Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2024

Νέο κόμμα ή υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Το δίλημμα του Κασσελάκη Τα «σημάδια» πως δεν θα αργήσει πολύ η αναμενόμενη δημόσια παρέμβαση Κασσελάκη.




EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


«Πυρετός» επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο στρατόπεδο Κασσελάκη, μετά την καθηλωτική ησυχία που επέλεξε ο ίδιος να επικρατήσει στο φόντο της ήττας του στο «τερέν» της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις με μια δημόσια παρέμβαση του.

Δυο είναι τα βασικά σενάρια που αναμένουν την απάντηση: Θα διεκδικήσει, εκ νέου, την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ; Γνωρίζει, πλέον, τον «οδικό χάρτη» που οδηγεί, μέσω του Έκτακτου Συνεδρίου του Νοεμβρίου, στις εσωκομματικές κάλπες της Κουμουνδούρου την 1η Δεκεμβρίου. Το δεύτερο σενάριο είναι ο Κασσελάκης να προχωρήσει στο επόμενο πολιτικό του βήμα με την δημιουργία κάτι καινούργιου στην σκακιέρα της πολιτικής ζωής.


«Σημάδι» ότι δεν θα αργήσει πολύ η αναμενόμενη δημόσια παρέμβαση Κασσελάκη, η ενεργοποίηση του μηχανισμού του, αποτέλεσμα των πρώτων εντατικών συσκέψεων, χθες, με τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες την Τρίτη ο Κασσελάκης συγκάλεσε πολύωρες συσκέψεις με συνεργάτες του. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως δόθηκε η εντολή να υπάρξει ενεργοποίηση του δικού του μηχανισμού, όπως σε οργανώσεις Μελών και Νομαρχιακές, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει ο ίδιος κάτι περισσότερο για τις αποφάσεις που θα λάβει και αναμένεται να δημοσιοποιήσει συνεχίζοντας να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Υπέρ Κασσελάκη η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί πως κατά της καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία της Κουμουνδούρου τάχθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για μια αντικαταστατική απόφαση», η οποία «προκαλεί την αποστροφή και την αγανάκτηση των χιλιάδων μελών του κόμματος που έδωσαν με αυταπάρνηση και κομματικό πατριωτισμό σκληρές μάχες για να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όρθιο μετά την εκλογική κατάρρευση του 2023 και τη διαλυτική διάσπαση που ακολούθησε», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ψήφισμα.

Σχολιάζοντας πάντως τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο έγκριτος Συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης σε τοποθέτηση του σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο γρίφος των υποψηφίων

Παραμένει σε εκκρεμότητα η απόφαση για το πρόσωπο που θα στηρίξουν οι «87» στην εσωκομματική αναμέτρηση. Εξελίξεις αναμένονται μετά την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ενδεχομένως η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μετά την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.


Δεδομένα στην εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία της Κουμουνδούρου θα βρεθεί ο Παύλος Πολάκης, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος, καθώς και ο Απόστολος Γκλέτσος. Αρκετά πιθανή θεωρείται μια υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου και ενδεχομένως και της Ρένας Δούρου. Ενδιαφέρον για την προεδρία έχει εκφράσει δημοσίως και ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου