Σάββατο, Σεπτεμβρίου 28, 2024

Άλλες χώρες, άλλα έθιμα: Οι πιο παράξενοι κανόνες κυκλοφορίας στον κόσμο Σε αρκετές χώρες του πλανήτη υπάρχουν πραγματικά παράξενες διατάξεις του τοπικού ΚΟΚ.






 


Γράφει ο Πέτρος Πιτσίνης
 


Κάθε κράτος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και αυτές αποτυπώνονται μερικές φορές και στους εθνικούς Κώδικες Οδικής Κυκλοφορίας με ορισμένες απρόσμενες διατάξεις.

Πριν λίγο καιρό μείναμε έκπληκτοι, όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα μας απαγορεύει να παίρνουμε καφέ μέσα στο αυτοκίνητό μας. Γρήγορα αποδείχθηκε ότι ήταν μια αυθαίρετη ερμηνεία ενός παλαιού άρθρου του ελληνικού ΚΟΚ, που αναφέρει ρητά ότι ο οδηγός πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος του, άρα οφείλει να κρατάει σταθερά με τα χέρια του το τιμόνι και όχι να λειτουργεί σαν μονόχειρας κρατώντας ταυτόχρονα ένα κύπελλο καφέ, τρώγοντας μια τυρόπιτα ή -πολύ χειρότερα- κοιτάζοντας το κινητό του.


Ωστόσο, σε αρκετές χώρες του πλανήτη υπάρχουν πραγματικά παράξενες διατάξεις του τοπικού Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως οι επόμενες που ακολουθούν.
Αυστραλία: Απαγορεύεται ο σανός

Αν καταφέρετε και εκπληρώσετε το όνειρο σας για ένα Road Trip στην Αυστραλία, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι απαγορεύεται αυστηρά η μεταφορά σανού στο πορτ-μπαγκάζ ενός Ι.Χ., όμως επιτρέπεται στα ταξί. Στην ίδια ήπειρο δεν επιτρέπεται να κρεμούν οδηγοί και επιβάτες τα χέρια τους έξω από τα παράθυρα ενός οχήματος.
Μεγάλη Βρετανία: Όχι στα πιτσιλίσματα

Οι Βρετανοί τιμωρούν πολύ αυστηρά τους απρόσεκτους οδηγούς, που περνούν σε βρεγμένο δρόμο δίπλα από πεζοδρόμια και πιτσιλίζουν τους πεζούς.




Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι φυσικά μεγάλη σε μια χώρα με συνεχείς βροχές, ενώ το πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση φτάνει έως και τα 5.000 ευρώ. Να σημειώσουμε, ότι ανάλογη διάταξη υπάρχει και στον Κ.Ο.Κ. της Ιαπωνίας, για την περίπτωση που λερώσει ένα διερχόμενο όχημα πεζούς με λάσπη ή άλλα σκουπίδια του δρόμου.
Νότια Αφρική: Μην ενοχλείτε τα άγρια ζώα

Στη Νότια Αφρική οφείλουν να σέβονται οι οδηγοί τα άγρια ζώα σε κάθε σημείο της χώρας και όχι όταν κινούνται μόνο σε προστατευόμενες περιοχές. Όταν συναντηθούν λοιπόν με μια αγέλη λιονταριών, με ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα, θα πρέπει να περιμένουν να αδειάσουν από μόνα τους τον δρόμο και όχι να προσπαθήσουν να τα διώξουν ενοχλώντας τα με το κλάξον, μαρσάροντας τον κινητήρα, κλπ., αλλιώς τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα.
ΗΠΑ: Πίσω ρε… γορίλα

Οι ΗΠΑ δεν παύουν μας εκπλήσσουν με διατάξεις του Κώδικα Οδικού Κυκλοφορίας, που διαφοροποιείται από πολιτεία σε πολιτεία. Για παράδειγμα, στο Τενεσί επιτρέπεται να πυροβολείς μέσα από το αυτοκίνητο φάλαινες, αν και η συγκεκριμένη πολιτεία δεν έχει θάλασσα.

Στην Αλαμπάμα απαγορεύεται ρητά να οδηγείς με δεμένα μάτια και το ίδιο ισχύει και στην Οκλαχόμα, για όσους επιμένουν να διαβάζουν κόμικς κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ωστόσο, η πολιτεία που τα…σπάει, είναι η Μινεσότα, καθώς εκεί απαγορεύεται να μεταφέρεις γορίλες στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου