Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2024
Συναγερμός σε ΗΠΑ και Βρετανία για μυστική πυρηνική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας...
ΗΠΑ και Βρετανία έχουν εκφράσει φόβους ότι η Ρωσία έχει μοιραστεί πυρηνικά μυστικά με το Ιράν με αντάλλαγμα την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη στη Μόσχα για τον βομβαρδισμό της Ουκρανίας...
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Ουάσινγκτον προχθές, ο Τζο Μπάντεν και ο Κιρ Στάρμερ αναγνώρισαν ότι οι δύο χώρες συσφίγγουν τη στρατιωτική τους συνεργασία σε μια εποχή, που το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία εμπλουτισμού αρκετού ουρανίου για να ολοκληρώσει τον μακροχρόνιο στόχο του να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.
Σύμφωνα με τον Guardian, βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το εμπόριο πυρηνικής τεχνολογίας από το Ιράν, μέρος μιας βαθύτερης συμμαχίας μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης -η οποία όμως αρνείται ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα-.
Άλλωστε, ο Στάρμερ συναντήθηκε με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Πούτιν προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να μην αφήσει την Ουκρανία να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ., Άντονι Μπλίνκεν, προχώρησε σε παρόμοια προειδοποίηση κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.
«Από την πλευρά της, η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογία που αναζητά το Ιράν - πρόκειται για αμφίδρομη σχέση - μεταξύ άλλων σε πυρηνικά θέματα, καθώς και κάποιες διαστημικές πληροφορίες», δήλωσε ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι εμπλέκονται σε αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες που σπέρνουν «ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια» στον κόσμο. Επίσης, δήλωσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη παρτίδα των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Fath-360 υψηλής ταχύτητας, με βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα, είχε παραδοθεί στη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προειδοποίησαν από κοινού πριν λίγες μέρες ότι το απόθεμα του Ιράν σε εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο «συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά, χωρίς καμία αξιόπιστη πολιτική αιτιολόγηση» και ότι είχε συσσωρεύσει τέσσερις «σημαντικές ποσότητες», που η καθεμία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόση τεχνική τεχνογνωσία διαθέτει η Τεχεράνη για την κατασκευή πυρηνικού όπλου ή πόσο άμεσα θα μπορούσε να το κάνει. Πάντως, η συνεργασία με έμπειρους Ρώσους ειδικούς ή η χρήση ρωσικών γνώσεων θα βοηθούσε στην επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής.
Το Ιράν είχε συνάψει συμφωνία το 2015 για να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες αλλά που η συμφωνία είχε εγκαταλειφθεί το 2018 από τον τέως Αμερικανό πρόεδρο και νυν υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ. Το Ιράν απάντησε παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα όρια για την ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μπορούσε να κατέχει.
Η ανησυχία της Δύσης ότι το Ιράν βρίσκεται κοντά στο να είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο κυκλοφορεί εδώ και μήνες, τροφοδοτώντας την ένταση στη Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Πιέσεις στον Στάρμερ να εγκρίνει χρήση πυραύλων εντός Ρωσίας
Ο Guardian σημειώνει επίσης ότι αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ιράν άρχισε να προμηθεύει στη Μόσχα μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Παράλληλα, οι Sunday Times γράφουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας της χώρας (οι Γκραντ Σπας, Μπεν Γουάλας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, Πένι Μόρντοντ και Λίαμ Φοξ) έχουν παροτρύνει τον Κιρ Στάρμερ να επιτρέψει στην Ουκρανία για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ακόμη και χωρίς το πράσινο φως από τις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι υπουργοί υποστήριξαν πως «περαιτέρω καθυστέρηση θα ενθαρρύνει τον πρόεδρο Πούτιν».
Ο Στάρμερ συζήτησε το ζήτημα με τον Μπάιντεν προχθές αλλά δεν ανακοινώθηκε πως έλαβαν κάποια απόφαση. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στον αγώνα που δίνουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον των Ρώσων εισβολέων.
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει εδώ και μήνες έκκληση στους συμμάχους να επιτρέψουν στο Κίεβο να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους εναντίον στόχων στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων αμερικανικούς ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow, προκειμένου να περιορίσει τη δυνατότητα των ρωσικών δυνάμεων να εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία.
Όμως, ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει πως εάν η Δύση επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που του προμηθεύει για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό θα σήμαινε πως «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου