ισπανία. Η Τερέζα Ριμπέρα, από τους σοσιαλδημοκράτες, αναλαμβάνει όχι μόνο θέση εκτελεστικής αντιπροέδρου, αλλά παίρνει και το χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας. Ο ρόλος της Ριμπέρα ικανοποιεί όχι μόνο την Ισπανία, αλλά και τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, που είχαν εκφράσει δυσαρέσκεια για τον κατά πολύ μικρότερο αριθμό επιτρόπων στην Κομισιόν σε σύγκριση με το ΕΛΚ.
Προϋπολογισμός υπό την εποπτεία της Ούρσουλα
Το βασικό χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού πηγαίνει στον Πολωνό, Πιοτρ Σεραφίν. Η επιλογή ήταν το αντάλλαγμα για τη θερμή υποστήριξη που προσέφερε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ για την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Ο Πιοτρ Σεραφίν θα αναφέρεται απευθείας στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αντί σε κάποιον αντιπρόεδρο, κάτι που της δίνει τον άμεσο έλεγχο του προϋπολογισμού.
Η Κομισιόν καλείται να παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της επόμενης επταετίας και κάθε χώρα επιθυμεί να δει τις δικές της προτεραιότητες να αντικατοπτρίζονται στις δαπάνες. Οπότε όλοι θα γνωρίζουν στο εξής πως ο πραγματικά υπεύθυνος δεν είναι άλλος από την πρόεδρο της Κομισιόν.
Από το «Συνοχής» στο «Μεταφορών» η Ελλάδα
Τέλος σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δημοσιοποιήσει την επιθυμία του για ένα ισχυρό ρόλο στη νέα Κομισιόν και οι κυβερνητικές διαρροές εξέφραζαν την πεποίθηση πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει κάποιο σημαντικό χαρτοφυλάκιο, όπως αυτό της «συνοχής και μεταρρυθμίσεων». Τελικά το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο κατέληξε στην Ιταλία και ο Έλληνας Επίτροπος περιορίστηκε σε αυτό των Μεταφορών και του Τουρισμού.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το ρόλο που αναλαμβάνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως «αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας», «ενισχύοντας την κομβική θέση της στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και το ρόλο της ως γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου