Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2024

Σύντομη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν σήμερα: Το βασικό θέμα συζήτησης Τα κύρια θέματα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν σήμερα στη Νέα Υόρκη.






 
 


Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν το απόγευμα της Τρίτης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.


 

Το τετ-α-τετ τους θα είναι σύντομο, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, με την ατζέντα της συνάντης να περιλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τιςεξελίξεις στο μεταναστευτικό και τις περιφερειακές εξελίξεις με φόντο τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.


Ενώ και το Κυπριακό, αναμένεται να τεθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.








Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες θα αναφερθούν και στην πρόοδο που έχει γίνει στις διμερείς σχέσεις. Θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι το μεταναστευτικό, όπου οι εξελίξεις- τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή- καλούν τις δύο πλευρές σε εγρήγορση και συνεργασία. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το επίπεδο συνεργασίας ως πολύ καλό, το οποίο έχει βοηθήσει να συγκρατηθούν οι ροές. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των κινήσεων.

Οι δύο ηγέτες θα ασχοληθούν και με τις περιφερειακές εξελίξεις, με την Αθήνα να επισημαίνει την ανάγκη συνεννόησης εν μέσω των δύο συνεχιζόμενων πολέμων και με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναδεικνύει από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το μέλλον την ανάγκη προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλιδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού. Υπάρχει, επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλιδη και Τατάρ, παρά το αρνητικό κλίμα με τους όρους και τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακης πλευράς.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών Άννα- Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου