Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 04, 2024

Πολιτικές ανακατατάξεις στην Ουκρανία: Παραιτήθηκε και ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα...

 


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τις παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης Ζελένσκι.



Ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του, ανέφερε ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ruslan Stefanchuk...

το πρωί της Τετάρτης (4/9).

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ο Stefanchuk δήλωσε ότι η πιθανή παραίτηση του Kuleba θα «εξεταστεί σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της ολομέλειας», αλλά δεν έδωσε ημερομηνία.

Υπηρετώντας ως υπουργός Εξωτερικών από το 2020, ο Κουλέμπα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών της Ουκρανίας να δεσμεύσει τους διεθνείς συμμάχους της και να εξασφαλίσει νέες συνεργασίες από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας.

Μετά από προηγούμενες φήμες για την αποπομπή του τον Αύγουστο του 2023, ο Κουλέμπα δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αυτό.

«Δουλεύω, καμία δουλειά δεν είναι μόνιμη και είμαι απόλυτα ήρεμος για όλα», δήλωσε τότε.

«Είπα από την αρχή ότι θα φύγω υπό δύο συνθήκες: η πρώτη είναι αν μου το ζητήσει ο πρόεδρος. Η δεύτερη είναι αν βρεθώ σε κάποια θεμελιώδη αντίφαση με την εξωτερική πολιτική και δεν θεωρώ ότι είναι δυνατόν να συνεργαστώ μαζί της», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Η Ukrainska Pravda ανέφερε στις 3 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ότι ο Κουλέμπα θα απολυθεί και ότι ο αντικαταστάτης του ακόμη εξετάζεται. Ο πιθανότερος υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Andrii Sybiha, ανέφεραν οι πηγές.

Μπαράζ παραιτήσεων και μία απόλυση

Μεγάλος ανασχηματισμός της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία μετά την παραίτηση τουλάχιστον έξι υπουργών και την απόλυση ενός προεδρικού βοηθού.

Μεταξύ αυτών που παραιτήθηκαν αργά την Τρίτη ήταν ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Oleksandr Kamyshin, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή όπλων. Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει να αναλάβει άλλο ρόλο στην άμυνα. Παραιτήθηκαν επίσης η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλια Στεφανίσινα καθώς και οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Επανένταξης, όπως και ο επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κοβάλ.

Περίπου το ένα τρίτο των θέσεων στο υπουργικό συμβούλιο είναι πλέον κενές.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εξελέγη το 2019, σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει έναν σημαντικό ανασχηματισμό.

Στην καθιερωμένη απογευματινή ομιλία του, επανέλαβε την ανάγκη για αλλαγή. «Το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία. Και οι κρατικοί μας θεσμοί θα πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε – για όλους μας», είπε.

«Για το σκοπό αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε ορισμένους τομείς της κυβέρνησης και έχουν προετοιμαστεί αλλαγές στη σύνθεσή της. Θα υπάρξουν επίσης αλλαγές στο γραφείο (του προέδρου)».

Ένα διάταγμα στον ιστότοπο του προέδρου έδειξε ότι απέλυσε επίσης τον Ρόστισλαβ Σούρμα, αναπληρωτή προσωπάρχη που ασχολείται με την οικονομία.

Ο ανασχηματισμός έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο του πολέμου κατά των ρωσικών δυνάμεων που προελαύνουν στο ανατολικό μέτωπο. Ο Ζελένσκι πρόκειται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν βασικό σύμμαχο, αυτόν τον μήνα, όπου αναμένεται να περιγράψει το «σχέδιο νίκης» του στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Νταβίντ Αρακάμια, ανώτερος νομοθέτης του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς υπουργούς της κυβέρνησης είναι πιθανό να αλλάξουν.
Το #1 πιεστικό νερού ήρθε στην Eλλάδα!Το Καλύτερο Πιεστικό Νερού
Για να ξέρεις ανά πάσα στιγμή ποιος πλησίασε το αμάξι σου, δοκίμασε αυτό!Mini Camera Αυτοκινήτου

«Αύριο μας περιμένει μια μέρα απολύσεων και μεθαύριο μια μέρα διορισμών», είπε.

Ο Kamyshin, ο οποίος διορίστηκε τον Μάρτιο του 2023 και θεωρείται ανερχόμενο αστέρι στην κυβέρνηση, ηγήθηκε της προσπάθειας της Ουκρανίας να αυξήσει την παραγωγή οπλικών συστημάτων από επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι στον αμυντικό τομέα, αλλά σε διαφορετικό ρόλο», έγραψε ο 40χρονος Kamyshin στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου