Κυριακή, Σεπτεμβρίου 01, 2024
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα «drones ΙΚΕΑ» και οι επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας κατά Ρωσίας Φόβοι κλιμάκωσης της έντασης λόγω της χρήσης δυτικής πολεμικής τεχνολογίας από την Ουκρανία.
Η τεχνολογία και η οικονομική βοήθεια της Δύσης είναι τα δύο βασικά «εργαλεία» που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να διαμορφώσει ένα διαφορετικό σκηνικό στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος το τελευταίο διάστημα, συνεχίζοντας μια τακτική που έχει διχάσει τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Αρκετές χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εκφράζουν ενστάσεις για τον τρόπο που η Ουκρανία χρησιμοποιεί την τεχνολογία που της παρέχεται, ενώ σύμμαχοι του Κιέβου διστάζουν να παράσχουν άδεια χρήσης πυρομαχικών που προμηθεύεται από τη Δύση, υπό τον φόβο μιας γενικότερης κλιμάκωσης.
Η Ουκρανία έχει εντείνει τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός ρωσικών εδαφών, εκτοξεύοντας δεκάδες drones ταυτόχρονα σε στρατηγικούς στόχους, πολλές φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, ο πόλεμός της έχει πάψει να χαρακτηρίζεται αμυντικός, μετά την επέλαση των στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ.
Οι στόχοι περιλαμβάνουν βάσεις της πολεμικής αεροπορίας, αποθήκες πετρελαίου και πυρομαχικών και κέντρα διοίκησης της Ρωσίας.
Ταυτόχρονα, το Κίεβο φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία της ρωσικής εισβολής στο έδαφός της τον Φεβρουάριο του 2022, προκειμένου να παράγει εκατοντάδες οπλισμένα επιθετικά drones με κόστος πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που απαιτείται σε χώρες της Δύσης.
Ουκρανία: Τα... drones ΙΚΕΑ που αλλάζουν τον «αέρα» του πολέμου
Μια εταιρεία ανέφερε στο BBC ότι ήδη δημιουργούσε δυσανάλογες επιπτώσεις στην πολεμική οικονομία της Ρωσίας με σχετικά μικρό κόστος. Μάλιστα, το βρετανικό Μέσο επικαλείται πληροφορίες από αρκετά πρόσωπα και φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία.
Μεταξύ αυτών, ένας εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών drones, καθώς και μια εταιρεία big data που έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη λογισμικού για την Ουκρανία για να πραγματοποιήσει αυτά τα χτυπήματα (στο εσωτερικό της Ρωσίας).
Ο Φραντσίσκο Σέρα-Μαρτίνς (Francisco Serra-Martins) ανέφερε ότι η στρατηγική αυτή εγείρει τεράστια διλήμματα για τη Μόσχα. Πιστεύει ότι με επιπλέον επενδύσεις, θα γυρίσει ο… άνεμος του πολέμου προς όφελος της Ουκρανίας.
Πριν από δεκαοκτώ μήνες, η εταιρεία που συνίδρυσε, η Terminal Autonomy, δεν υπήρχε καν. Τώρα παράγει περισσότερα από εκατό drones μεγάλης εμβέλειας AQ400 Scythe τον μήνα, με εμβέλεια 750 χιλιομέτρων.
Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης εκατοντάδες drones τον μήνα μικρότερης εμβέλειας AQ100 Bayonet, τα οποία μπορούν να πετάξουν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Είναι κατασκευασμένα από ξύλο και συναρμολογούνται σε παλιά εργοστάσια επίπλων στην Ουκρανία.
Ο Σέρα-Μαρτίνς, πρώην μηχανικός του Αυστραλιανού Στρατού, ίδρυσε την εταιρεία με τον Ουκρανό συνέταιρο του και με οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ. Είναι μία από τις τουλάχιστον τρεις, οποίες παράγουν σήμερα drones σε μεγάλη κλίμακα στην Ουκρανία.
Περιγράφει τα drones του ως «βασικά ιπτάμενα έπιπλα -τα συναρμολογούμε όπως η IΚΕΑ». Χρειάζεται περίπου μία ώρα για να κατασκευαστεί η άτρακτος και ο μισός χρόνος για να τοποθετηθούν οι εγκέφαλοι μέσα της -τα ηλεκτρονικά, ο κινητήρας και τα εκρηκτικά.
Το Bayonet κοστίζει μερικές χιλιάδες δολάρια. Αντίθετα, ένας ρωσικός πύραυλος αεράμυνας που χρησιμοποιείται για την κατάρριψή του, μπορεί να κοστίσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Δεν είναι μόνο τα φθηνά drones όμως που κάνουν τη διαφορά. Η Palantir, μια μεγάλη εταιρεία ανάλυσης δεδομένων των ΗΠΑ, ήταν από τις πρώτες δυτικές στον τομέα της τεχνολογίας που βοήθησαν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Άρχισε, παρέχοντας λογισμικό για τη βελτίωση της ταχύτητας και της ακρίβειας των χτυπημάτων του πυροβολικού. Τώρα της δίνονται στην Ουκρανία νέα εργαλεία για να σχεδιάσει τις επιθέσεις με drones μεγάλης εμβέλειας.
Βρετανοί μηχανικοί της Palantir, σε συνεργασία με Ουκρανούς ομολόγους τους, έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία και τη χαρτογράφηση καλύτερων τρόπων για να χτυπήσουν έναν στόχο.
Η Palantir ξεκαθαρίζει ότι δεν συμμετέχει στις αποστολές, αλλά έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση περισσότερων από 1.000 Ουκρανών για την χρήση του λογισμικού της.
Ουκρανία: Καλεί τη Δύση να επισπεύσει τις παραδόσεις συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, κάλεσε την Πέμπτη (29/8) τους συμμάχους στην ΕΕ να επισπεύσουν τις παραδόσεις των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
«Μετέφερα την αίσθηση του επείγοντος όσον αφορά την παράδοση της ήδη υποσχεθείσας στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε στο Χ ο Ουκρανός υπουργός μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο ενημερωτικός ιστότοπος RBK-Ukraina έγραψε ότι ο Κουλέμπα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει παραλάβει ακόμη όλα τα συστήματα Patriot που του υποσχέθηκαν να παραδώσουν οι σύμμαχοι και ότι μεταξύ των δηλώσεων για την παράδοσή τους και την παράδοση υπάρχει «διάσταση».
Η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ρουμανία και η Ολλανδία είχαν ανακοινώσει την παράδοση συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, αναφέρουν ότι μόνο η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει παραδώσει συστοιχίες Patriot στο Κίεβο, στις αρχές Ιουλίου.
Ρήγμα στη Δύση για χτυπήματα Ουκρανίας εντός Ρωσίας
«Αφήστε μας να χτυπήσουμε βαθύτερα εντός Ρωσίας». Αυτή είναι η έκκληση που επαναλαμβάνει εδώ και καιρό η Ουκρανία προς του δυτικούς συμμάχους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, Γαλλία και Βρετανία φέρονται να υποστηρίζουν το σχετικό αίτημα, το οποίο ωστόσο μπλοκάρεται από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ, η Ουάσιγκτον, σε παρασκηνιακές συζητήσεις, έχει απαγορεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Storm Shadow για χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους εντός Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ, που οδεύουν προς την κρίσιμη εκλογική μάχη της 5ης Νοεμβρίου για την προεδρία μεταξύ Χάρις και Τραμπ, δεν επιθυμούν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης από την πλευρά του Κιέβου, ιδιαίτερα όταν τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης είναι εξαιρετικά αμφιβόλα και ενέχουν μεγάλο ρίσκο εξαιτίας του κινδύνου μιας ισχυρής απάντησης από τη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο έχει στείλει σαφή μηνύματα στη Δύση να «μην παίζει με τη φωτιά», προειδοποιώντας ακόμη και με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που υπάρξει απειλή για το ρωσικό κράτος.
«Θυμίζουν μικρά παιδιά που παίζουν με τα σπίρτα. Επιβεβαιώνουμε τώρα - για άλλη μια φορά - ότι το παιχνίδι με τη φωτιά είναι πολύ επικίνδυνο και για τους “ενήλικες” που εμπιστεύονται όπλα στη μια ή την άλλη δυτική χώρα», τόνισε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Δύση να δώσει άδεια στην Ουκρανία για χτυπήματα βαθύτερα στη Ρωσία.
Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση επιμένει πως η Μόσχα «μπλοφάρει» και ζητά το «πράσινο φως» για χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
Το Κίεβο ισχυρίζεται πως με αυτά τα όπλα μπορεί από τη μία να σημειώσει σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Κούρσκ, το οποίο άνοιξε με την αιφνιδιαστική εισβολή του εντός ρωσικού εδάφους, και από την άλλη να αποκρούσει τις επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν εδαφικές επιτυχίες.
Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (29/8) έγινε γνωστό ότι μέσα σε λίγες ημέρες η Ρωσία κατάφερε να καταλάβει την Νοβοχρόντοβκα, που αποτελούσε προπύργιο των Ουκρανών, 10 χιλιόμετρα μακριά από το Ποκρόβσκ. Πλέον, οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν ανοιχτό διάδρομο για το περιφερειακό κέντρο.
«Μπλόκο» από τις ΗΠΑ στις βλέψεις του Κιέβου
Σύμφωνα με τους Financial Times, πηγές που έχουν γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, ανέφεραν ότι είναι οι ΗΠΑ που εμποδίζουν τη χρήση των γαλλοβρετανικών Storm Shadows, καθώς η στόχευση εντός ρωσικού εδάφους από τους εν λόγω πυραύλους απαιτεί πρόσβαση στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει τα ουκρανικά χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους και φέρεται μάλιστα να κατέθεσε και σχετικό αίτημα στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε. Υπέρ μιας τέτοιας κίνησης τάσσεται και η Γαλλία. Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει τον Μάιο του 2024 πως το Κίεβο θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στρατιωτικές θέσεις εντός Ρωσίας.
Σε άρθρο της Telegraph, το οποίο εν συνεχεία διαγράφηκε από το διαδίκτυο, αμερικανική πηγή ανέφερε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η χρήση δυτικών πυραύλων θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να τις παρασύρει σε μια άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Σταρμερ ακολουθεί μια «συμβουλευτική προσέγγιση» στις συζητήσεις και δεν επιθυμεί να προκαλέσει διχασμός με τις ΗΠΑ για το θέμα.
Εξάλλου, πηγή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να δήλωσε πως η Ρωσία, έχοντας γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, έχει ήδη μετακινήσει κρίσιμα πυραυλικά συστήματα και αεροσκάφη εκτός εμβέλειας των δυτικών πυραύλων. Ωστόσο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμά ότι ένας σημαντικός αριθμός παραμένει σε απόσταση βολής των Storm Shadow και των ATACMS, καθώς χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στις πρώτες γραμμές του πολέμου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου