Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2024

Ο Μάριος Σαλμάς διεγράφη και επίσημα από τη ΝΔ - Δεν παραδίδει την έδρα του «Αν ο Μητσοτάκης με διαγράφει για να στείλει μήνυμα είναι απαράδεκτο. Θα συνεχίσω τους αγώνες μου», δήλωσε ο Μάριος Σαλμάς.






 

 


Και επίσημα διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς από τη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο της ερώτησης των «11» για τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών, αλλά και άλλων δημόσιων επικρίσεων κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα συνεχίσω τους αγώνες μου», δήλωσε, δείχνοντας πως δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του.
 

Την διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, κατόπιν εισήγησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή».


Ο ίδιος εξερχόμενος από την Επιτροπή έδωσε ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του, στέλνοντας μήνυμα στον πρωθυπουργό. «Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτακης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην γουοκ ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανεδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δήλωσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής», πρόθεσε, ενώ σε ερώτηση αν θα παραδώσει την έδρα απάντησε «νομίζετε πως πρέπει να σταματήσω να αγωνίζομαι για τους πολλούς;».







Το παρασκήνιο και το μήνυμα της διαγραφής

Το τελευταίο επεισόδιο που οδήγησε στην απόφαση της διαγραφής του ήταν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του Μάριου Σαλμά στις οποίες επανέλαβε τις κατηγορίες για φωτογραφικούς διαγωνισμούς κυρίως από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Μάριος Σαλμάς αναφερόταν στη γνωστή υπόθεση των κυλικείων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που καταλήγουν «σκανδαλωδώς», όπως τονίζει, διαρκώς σε γνωστή αλυσίδα snacks και εστίασης. «Ο πρωθυπουργός αντί να εγκαλεί την κ. Μενδώνη για το γεγονός ότι δεν απάντησε, παραπέμπει για διαγραφή τον βουλευτή», τόνισαν συνεργάτες του Μάριου Σαλμά, ύστερα από την εισήγηση Μητσοτάκη για τη διαγραφή του.


Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι και πώς θα διαβαστεί το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη «γαλάζια» Κ.Ο και κυρίως αν αρκεί για να αναστείλει νέες πρωτοβουλίες όπως την πρόσφατη 11 βουλευτών – μεταξύ των οποίων και του κ. Σαλμά – προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τα «κόκκινα δάνεια».

«Η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού. Κατά τις ίδιες πηγές, «όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα, συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».

Από τις ευρωεκλογές και μετά, ο κ. Σαλμάς, με κάθε ευκαιρία στηλιτεύει κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές, ενώ ήταν ο βουλευτής που αντιπαρατέθηκε μετωπικά με τον πρωθυπουργό, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. μετά την ευρωκάλπη. Τότε, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε διερωτηθεί αν η κυβέρνηση έκανε κάτι για τους πολλούς, για να προσθέσει: «Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια». Η παρέμβαση του βουλευτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος αντέτεινε ότι δεν δέχεται υπόνοιες πως «αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Είχε διαμηνύσει, δε, μέσω συνεργατών του ότι, στο επόμενο «φάλτσο», ο κ. Σαλμάς θα δει την πόρτα της εξόδου.


Πριν από λίγες ημέρες, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συνυπέγραψε την ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια ενώ, στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών εκπομπών προέβη σε καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των υπουργείων. Μάλιστα, το θέμα είχε θέσει εγγράφως ο κ. Σαλμάς, με ερώτηση στην κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία του είχε απαντήσει στο τέλος Ιουλίου. Ο γαλάζιος βουλευτής, όμως, επανήλθε.

Έτσι, ύστερα από αυτά, εκρίθη ότι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υπερέβη τα εσκαμμένα, γι' αυτό και με απόφαση του πρωθυπουργού παραπέμπεται τη Δευτέρα (23/9), στις 12:00, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ. με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (όχι από το κόμμα). Από τις ΗΠΑ, όπου έφτασε για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να ανακοινώσουν την αποφασή του.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη συνδέουν την απόφαση του πρωθυπουργού με το κλίμα έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Κ.Ο της Ν.Δ. μετά τις ευρωεκλογές και το οδυνηρό ποσοστό του εκείνης της κάλπης και την κινητικότητα αρκετών βουλευτών, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να …σηκώνουν το ανάστημά τους σε αποφάσεις και πρωτοβουλίες με τις οποίες διαφωνούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου