Κυριακή, Σεπτεμβρίου 22, 2024

Το χαλάκι της Ολγας...

 




Αφήνω προλόγους και καταλόγους και φτάνω κατευθείαν στην απόδειξη. Δεν είναι δα και μικρή: 86.000 ευρώ είναι αυτά (τόσο κόστισε η ανακαίνιση του γραφείου της Κεφαλογιάννη, με 18.000 να κάνουν μόνο τα χαλιά). Οχι, διόλου μικρός δεν είναι ο λογαριασμός, οπότε περνάω κατευθείαν στο ψητό: Εχεις τόσο δίκιο! Τόσο κι άλλο τόσο και κάτι ακόμη από άλλο τόσο και σ' το δίνω όλο...

Αδωνι, Σπυρέτο, Τζουτζούκο, Μαυρογιαλούρο... όπως και να σε λένε, ήρθε η στιγμή, ύστερα από τόσο μα τόσο μελάνι εναντίον σου, όχι μόνο ταπεινά την κεφαλήν να κλίνην, κλίναι, κλίνομεν τω Κυρίω ή κάπως έτσι τελοσπάντων (δεν τα ξέρω και καλά αυτά τα ευαγγελικά γαμώτο, ένεκα Φυσικός και όχι αγιογυρολόγος), όπως και να 'χει, όχι μόνο θα γύρω το κεφάλι, θα το στριφογυρίξω κιόλας, καθώς για πρώτη φορά είπες την αλήθεια: «Τα χάλια (σ.σ. προσοχή στον τόνο) παραμένουν κρατική περιουσία». Ναι, Αδωνι, Σπυρέτο μου, Τζουτζούκε και Bασιλικέ μου, ακριβώς αυτό ισχύει: τα χάλια σας παραμένουν ολόδικά σας. Μήτε κρατική περιουσία δεν τα θέλουμε τα χαλιά, τα χάλια και τα στρωσίδια σας. Σπίτι σας να τα πάρετε, χάρισμα. Είμαστε κι εμείς large, βλέπεις. Τι, μόνο ο πατήρ Μητσοτάκης θα κάνει μεγάλα ριφιφί; Μόνον αυτή η οικογένεια θα κλέβει την Ελλάδα και θα τη δίνει μπουναμά τζαμπατζιλίδικο σε βασιλιάδες γιαλαντζί; Τι νόμιζες; Πάνω από 150 χρόνια Δεξιά στην Ελλάδα, εμείς δεν μάθαμε; Μόνο πάθαμε;

Γύρω στο 1991 ήτανε σαν η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (γεια σου ρε Κατσίκη άρχοντα - μη δίνεις σημασία, κάτι δικά μου είν' αυτά) αποφάσισε μέσα στη νύχτα, μέσα σε μια νύχτα, σαν τον κλέφτη, να στείλει κάτι τεράστια φορτηγά στο Τατόι να κουβαλήσουν την «οικοσυσκευή» του Γλιξμπουργκ. Ενός Δανογερμανού τυπά που τον φέραμε για βασιλιά. Δεν πήρε ντετζερεδικά, φυσικά, ο εν λόγω. Αμύθητης αξίας αντικείμενα πήρε, που υπερβαίνουν αυτή των ίδιων των κτημάτων, ενώ ανάμεσά τους ήταν και αρχαιολογικοί θησαυροί που δεν μπορούσαν να εξαχθούν. Πατρός εκλεγμένου, όμως, πας αρχαιολογικός θησαυρός ξυλεύεται. Κι επειδή είμαστε large -τα 'παμε αυτά-, του χαρίσαμε και φόρους 400 εκατ. δραχμών, τουτέστιν 1,2 εκατομμυρίου ευρώ περίπου.

Και με τέτοια ιστορία, με τέτοια εθνικοπατριωτική κληρονομιά, και δεν θα χαρίσουμε τώρα στο Ολγάκι δύο χαλιά Περσίας; Και τρία αυγά Τουρκίας να της στείλουμε, και δέκα γλώσσες κοτσυφιών Δανίας. Γιατί μάλλον κάτι τέτοιο εμπεριείχε το μενού της «ιδιωτικής εκδήλωσης» της έτσι του τέως, που πρόκειται να κάνει σε λίγες μέρες στο Βυζαντινό Μουσείο. Που της το δώσαμε κοψοχρονιά και πάλι: μόλις 15.000 ευρώ για να «νοικιάσει» ένα από τα καλύτερα και πιο εμβληματικά μουσεία της χώρας για δύο μέρες! Λιγότερα απ' όσα κόστισαν τα χαλιά της Ολγας! Η αλήθεια είναι πως παντρεύει την κόρη της η έτσι και ήθελε να κάνει ένα παρτάκι, ως πολύ έτσι: ως τουλάχιστον συνέχεια της αυτοκράτειρας Θεοδώρας! Εξάλλου και την κόρη Θεοδώρα τη λένε. Ε, το βράδυ πριν από τον γάμο, θα το γιορτάσουν αυτοκρατορικά στο «σπίτι» τους: στο Βυζαντινό Μουσείο.

Ποιο σπίτι τους, θα μου πεις. Αυτό, θα σου πω και πάρ' το όπως θες. Γιατί περί αυτού του αυτού πρόκειται. Προσκυνοχάρτι κανονικό. Αυτό έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έτσι. Ξέρεις πώς το 'λεγαν οι Τούρκοι; Ραγιά μπουγιουρντί. Ε, εμείς δεν το δίνουμε στους Τούρκους (ακόμα) αλλά στους Δανούς: Στο έγγραφο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο οποίο καταγράφεται η παραχώρηση του μουσείου, η έτσι αποκαλείται «Hendes Majestaet Dronning Anne-Marie». Στα δανέζικα! Τουτέστιν: «Η Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Αννα-Μαρία».

«Vi vil gerne med al ydmyghed lægge dette beskedne hyldestbrev for Deres fødder, som vi respekterer mere end enhver græsk borger og hver eneste græske dråbe af nationalforsamlingen, og selvfølgelig højere end og over enhver linje i forfatningen». Αυτό από εμένα. Σε άπταιστα δανέζικα. Και βάλ' το στο μεταφραστήρι να δεις τι σημαίνει. Ή καλύτερα, πάρε στο υπουργείο Εξωτερικών να σου πουν.

Και μετά, πάνε ξαναψήφισε, λαέ προσκυνημένε (α ρε δόλιε Κολοκοτρώνη - πάλι κάτι δικά μου αυτά...).

Νόρα Ράλλη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου