Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2024

Αυτοί είναι οι μεσολαβητές που θέλει ο Πούτιν για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε την πόρτα για διαπραγματεύσεις «εάν υπάρχει επιθυμία από την Ουκρανία».




 
 


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας την Πέμπτη στο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής, που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, παρουσίασε τους «μεσολαβητές» που επιθυμεί σε πιθανές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Βραζιλία, Κίνα ή Ινδία είναι οι χώρες που ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί αξιόπιστους για αυτόν τον ρόλο.

Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε ποιες χώρες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναλάβουν τη διεύθυνση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε: «Πρώτα από όλα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Βραζιλία, Ινδία. Είμαι σε επαφή με τους εταίρους μας… έχουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη».


Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εάν υπάρχει η επιθυμία της Ουκρανίας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, μπορώ να το κάνω». Η αναφορά περί «συνέχισης» των διαπραγματεύσεων σχετίζονται με τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη και οι οποίες τερματίστηκαν ξαφνικά.

Πάντως το Κίεβο ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά εργάζεται ώστε να οικοδομήσει έναν συνασπισμό ενδιάμεσων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για τον τερματισμό του πολέμου.


Η ουκρανική κυβέρνηση ευελπιστεί πως ένας ευρύς συνασπισμός, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών που «κλίνουν» ή διατηρούν σχέσεις με τη Ρωσία, θα μπορούσαν να προωθήσουν ένα ειρηνευτικό πλαίσιο βάσει των 10 όρων που είχε παρουσιάσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Δεκέμβριο του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου