Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 20, 2024

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το Ισραήλ...







Δεύτερο, φονικό κύμα επίθεσης στον Λίβανο...
Κορυφώνονται οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά τα δύο διαδοχικά κύματα επιθέσεων σε συσκευές επικοινωνίας μελών της Χεζμπολάχ, αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχων του Ισραήλ...


Την Τρίτη, έλαβε χώρα μια πρωτοφανής επίθεση μέσω της ταυτόχρονης έκρηξης βομβητών μελών της Χεζμπολάχ, με τον απολογισμό να ανέρχεται σε 12 νεκρούς και 300 τραυματίες.




Μία μέρα μετά, και ενώ πραγματοποιούνται οι κηδείες των θυμάτων της Τρίτης, ο Λίβανος συγκλονίστηκε από ένα νέο πρωτόγνωρο χτύπημα, καθώς εκρήξεις έλαβαν χώρα σε ασύρματες συσκευές επικοινωνίας σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Αυτή τη φορά, οι εκρήξεις δεν έγιναν σε βομβητές αλλά σε ασύρματες συσκευές επικοινωνίας (γουόκι-τόκι). Όπως ανέφερε το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν.


Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτά τα αιματηρά συμβάντα αλλά όλες οι ενδείξεις, η πρόσφατη ιστορία, αλλά και έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης δείχνουν το Ισραήλ ως εγκέφαλο και σχεδιαστή αυτών των φονικών επιθέσεων.


Κι ενώ ξεχειλίζει η οργή των αξιωματούχων της Χεζμπολάχ, η οποία δεσμεύεται για αντίποινα, το Ισραήλ πυροδοτεί περαιτέρω την κατάσταση. Όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης στον πόλεμο - απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή». Ο αξιωματούχος δεν έκανε καμία αναφορά στις εκρήξεις των συσκευών, αλλά επαίνεσε το έργο του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά».


Παράλληλα, το Ισραήλ άρχισε να μετακινεί περισσότερα στρατεύματα στα σύνορά του με τον Λίβανο την Τετάρτη «ως προληπτικό μέτρο», όπως ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος, γνώστης της κατάστασης, που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκδώσει μια σειρά από προειδοποιήσεις, αναφέροντας πως ενδέχεται να αυξήσουν τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.


«Τυφλά» χτυπήματα


Στις επιθέσεις της Τετάρτης, ακούστηκαν πολλές εκρήξεις κατά τη διάρκεια κηδείας στη Βηρυτό για τρία μέλη της Χεζμπολάχ και ένα παιδί που σκοτώθηκαν από έκρηξη βομβητή, την προηγούμενη ημέρα. Φωτογράφος του Associated Press περιέγραψε ένα αυτοκίνητο και ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας να έχουν υποστεί ζημιές, έπειτα από έκρηξη συσκευών μέσα σε αυτά. Ένα κορίτσι τραυματίστηκε, όταν ανατινάχθηκε συσκευή επικοινωνίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.


Το δεύτερο κύμα επιθέσεων επιβεβαίωσε τις ανησυχίες πως πρόκειται για «τυφλά» χτυπήματα με τους αμάχους να αποτελούν τα δυνητικά θύματα, καθώς εκατοντάδες εκρήξεις ξέσπασαν στο σημείο που ήταν οι ιδιοκτήτες των συσκευών: μέσα σε σπίτια, αυτοκίνητα, παντοπωλεία και καφετέριες, συχνά πλαισιωμένοι από την οικογένειά τους ή βρισκόμενοι κοντά σε περαστικούς.


Τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ήταν μεταξύ των νεκρών της Τρίτης. Γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, εργαζόμενοι σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, δάσκαλοι και διαχειριστές γραφείων εργάζονται για οργανώσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ: και ένας άγνωστος αριθμός από αυτούς κατείχε βομβητές.






Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Türk, ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα για τις μαζικές εκρήξεις. «Ο φόβος και ο τρόμος που εξαπολύεται είναι βαθύς», είπε σε δήλωσή του, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να ενταθούν «για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια».


Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για τις μαζικές εκρήξεις και τόνισε ότι οι υπεύθυνοι της φονικής επίθεσης με τους βομβητές «θα πρέπει να λογοδοτήσουν». Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «η ταυτόχρονη στοχοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ένοπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είχε στην κατοχή του τις συσκευές που βρέθηκαν στο στόχαστρο, πού αυτές βρίσκονταν και σε ποιο περιβάλλον ήταν τη στιγμή της επίθεσης, συνιστά μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, στο μέτρο που αυτό εφαρμόζεται, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου