Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2024

Οργή στη Γαλλία για το «πραξικόπημα Μακρόν» - Μαζικές διαδηλώσεις για τον διορισμό Μπαρνιέ Η Αριστερά και το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς καλούν σε διαδηλώσεις το Σαββάτο σε όλη τη Γαλλία καταγγέλλοντας «δημοκρατική εκτροπή».






 

 


Ο Εμανουέλ Μακρόν, αγνοώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, παράκαμψε την αριστερή συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές, και προχώρησε στον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία της Γαλλίας. Μάλιστα ο «εκλεκτός» του Γάλλου Προέδρου για να σχηματίσει κυβέρνηση θα χρειαστεί την ανοχή της ακροδεξιάς, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη οργή στο μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, που καταγγέλει «πραξικόπημα», «δημοκρατική εκτροπή» και «κλοπή εκλογών» και καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις.
Το χρονικό

Ο Μακρόν είχε προκηρύξει αιφνιδιαστικά εκλογές μετά τη συντριβή του από την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. Στόχος της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης ήταν να ανακοπεί η πορεία της Λεπέν προς την εξουσία. Καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος έχει χάσει τη δημοφιλία, την κρίσιμη μάχη έσπευσε να δώσει η Αριστερά. Οι Σοσιαλιστές, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, οι Κομμουνιστές και οι Πράσινοι συμμάχησαν και κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογές. Συνεργάστηκαν μάλιστα κατά περίπτωση με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, σε όποια περιφέρεια υποψήφιός του βρισκόταν απέναντι από υποψήφιο της ακροδεξιάς.

Ωστόσο μετά τις εκλογές ο Γάλλος Πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να διορίσει οποιονδήποτε πρωθυπουργό από την αριστερή συμμαχία, υποστηρίζοντας πως μια κυβέρνηση υπό την Αριστερά δεν θα συγκέντρωνε την αναγκαία υποστήριξη και θα προκαλούσε χάος στη Γαλλία. Η πρόταση του Λαϊκού Μετώπου για τη Λουσί Καστέ απορρίφθηκε από τον Μακρόν με «συνοπτικές διαδικασίες» και ο Γάλλος Πρόεδρος, δύο μήνες μετά τις κάλπες, προχώρησε την Πέμπτη (5 Σεπτεμβρίου) στον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ.


Για να σχηματίσει ωστόσο κυβέρνηση ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν να απέχει από τη διαδικασία στη ψήφο δυσπιστίας. Ο Μπαρνιέ φαίνεται να εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο, καθώς έχει εκφράσει απόψεις για την εσωτερική πολιτική που είναι πιο συμβατές με την ακροδεξιά. Για παράδειγμα έχει μιλήσει στο παρελθόν για αυστηρότερες πολιτικές στο ζήτημα των μεταναστών και προκάλεσε θύελλα όταν υποστήριξε πως η Γαλλία θα πρέπει να ανακτήσει τη «νομική» της κυριαρχία και να μην υπόκειται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οργή της Αριστεράς

Η συμμαχία της Αριστεράς, όπως ήταν αναμενόμενο, δηλώνει εξοργισμένη με τον διορισμό Μπαρνιέ και καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου. Τα κόμματα της συμμαχίας της Αριστεράς είχαν άλλωστε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Μακρόν ότι υπονομεύει τη βούληση των ψηφοφόρων και αγνοεί τα αποτελέσματα μιας εκλογής που ο ίδιος αποφάσισε να προκηρύξει.

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, του μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι η επιλογή του δεξιού πολιτικού από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σημαίνει ότι οι εκλογές «κλάπηκαν από τους Γάλλους».«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», δήλωσε ο Μελανσόν.


Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, δήλωσε ότι η απόφαση του Μακρόν να διορίσει έναν πρωθυπουργό του οποίου το κόμμα ήρθε τέταρτο στις εκλογές είναι «άρνηση της δημοκρατίας» σε ανάρτησή του στο X. «Μπαίνουμε σε μια κρίση του καθεστώτος», δήλωσε ο Φορ. «Με το να διορίσει τον Μισέλ Μπαρνιέ στο Μετινιόν, τον εκπρόσωπο μιας πολιτικής δύναμης που βγήκε ηττημένη από τις βουλευτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν καταπατά την ψήφο του γαλλικού λαού και πάει ενάντια στο πνεύμα της Δημοκρατίας μας», αναφέρει στην αντίδρασή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ στο Μετινιόν είναι ο υποψήφιος μειοψηφίας ενός κόμματος μειοψηφίας, διορισμένος από έναν ηττημένο πρόεδρο, στην υπηρεσία μιας φιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής. Είναι ένα τρομερό πλήγμα για τη δημοκρατία και τον γαλλικό λαό», δηλώνει στο X ο γερουσιαστής του PCF, Πιερ Ουζουλιάς.


«Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;» διαμαρτύρεται η Μαρίνα Τοντελιέ, Εθνική Γραμματέας του EELV, στο κοινωνικό δίκτυο. «Ο Εμανουέλ Μακρόν έψαχνε για έναν κλώνο ικανό να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία 7 χρόνια. Τον βρήκε στον Μισέλ Μπαρνιέ. Η εκχώρηση της δημοκρατίας είναι απόλυτη», είπε ο βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος, Ιάν Μπροσά.
Στους δρόμους κατά του «πραξικοπήματος Μακρόν»

«Κατά του πραξικοπήματος του Μακρόν» και «υπέρ της δημοκρατίας». Αυτά είναι τα δύο συνθήματα που θα δώσουν το ρυθμό στις περίπου 150 πορείες και συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οι οργανωτές αυτής της κινητοποίησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

Με αυτή την απόφαση, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταπατά τη λαϊκή ψήφο, αρνείται να ακούσει το κύριο μήνυμα αυτών των εκλογών: την κατηγορηματική απόρριψη του RN, καθώς όλα, πλέον, βρίσκονται στα χέρια της Μαρίν Λεπέν, στο γεγονός ότι εκείνη αποδέχεται να κάνει μια κλασική συμφωνία με την υποτιθέμενη προεδρική πλειοψηφία – αν και μειοψηφική – του Εμανουέλ Μακρόν», υπενθύμισε ο Μανές Ναδέλ, πρόεδρος της Ένωσης Συνδικαλιστών Μαθητών, πριν την ανακοίνωση του διορισμού του Μισέλ Μπαρνιέ στο Μετινιόν, όπως αναφέρει η L’Humanité.

Η οργάνωσή του και η Ένωση Φοιτητών ήταν αυτές που, μετά την προεδρική άρνηση στις 26 Αυγούστου, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίχθηκε γρήγορα από τις περισσότερες αριστερές παρατάξεις (Ανυπότακτη Γαλλία, Οικολόγοι, PCF, NPA, Génération.s) και επίσης από οργανώσεις όπως η Attac, το Οικογενειακός Προγραμματισμός, το «Nous toutes» και ορισμένα συνδικάτα της CGT, του Sud ή της FSU. Όλοι αυτοί θα συμμετάσχουν το Σάββατο στις διάφορες πορείες ανά τη χώρα.


«Ήταν οι οργανώσεις μας και η νεολαία που κινητοποιήθηκαν και κάλεσαν σε ενότητα για να αποφευχθεί το χειρότερο (στις εκλογές). Και σήμερα, πάλι εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία, καθώς η νεολαία εκφράστηκε με πολύ σαφή τρόπο κατά της άκρας δεξιάς και κατά των μακρονιστών τον περασμένο Ιούνιο», τόνισε η Ελεονόρ Σμιτ, εκπρόσωπος της Ένωσης Φοιτητών, την Πέμπτη. «Ανασκουμπωνόμαστε, γιατί πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε αυτήν την κινητοποίηση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Attac, Γιουλί Γιαμαμότο, εκτιμώντας ως απαραίτητη «μια αφύπνιση στους δρόμους που θα καλέσει σε όσο το δυνατόν ευρύτερη και ενωτική απάντηση από το κοινωνικό και πολιτικό κίνημα».

«Οι Γαλλίδες και οι Γάλλοι πρέπει να κινητοποιηθούν για να αρνηθούν ότι τους κλέβουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπονπάρ, καταγγέλλοντας μια «κατάσταση απίστευτης σοβαρότητας» που «δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση». Πρόκειται, αναφέρει ο βουλευτής της FI, για «την άρνηση να επιτρέψουμε το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο να καταπατηθεί, να αγνοηθεί και να εξαφανιστεί εντελώς από τη δράση ενός και μόνο άνδρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι όλο και πιο απομονωμένος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου