Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 09, 2024

Μακρόν - Μπαρνιέ αποδοκιμάστηκαν στην τελετή λήξης των Παραολυμπιακών: Η πρώτη κοινή εμφάνιση Στην εξέδρα των επισήμων Μακρόν - Μπαρνιέ με το κοινό να τους αποδοκιμάζει έντονα.






 

 


Την πρώτη τους κοινή δημόσια εμφάνιση από την έναρξη της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία έκαναν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, με τον φωτογραφικό φακό να τους απαθανατίζει στην εξέδρα των επισήμων του Stade de France το βράδυ της Κυριακής στη διάρκεια της τελετής λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024.



 

Οι δυο τους πάντως δεν πέρασαν απαρατήρητοι, καθώς σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, όταν οι κάμερες του γηπέδου έδειξαν το «δίδυμο», το κοινό αποδοκίμασε έντονα.







Στη Γαλλία πάντως εξακολουθεί να επικρατεί αναβρασμός για τον διορισμό του Μπαρνιέ ως Πρωθυπουργού.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας και το Σάββατο (7/9), για να διαμαρτυρηθούν με τα αριστερά κόμματα να κατηγορούν τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν ότι «έκλεψε τις βουλευτικές εκλογές».


Υπενθυμίζεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ, συντηρητικό και πρώην διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, ως πρωθυπουργό την Πέμπτη (5/9), επισφραγίζοντας μια δίμηνη αναζήτηση μετά την άτυχη απόφασή του να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έφεραν ένα κοινοβούλιο διχασμένο σε τρία μπλοκ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον διορισμό του, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του, η οποία δεν διαθέτει σαφή πλειοψηφία, θα περιλαμβάνει συντηρητικούς, μέλη του στρατοπέδου του Εμανουέλ Μακρόν και, όπως ελπίζει, κάποιους από την Αριστερά. Παρ' όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Guardian, η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να προσπαθήσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, καθώς η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων ώστε να μειώσει το έλλειμμά της.

Η Αριστερά, με επικεφαλής το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν για «άρνηση της Δημοκρατίας» και «κλοπή των εκλογών» μετά την άρνηση του Γάλλου Προέδρου να επιλέξει τον υποψήφιο της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), το οποίο ήρθε πρώτο στην ψηφοφορία του Ιουλίου. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe δημοσίευσε, την Παρασκευή (6/9), μια έρευνα σύμφωνα με την οποία το 74% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αγνόησε τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ το 55% πιστεύει ότι τα έκλεψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου