Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2024

Τι τρώμε του Σταυρού - Η εξαίρεση για φέτος Τα πιάτα που προτιμούν οι πιστοί χριστιανοί την ημέρα που γιορτάζεται η ανύψωση του Τιμίου Σταυρού.





Φωτογραφία αρχείου

 
 


Στις 14 Σεπτεμβρίου η χριστιανοσύνη γιορτάζει την Ημέρα Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η οποία αναγνωρίζεται ως δεσποτική από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό ανάγεται στην Πρωτοχριστιανική περίοδο, δηλαδή μεταξύ της Ανάστασης του Ιησού Χριστού και της Πρώτης Συνόδου της Νικαίας το 325 μ.Χ.


Οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία, στα οποία εξαίρεται ο ρόλος του Σταυρού για τη σωτηρία του κόσμου.

Ωστόσο, η γιορτή αφορά την ύψωση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα, μετά την ανεύρεσή του από την Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.


Πρόκειται για το σύμβολο του στρατού του γιου της, όπως αυτό εμφανίστηκε στον ουρανό με τη φράση «Εν τούτω νίκα» λίγο πριν από τη νικηφόρα μάχη του κατά του Μαξεντίου για τη διεκδίκηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Πώς βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός

Η αγία Ελένη κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Έπειτα από επίπονες ανασκαφές στην περιοχή του μαρτυρίου, τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Η πιστή βασιλομήτωρ, με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα.
Όταν ο Τίμιος Σταυρός επέστρεψε στους χριστιανούς

Ο Τίμιος Σταυρός, ωστόσο, το 613 μ.Χ. έγινε λάφυρο για τους Πέρσες, οι οποίοι κυρίεψαν την Παλαιστίνη και -μεταξύ άλλων- λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα.


Ο Τίμιος Σταυρός γλίτωσε από την καταστροφή, καθώς οι Πέρσες θεώρησαν το Τίμιο Ξύλο μαγικό και γι’ αυτό τον φύλαξαν και τον προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα.

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε πίσω στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.

Ο Τίμιος Σταυρός, καθώς θεωρήθηκε ότι ανήκει σε όλη τη Χριστιανοσύνη, αποφασίστηκε να τεμαχιστεί και να διανεμηθεί σε όλη την Εκκλησία. Για τον λόγο αυτό διασώζονται μέχρι και σήμερα πολλά τεμάχια, τα οποία φυλάσσονται ως τα πολυτιμότερα κειμήλια, κυρίως στις ιερές μονές του Αγίου Όρους.
Τι τρώμε την ημέρα του Σταυρού

Για την ημέρα του Σταυρού η Εκκλησία ζητά και επιβάλλει στους πιστούς την απόλυτη νηστεία, ακόμη και από το λάδι και τα θαλασσινά χωρίς αίμα. Δηλαδή, να ακολουθείται ό,τι και τη Μεγάλη Παρασκευή των Παθών του Κυρίου.


Εξαίρεση, ωστόσο, αποτελεί η περίπτωση να συμπίπτει η 14η Σεπτεμβρίου με Σάββατο ή Κυριακή, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση λαδιού, όπως συμβαίνει στην τωρινή επέτειο του 2024. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και για του χρόνου, το 2025.

Με άλλα λόγια, αυτήν την ημέρα οι χριστιανοί τιμούν τα πάσης φύσεως λαδερά πιάτα, με κορυφαία τα φασολάκια, που έχουν την τιμητική τους και λόγω της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου