Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 19, 2024

Μπλοκάκια: Η φορολογική συμπίεση στην «γκρίζα» απασχόληση Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι μισθωτοί που αμείβονται με το μπλοκάκι σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.



Φωτογραφία αρχείου

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Οι μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα δεν θα πάρουν αύξηση από τις αρχές του νέου χρόνου. Οι μικρές, στο όριο του επίσημου πληθωρισμού, περίπου 4% στον ιδιωτικό τομέα και 3% στο Dημόσιο, θα τεθούν σε ισχύ… ετεροχρονισμένα από τον επόμενο Απρίλιο.

Ωστόσο, θα δοθεί στους εργαζόμενους έμμεση «αύξηση» 4,15 ευρώ τον μήνα από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, εκ του οποίου το 0,5% αναλογεί στους μισθωτούς και το υπόλοιπο στις επιχειρήσεις…


Ωστόσο, αυτή η «αύξηση» φορολογείται πλέον καθώς ξεπερνά το αφορολόγητο των 617 ευρώ τον μήνα (8.636 ευρώ τον χρόνο). Και μάλιστα, οριακά, με συντελεστή 22%, καθώς οι νέες καθαρές ετήσιες αμοιβές ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.`

Όλα αυτά συμβαίνει γιατί, ενώ εδώ και 4-5 χρόνια, ήδη από το 2019, δίνονται κάποιες αυξήσεις, δεν έγιναν και οι αντίστοιχες, στο ύψος του πληθωρισμού, αναπροσαρμογές στις φορολογικές κλίμακες και το αφορολόγητο όριο (τιμαριθμοποίηση).
Φορολόγηση με το… κομμάτι

Ωστόσο, σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι μισθωτοί που αμείβονται με το μπλοκάκι σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.


Μην βρίσκοντας άλλη απασχόληση έχουν εκδώσει Δελτίο παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) και απασχολούνται από 1 έως και 3 εργοδότες λαμβάνοντας αμοιβές με το «κομμάτι». Ευρισκόμενοι όμως πάντα υπό τις εντολές του εργοδότη, άρα ασκούν εξαρτημένη-μισθωτή εργασία.

Αυτή η «γκρίζα» εργασία δεν γίνεται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης μόνο από τον/τους φυσικό/ούς εργοδότη/ες (ασφαλιστικές εισφορές, άδειες, 13ο και 14ο μισθό, αποζημίωση απόλυσης, οικογενειακές παροχές, επιδόματα, τριετίες κ.α.), αλλά αποτελούν στόχο διπλής εκμετάλλευσης από το κράτος.


- Πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 9% και 22% για ποσά άνω των 10.000 ευρώ το χρόνο.

- Θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος (συνήθως 650 ευρώ) και το 2025, ενώ καταργήθηκε για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται με τα τεκμήρια.

- Αν έχουν μια μισθωτή εργασία και μια απασχόληση σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα προστίθεται πάνω σε αυτό του μισθωτού και φορολογείται ακόμη και με συντελεστή 32% ή και υψηλότερο, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις εξαντλούν τη φορολογική κλίμακα στο 22%.


- Πρόσθετα, για να αποφύγουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια εφορία.


Να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέχρι σε τρεις εργοδότες. Αν είναι περισσότεροι το 75% των εσόδων πρέπει να προέρχονται από τον έναν.


Να δηλώνουν σαν έδρα άσκησης της δραστηριότητας την κατοικία τους.


Να μην εισπράττουν μισθό από άλλη εργασία.


Να παρέχουν υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι, μεταφραστές, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, μουσικοί κ.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου