Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 12, 2024

Το colpo grosso και ο εφιάλτης Σολτς - Η UniCredit θέλει να κάνει δικιά της την Commerzbank Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας επιβεβαίωσε πως στόχος είναι ο απόλυτος έλεγχος της Commerzbank.












Η κίνηση της ιταλικής τράπεζας Unicredit να αποκτήσει - πιάνοντας στον ύπνο το Βερολίνο - το 9% της γερμανικής Commerzbank προκάλεσε πανικό στη Γερμανία. Η δήλωση προθέσεων του διευθύνοντα συμβούλου της ιταλικής τράπεζας επιβεβαίωσε τον γερμανικό εφιάλτη.

Ο Αντρέα Ορσέλ ανακοίνωσε πως πρόθεση της ιταλικής τράπεζας είναι να εξαγοράσει πλήρως τη Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα. «Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές ή για έναν περαιτέρω συνδυασμό βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας», δήλωσε διευθύνων σύμβουλος της Unicredit σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.


«Μπορούμε να εμπλακούμε εποικοδομητικά, εάν όλοι θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από την αξία που μπορεί να δημιουργήσει η Commerzbank αυτόνομα», προσέθεσε.

Οι εξελίξεις επέφεραν ένα ακόμη πλήγμα για τον Όλαφ Σολτς. Όμως η απώλεια μιας γερμανικής τράπεζας μέσα από τα χέρια του γερμανικού κράτους, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχός της, θα είναι το χειρότερο σενάριο για τον καγκελάριο που ήδη βρίσκεται στα σκοινιά για την αρνητική πορεία της γερμανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.
To Colpo Grosso

H Unicredit κατάφερε να κινηθεί αιφνιδιαστικά, όταν η γερμανική κυβέρνηση, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank, αποφάσισε να βγάλει προς πώληση στην αγορά ένα πακέτο μετοχών από αυτές που είχε αποκτήσει μέσω της διάσωσης της τράπεζας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.


Η κυβέρνηση της Γερμανίας είχε ενημερώσει πριν από λίγο καιρό για την πρόθεσή της να πουλήσει ποσοστό που κατείχε στην Commerzbank, θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι για μια δίκαιη διαδικασία, αλλά και πως υλοποιεί τη δέσμευση που είχε αναλάβει για αποεπένδυση του μεριδίου που είχε αποκτήσει το 2008.

Ωστόσο δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Η UniCredit έσπευσε αμέσως να αγοράσει το πακέτο των μετοχών καταφέρνοντας με μια κίνηση να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank.


Άμεσα επικράτησε πανικός στο Βερολίνο, το οποίο πλέον δηλώνει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση μετοχών από το 12% που κατέχει. Η Commerzbank ανακοίνωσε επίσης απροσδόκητα ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Μάνφρεντ Κνοφ, θα αποχωρήσει από την τράπεζα μετά τη λήξη του συμβολαίου του στα τέλη Δεκεμβρίου 2025 .

Ο Όλαφ Σολτς πιάστηκε στον ύπνο, ωστόσο η Τζόρτζια Μελόνι δεν αιφνιδιάστηκε. Ο Αντρέα Ορσέλ φαίνεται πως είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την πρωθυπουργό της Ιταλίας για την κίνηση του.
Χαμόγελα στην αγορά

Και ενώ για τη γερμανική κυβέρνηση οι εξελίξεις είναι ένας εφιάλτης, οι αγορές φαίνεται πως τις αξιολογούν πολύ θετικά. «Η ενοποίηση στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά έχει οικονομική λογική», λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), Μόριτζ Σούλαρικ. «Αυτό ισχύει επίσης για την εμβάθυνση της ένωσης τραπεζών και κεφαλαιαγορών στην ΕΕ, καθώς αναμένεται να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά της ΕΕ να λαμβάνουν δάνεια», πρόσθεσε.

Η εξαγορά αυτή εντάσσεται πάντως και στις επιδιώξεις της ΕΚΤ να δημιουργήσει ισχυρότερες και πιο φερέγγυες τράπεζες εκτός των συνόρων των χωρών μελών της ΕΕ, ώστε να είναι ικανές να ανταγωνίζονται τους παγκόσμιους κολοσσούς και να αντέχουν σε δυσμενείς οικονομικούς κύκλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου