Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16, 2024

Η Δύση τρελάθηκε: Καταγγέλλουν τώρα και το… ΔΝΤ για σχέσεις με την Ρωσία Με αφορμή επίσκεψη αξιωματούχων του ΔΝΤ στη Μόσχα για να μελετήσουν την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας.




AP

 

 


Το επικείμενο ταξίδι αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Ρωσία θα χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα από το Κρεμλίνο, έγραψε μια ομάδα φιλοουκρανικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε επιστολή προς τον επικεφαλής του θεσμού.

Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι με την επίσκεψή του στη Ρωσία, το ΔΝΤ στέλνει το μήνυμα ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα εξομαλύνονται παρά τη συνεχιζόμενη απρόκλητη επιθετικότητά της στην Ουκρανία.


Η επίσκεψη «αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς σκοπούς από το ρωσικό καθεστώς», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Πολωνίας στην επιστολή που είδε το POLITICO στην Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε σημαντικούς κινδύνους για τη φήμη του ΔΝΤ», προειδοποιούσαν στην επιστολή.


Αξιωματούχοι του οργανισμού που εδρεύει στην Ουάσινγκτον πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι εξ αποστάσεως συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και οι προσωπικές συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά.

Ενώ το ΔΝΤ πρότεινε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση σε άλλη χώρα, τελικά δέχθηκε τον όρο του Κρεμλίνου να ταξιδέψει στη Ρωσία, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι με γνώση των διαδικασιών. Οι εικονικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και οι κατ' ιδίαν συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά.


Το αμφιλεγόμενο ταξίδι θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις φιλοουκρανικές κυβερνήσεις από το να διοχετεύσουν τη βοήθειά τους στο Κίεβο μέσω του ΔΝΤ, έγραψαν οι εννέα κυβερνήσεις στην επιστολή.

Η Λιθουανία και άλλες χώρες αναμένεται να θέσουν ερωτήσεις στην Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Το ΔΝΤ υπερασπίστηκε την επίσκεψη στη Ρωσία, ένα από τα 190 μέλη του οργανισμού, ως συμβατική υποχρέωση.


«Το Ταμείο και οι χώρες-μέλη του έχουν αμοιβαία υποχρέωση να διεξάγουν διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου IV του καταστατικού του ΔΝΤ (βάσει του οποίου το ΔΝΤ διεξάγει ετήσιες συζητήσεις με αξιωματούχους κάθε χώρας-μέλους)», έγραψε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου