AP | Markus Schreiber • Jens Meyer
Τα λαϊκιστικά κόμματα στο ακροδεξιό και ακροαριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος αναμένεται να σημειώσουν μεγάλη άνοδο στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν, την Κυριακή (1/9), στην ανατολική Γερμανία.
Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, όπως αναφέρει το Politico, τότε το αποτέλεσμα θα προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς σε ολόκληρη τη Γερμανία και θα καταδείξει τον βαθμό στον οποίο οι ψηφοφόροι στα ανατολικά της χώρας επαναστατούν κατά των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις επερχόμενες ψηφοφορίες - και τι σημαίνουν όλα αυτά για την ολοένα και πιο απονευρωμένη τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.
Πού και πότε γίνονται οι εκλογές στην ανατολική Γερμανία
Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, την Κυριακή (1/9), σε δύο ανατολικά γερμανικά κρατίδια – στη Σαξονία και στη Θουριγγία – για να εκλέξουν τους βουλευτές των κρατιδίων τους. Ακόμα, οι ψηφοφόροι σε ένα τρίτο ανατολικό κρατίδιο, το Βρανδεμβούργο, θα προσέλθουν στις κάλπες στις 22 Σεπτεμβρίου.
Επισημαίνεται ότι οι πρώτες προβλέψεις για τη Θουριγγία και τη Σαξονία, με βάση τα exit polls, αναμένονται στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα) της Κυριακής (1/9). Αμέσως μετά, θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα με βάση την πρόωρη καταμέτρηση των ψήφων. Πάντως, τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Δεδομένη η νίκη της Ακροδεξιάς στη Θουριγγία
Στη Θουριγγία, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται ότι θα κατακτήσει την πρώτη θέση, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό λίγο κάτω από 30%. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι του κόμματος ηγείται ο Μπιορν Χόκε, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο ακραίους πολιτικούς και κάποιος που έχει κριθεί δύο φορές ένοχος από γερμανικό δικαστήριο για σκόπιμη χρήση ναζιστικής ρητορικής.
Όσον αφορά στη Σαξονία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του AfD, αλλά η αναμέτρηση εξακολουθεί να θεωρείται αμφίρροπη. Ακόμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα νέο λαϊκιστικό-αριστερό κόμμα που ιδρύθηκε από τη Σάρα Βάγκενκνεχτ θα είναι τρίτο τόσο στη Θουριγγία όσο και στη Σαξονία – ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για ένα κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες – θέτοντας ενδεχομένως το κόμμα σε ρόλο βασιλικού παράγοντα για τον σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού.
Η άνοδος των δύο «άκρων»
Πάντως, η άνοδος των ριζοσπαστικών κομμάτων στην ανατολική Γερμανία θα θεωρηθεί ως μια αδιαμφισβήτητη επίπληξη των κυρίαρχων κομμάτων της Γερμανίας και, ειδικότερα, της αριστερής, τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς. Μάλιστα, και τα τρία κόμματα του συνασπισμού του Όλαφ Σολτς – το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το δημοσιονομικά συντηρητικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και οι Πράσινοι – αγωνίζονται να πιάσουν το όριο του 5% που απαιτείται για να μπουν στα κοινοβούλια των κρατιδίων. Εάν τα κόμματα αυτά δεν καταφέρουν να κερδίσουν σημαντικό αριθμό εδρών, τότε θα κλονιστεί ακόμα περισσότερο ο ήδη αδύναμος κυβερνητικός συνασπισμός.
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πολιτική της τύχη λίγο πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε μια σειρά αυστηρότερων μέτρων για τη μετανάστευση, δείχνοντας πώς η άνοδος του AfD με ένα αντιμεταναστευτικό μήνυμα έχει κλονίσει το πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Επειδή όλα τα άλλα κόμματα έχουν δεσμευτεί να μην σχηματίσουν συνασπισμό με το AfD, είναι απίθανο το κόμμα αυτό να αποκτήσει πραγματικά την εξουσία παρά το ακροδεξιό κύμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι ένα κόμμα που οι κυρίαρχοι πολιτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι είναι εξτρεμιστικό, ακόμη και ναζιστικό, κερδίζει έδαφος, είναι πιθανό να σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη τη χώρα.
Το αποτέλεσμα είναι, επίσης, πιθανό να θεωρηθεί ως απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η Γερμανία απέτυχε να ενσωματώσει πολιτικά την άλλοτε Ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ένα πρόσωπο που είναι πιθανό να πανηγυρίσει το αποτέλεσμα, την Κυριακή (1/9), είναι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Άλλωστε, η άνοδος των φιλικών προς τη Ρωσία κομμάτων στην Ανατολική Γερμανία δίνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, πρώην κατάσκοπο της KGB με έδρα τη Δρέσδη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ένα στήριγμα στη γερμανική πολιτική.
Αβέβαιη η επόμενη ημέρα στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό
Δεδομένου του διασπασμένου πολιτικού τοπίου, ο σχηματισμός συνασπισμού στον απόηχο των εκλογών αναμένεται να είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Η παράταξη της Σάρα Βάγκενκνεχτ και το κεντροδεξιό CDU μπορεί να απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους σε πολλά πολιτικά ζητήματα, αλλά ενδέχεται να αναγκαστούν να κυβερνήσουν από κοινού. προκειμένου να αποτρέψουν τη συμμετοχή του AfD στις κυβερνήσεις των κρατιδίων.
Εάν το AfD καταφέρει να κερδίσει πάνω από το ένα τρίτο των εδρών στα κοινοβούλια των κρατιδίων, αυτό θα δώσει στο κόμμα τη δυνατότητα να εμποδίσει ψηφοφορίες που απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικά δύσκολη η ψήφιση ορισμένων νόμων και ο διορισμός δικαστών.
Το συντηρητικό CDU έχει σήμερα ευρύ προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Αν δεν υπάρξει μεγάλη μεταβολή, είναι πιθανό το κόμμα να νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2025. Δεδομένης, όμως, της αδυναμίας των άλλων κυρίαρχων κομμάτων που συμμετέχουν σήμερα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας και της ανόδου της Άκρας Αριστεράς και της Άκρας Δεξιάς, δεν είναι σαφές με ποια κόμματα θα μπορέσει το CDU να σχηματίσει συνασπισμό.
Σε εθνικό επίπεδο, το AfD είναι – επί του παρόντος – η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη της χώρας με ποσοστό 18%. Μετά τις εκλογές στα κρατίδια στα ανατολικά, τόσο η Σάρα Βάγκενκνεχτ όσο και το AfD ελπίζουν να επεκτείνουν την επιρροή τους σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν επιτύχουν, τα αποτελέσματα στα ανατολικά μπορεί να είναι προάγγελος των πραγμάτων που έρχονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου