Με 6 εκτελεστικούς αντιπροέδρους, διευρυμένες αρμοδιότητες και αρκετές... παραφωνίες πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση της νέας Κομισιόν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ισορροπία φύλου...
στην ομάδα της με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν μόλις 11 από τις 27 θέσεις.Αλλά και στο μέτωπο της πολιτικής ισορροπίας η ομάδα της νέας Κομισιόν είναι σαφέστατα δεξιόστροφη, με 15 μέλη από το ΕΛΚ, έναν από το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι και έναν από τους ακροδεξιούς του Ορμπαν. Οι Φιλελεύθεροι μετρούν πέντε επιτρόπους και οι Σοσιαλιστές μόλις τέσσερις.
Η ξεκάθαρη ακροδεξιά στροφή φαίνεται και από τις επιλογές που έκανε η Φον ντερ Λάιεν. Ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης στον σκληροπυρηνικό Αυστριακό επίτροπο Μάγκνους Μπρούνερ, ο οποίος «θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του Συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση αλλά και στην ενίσχυση των συνόρων της Ε.Ε. και την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας».
Την ευθύνη για το κλίμα, το μηδενικό ισοζύγιο και την καθαρή ανάπτυξη την έδωσε στον Ολλανδό επίτροπο Βόκπε Χούκστρα που ίσως θα μπορούσε να είναι λογικό, αν δεν ήταν επίσης αρμόδιος για τη φορολογία! Η πιο χαρακτηριστική χώρα των «τσιγκούνηδων του Βορρά» θα πρωταγωνιστεί στην πολιτική των φόρων και αυτό δεν ακούγεται πολύ παρήγορο.
Το χαρτοφυλάκιο της Εργασίας ή έστω της Απασχόλησης απουσιάζει από τη νέα ομάδα τής Φον ντερ Λάιεν. Η Ρουμάνα Ροξάνα Μιντζάτου, από τους Σοσιαλιστές, θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος για τους ανθρώπους, τις δεξιότητες και την ετοιμότητα, επίτροπος για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση, την ποιότητα των θέσεων εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ολα σε ένα, «νοικοκυρεμένα»;
Για τον ίδιο λόγο φαίνεται να έδωσε και τον φάκελο της Μεσογείου στην Κροάτισσα Ντουμπράφσκα Σουίτσα από το ΕΛΚ. Παρά την πενιχρή δράση της στην προηγούμενη θητεία, στις Βρυξέλλες λέγεται ότι η Κροάτισσα είναι πιστή σύμμαχος της προέδρου και στενή φίλη της. Εδωσε πάντως στον Σοσιαλιστή Νταν Γιόργκενσεν από τη Δανία τα θέματα ενέργειας και στέγασης, τα πιο σημαντικά θέματα για την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Ωστόσο είναι τα θέματα στα οποία η Κομισιόν έχει περιορισμένες αρμοδιότητες.
Οι παραφωνίες συνεχίζονται και στο επίπεδο των χαρτοφυλακίων. Για παράδειγμα για να ικανοποιήσει τη Σλοβενία που άλλαξε τον υποψήφιο επίτροπό της από άντρα σε γυναίκα -πρόκειται για τη Μάρτα Κος με φερόμενες σχέσεις με τις πρώην μυστικές υπηρεσίες της χώρας της- η Φον ντερ Λάιεν τής έδωσε τον φάκελο της διεύρυνσης, της ανατολικής γειτονίας και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Πολύ βαρύ και δύσκολο έργο για την εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που είναι ασταθής και παλεύει με την ακροδεξιά αντιπολίτευση συνεχώς.
Πάντως τα θέματα της οικονομίας τα έδωσε στους παλιούς της γνώριμους. Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις από τη Λετονία -αντιπρόεδρος μέχρι τώρα με μεγάλες ευθύνες- θα είναι ο επίτροπος για την Οικονομία και την Παραγωγικότητας και ο Μάρος Σέφτσοβιτς αναλαμβάνει το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια. Πρόκειται για ένα νέο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει επίσης την τελωνειακή πολιτική. Επίσης του ανέθεσε την ευθύνη για τις διοργανικές σχέσεις και τη Διαφάνεια. Για αυτόν τον δεύτερο ρόλο θα αναφέρεται απευθείας στην πρόεδρο.
Για την Ελλάδα η Φον ντερ Λάιεν επιφύλαξε έναν ενισχυμένο φάκελο, αυτόν των Μεταφορών και του Τουρισμού. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα πρέπει να αποδείξει ότι η επιλογή του δεν έγινε για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, αλλά γιατί πραγματικά μπορεί να προσφέρει στην ασφάλεια των μεταφορών πολιτών και αγαθών, ξεκινώντας από τη χώρα του και την προστασία των σιδηροδρόμων.
Αλλωστε στην επιστολή με τα καθήκοντά του η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν τού ζητεί να προτείνει ένα σχέδιο «για ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων που θα συμβάλει στη σύνδεση των πρωτευουσών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων με νυχτερινά τρένα, και θα επιταχύνει τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές»!
Για τους επιτρόπους τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ολοι τους πρέπει να περάσουν από τη βάσανο των ακροάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές θα τους ανακρίνουν ως προς τις ικανότητες, το παρελθόν και το... μέλλον τους. Και δεν είναι απλώς μια βόλτα, την προηγούμενη φορά τρεις υποψήφιοι επίτροποι δεν τα είχαν καταφέρει.
Ποιοι είναι όμως οι πιο αμφιλεγόμενοι;
Ο Ιταλός εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ραφαέλε Φίτο από το κόμμα της Μελόνι (ECR) είναι στη χειρότερη θέση. Είναι 55 ετών, με μακρά πολιτική καριέρα στο ΕΛΚ από το οποίο μεταπήδησε το 2019. Από τον Οκτώβριο του ‘22 είναι υπερυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πολιτικών Συνοχής και δεξί χέρι της Μελόνι. Η συνοχή και οι μεταρρυθμίσεις είναι το χαρτοφυλάκιό του στη νέα Επιτροπή. Ο Αυστριακός επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ λέγεται ότι στάλθηκε στις Βρυξέλλες επειδή ο καγκελάριος θεώρησε ότι τα ποσοστά αποδοχής του ανέβηκαν πολύ ψηλά! Είναι πάντως της σκληρής γραμμής για το μεταναστευτικό.
Ο Μάικλ ΜακΓκραθ από την Ιρλανδία αναλαμβάνει επίτροπος για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου! Είναι πρώην λογιστής, πρώην υπουργός Οικονομικών και πατέρας 7 παιδιών (όπως και η Φον ντερ Λάιεν) και προέρχεται από τη συντηρητική πτέρυγα ενός συντηρητικού και εθνικιστικού κόμματος, παρότι ανήκει στην ομάδα των Φιλελεύθερων (Renew). Εκανε μια στροφή στο θέμα των αμβλώσεων ψηφίζοντας υπέρ ενός νομοσχεδίου που τις επιτρέπει, αφού προηγουμένως ήταν αντίθετος σε οποιεσδήποτε νομικές αλλαγές.
Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι Ιρλανδοί ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της Φον ντερ Λάιεν στην ψηφοφορία για την προεδρία της εξαιτίας της στάσης της υπέρ του Ισραήλ. Η Ιρλανδία έχει αναγνωρίσει την Παλαιστίνη και τα σχόλια/ενέργειες της VDL δεν έτυχαν καλής υποδοχής.
Πάντως η Ευρωπαϊκή Αριστερά επικεντρώνει τα βέλη της στον Ούγγρο επίτροπο για την Υγεία και την Ευημερία των Ζώων, στην Πορτογαλίδα Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, υποψήφια για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υπηρεσιών και των Επενδύσεων, στον Ραφαέλε Φίτο της Μελόνι, αλλά και στον Απόστολο Τζιτζικώστα για ξενοφοβικά και ομοφοβικά σχόλια που έχει κάνει στο παρελθόν...
Μαρία Ψαρρ'α - Εφ.Συν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου