Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Με «αέρα νίκης» από τα γκάλοπ ο Κασσελάκης - Μάχη Φάμελλου, Πολάκη για τον δεύτερο γύρο Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για να οριστικοποιήσει τον «οδικό χάρτη» της εσωκομματικής κάλπης.







 
 


Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά αντίστροφα για την εκκίνηση της εσωκομματικής διαδικασίας που καταλήγει στην εκλογή νέου αρχηγού οι μετρήσεις αποτυπώνουν σαφές προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς ακόμα ο ίδιος να έχει επισημοποιήσει την κάθοδο του στην εκλογική αρένα της Κουμουνδούρου, για την προεδρική κούρσα. Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη «δείχνουν» πως δεν θα αργήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά του.
 

Οι ίδιες μετρήσεις δείχνουν πως το ενδεχόμενο να βρει απέναντι του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών τον Παύλο Πολάκη είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ο Παύλος Πολάκης έχει μπει ήδη στην αφετηρία της κούρσας καθώς έχει δηλώσει ο ίδιος πως θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Ο Παύλος Πολάκης κατεβαίνει στη μάχη της ηγεσίας με την δική του πολιτική πλατφόρμα, επιχειρώντας να προσελκύσει κόσμο από όλες τις «δεξαμενές» του ΣΥΡΙΖΑ.


Την ίδια στιγμή ολοένα και πληθαίνουν τα σενάρια που φέρνουν τον Σωκράτη Φάμελλο να αποφασίζει το βήμα για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελώντας το πρόσωπο εκείνο που θα στηρίξουν οι «87» στην εσωκομματική αναμέτρηση. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο του πρώην προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετριέται στις δημοσκοπήσεις δείχνοντας, εφόσον τελικά «κατέβει» στην κούρσα της προεδρικής εκλογής, πως μπορεί να βρεθεί εκείνος στον δεύτερο γύρο και να αναμετρηθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Προβάδισμα Κασσελάκη

Προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτύπωσε η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για το Open. Στην μέτρηση, μάλιστα, αποτυπώθηκε η εικόνα πως το 63,2% των ψηφοφόρων του κόμματος στις ευρωεκλογές διαφωνεί με την αποπομπή του από την ηγεσία του κόμματος, έναντι του 32,4% που δήλωσε πως συμφωνεί.

Η δημοσκόπηση ως προς την πιθανότητα ψήφου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο 640 εν δυνάμει ψηφοφόρων του κόμματος κατέγραψε πως το 31,1% προτιμά τον Στέφανο Κασσελάκη, το 27,4% προτιμά τον Σωκράτη Φάμελλο, το 27% προτιμά τον Παύλο Πολάκη, το 20,5% προτιμά τον Απόστολο Γκλέτσο, το 14,4% προτιμά τον Νίκο Φαραντούρη.


Τα ποσοστά των πιθανών υποψηφίων σε σύνολο 397 δυνητικών εν δυνάμει ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζονται ως εξής: Το 39,8% προτιμά τον Στέφανο Κασσελάκη, το 28,6% προτιμά τον Παύλο Πολάκη, το 28,5% προτιμά τον Σωκράτη Φάμελλο, το 19,6% προτιμά τον Απόστολο Γκλέτσο, το 17% προτιμά τον Νίκο Φαραντούρη.

Ανάμεσα σε όσους θα ψηφίσουν σίγουρα ή μάλλον στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά ανέρχονται ως εξής: Στέφανος Κασσελάκης 40,5%, Παύλος Πολάκης: 31,2%, Σωκράτης Φάμελλος: 29,5%, Νίκος Φαραντούρης: 21,3%, Απόστολος Γκλέτσος: 20,6%.


Στις αρχές της εβδομάδας, προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στους πιθανούς αντιπάλους του για την εσωκομματική κούρσα της Κουμουνδούρου κατέγραψε η νέα δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha. Ειδικότερα, στο ερώτημα «με ποιον πρόεδρο πιστεύετε ότι θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την πολιτική και την κοινωνική του επιρροή και να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές εκλογές» ο Στέφανος Κασσελάκης με 31% επιλέχθηκε μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος. Κατόπιν, ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 9%, ο Νίκος Παππάς με 7%, ο Παύλος Πολάκης με 6%, η Όλγα Γεροβασίλη με 4%. Μόλις το 1% των προτιμήσεων συγκεντρώνουν έκαστος/-η ο Νίκος Φαραντούρης, ο Κώστας Αρβανίτης, η Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ωστόσο, «κανένας» απάντησε αυθόρμητα το 7% και δεν τοποθετήθηκε επί του ερωτήματος το 17%.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, ωστόσο, στο ίδιο ερώτημα η μέτρηση κατέγραψε: Αλέξης Τσίπρας 11%, Στέφανος Κασσελάκης 10%, Σωκράτης Φάμελλος 6%, Παύλος Πολάκης 6%, Νίκος Παππάς 1%, Όλγα Γεροβασίλη 1%, Νίκος Φαραντούρης 1%, Κώστας Αρβανίτης 1%, Απόστολος Γκλέτσος 1%. Άλλο υποψήφιο επέλεξε το 2%, «κανέναν» απάντησε το 29% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 31%.


Στο ερώτημα, πάντως, αν είναι σωστή η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, το 49% του συνόλου των ψηφοφόρων την θεωρεί σωστή, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με το 45% να την θεωρεί σωστή και το 45% να την θεωρεί λανθασμένη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ στο ερώτημα πώς αξιολογούν οι πολίτες όσα έγιναν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, σε ποσοστό 62% (στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ) αξιολογείται αρνητικά και μόνο 31% θετικά, ενώ στο σύνολο του δείγματος της δημοσκόπησης, το 51% αξιολογεί αρνητικά την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου