Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 04, 2024

«Αν δεν βρέξει θα πούμε το λάδι... λαδάκι»: Οι παραγωγοί «ακυρώνουν» και το μάζεμα της ελιάς Σοβαρό το πρόβλημα με το λάδι φέτος. Οι παραγωγοί λένε ότι αν δεν βρέξει τον επόμενο μήνα, δεν θα πάνε ούτε να μαζέψουν τις ελιές.





ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

 

 


Να συνέλθουν από την περσινή κακή χρονιά ελπίζουν φέτος οι ελαιπαραγωγοί, ωστόσο, τα πράγματα με το λάδι δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Η τιμή στο ελαιόλαδο πέφτει, τουλάχιστον στην χονδρική, έπειτα από την αύξηση κατά 56% που πήρε από πέρσι, όμως και η νέα παραγωγή δεν δείχνει καλά πρώτα σημάδια και ο λόγος είναι ότι δεν έχει βρέξει.


Μιλώντας στο MEGA, ο ελαιοπαραγωγός, Αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε σχετικά:


«Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την Ευρώπη και την μεσόγειο. Όλα εξαρτώνται από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή και τα αποτελέσματα που έχουμε μειώνουν κάθε μέρα την παραγωγή. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο βλέπουμε και στη χώρα μας. Πέρσι είδαμε μια αφορία, φέτος υπάρχει μια – σε σχέση με πέρσι – αύξηση της τάξεως του 50%. Αυτό σε κιλά μεταφράζεται σε 200.000 τόνους ελαιόλαδο. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τον ελληνικό ελαιώνα. Κατά 80% έχει πρόβλημα ύδρευσης. Πρόπερσι παράξαμε 350.000 τόνους ελαιόλαδο. Η χώρα μας βγαίνει, αν καταφέρουμε να πάμε στους 200.000 τόνους. Είδαμε στην κακοκαιρίας που έγινε, πως περιοχές που παράγουν λάδι, είχαν χαλαζοπτώσεις. Αυτό ράβδισε τις ελιές, τραυμάτισε τον καρπό».

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα πάνε καν να μαζέψουν τις ελιές εάν δεν βρέξει:


«Η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει στον παραγωγό είναι σήμερα στα 7,5 ευρώ. στον καταναλωτή δεν έχει πέσει όμως. Αν δεν βρέξει τους επόμενους μήνες θα πούμε το λάδι λαδάκι. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε πλήρη εικόνα για την τιμή του λαδιού. Αν δε βρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο και Οκτώβρη δεν βρέξει, κανένας παραγωγός δεν θα πάει να μαζέψει τις ελιές. Είχαμε ελαφρύ χειμώνα στην Κρήτη. Η Κρήτη είναι νούμερο 1 παραγωγική στο ελαιόλαδο, και έχει μεγάλο πρόβλημα με το νερό».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες» και τόνισε ότι οι Ισπανοί έχουν μειώσει την κατανάλωση λαδιού σε ποσοστό 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου