Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 06, 2024

Famagusta τέλος από το Netflix ύστερα από τις πιέσεις της Τουρκίας Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Τουρκία πέτυχε το Famagusta να προβληθεί μόνο στην Ελλάδα.






 

 

Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν πως το τουρκικό ΕΣΡ μετά από διαπραγματεύσεις με το Netflix πέτυχε η σειρά Famagusta να προβληθεί από την δημοφιλή πλατφόρμα μόνο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (RTÜK), ήρθε σε συμφωνία με το Netflix προκειμένου να μην συμπεριληφθεί η σειρά «Famagusta» στον κατάλογο των πελατών της πλατφόρμας στην γειτονική χώρα καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Ελλάδας.
Οι αντιδράσεις από την Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως η αγορά των δικαιωμάτων της σειράς από το Netflix εξελίχθηκε σε ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα έκανε λόγο για «ελληνική και κυπριακή προπαγάνδα» που «διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα».


Ανακοινώσεις μάλιστα εξέδωσαν και τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. «Η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τις αγαπημένες μνήμες των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από αιμοδιψείς Ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74», ανέφερε η Άγκυρα.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, είναι αποτυπωμένη στην ιστορική μνήμη. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι ένα θέμα το οποίο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η Ιστορία καταγράφει», απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΕΣΡ

Τελικά, μετά το Netflix φαίνεται να ενέδωσε στις τουρκικές πιέσεις. Ο πρόεδρος του RTÜK, Εμπουμπεκίρ Σαχίν, σε ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε πως έγιναν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το Netflix, ώστε η σειρά να προβάλλεται μονάχα στη χώρα παραγωγής της σειράς, δηλαδή στην Ελλάδα.


«Η παραγωγή με την ονομασία "Famagusta" προκάλεσε αντιδράσεις στην τουρκική κοινή γνώμη λόγω του περιεχομένου της κατά της "Απόβασης στην Κύπρο”, η οποία αποτελεί το έπος της ειρήνης και του ηρωισμού στην πρόσφατη ιστορία μας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η “Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση”, η οποία στόχευε στην υπεράσπιση του δικαίου των Τουρκοκυπρίων και στη διάσωση των καταπιεσμένων συμπατριωτών μας, ανταποκρίθηκε στο όνομά της και έφερε την ειρήνη στο νησί μέσα στα πλαίσια του νόμου. Οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες έφεραν ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο, η αιματοχυσία σταμάτησε και τα δάκρυα των καταπιεσμένων σβήστηκαν».




Συνεχίζοντας ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν έγραψε: «Αποτελεί απαράδεκτο λάθος το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, ενώ τα ιστορικά γεγονότα είναι προφανή, έχουν καταλήξει σε μια ταινία που δυσφημεί τους Τούρκους, τη χώρα μας και τον ηρωικό μας στρατό με κακόβουλη πρόθεση. Η παραγωγή είχε μεταδοθεί προηγουμένως τηλεοπτικά στη χώρα προέλευσής της και αργότερα αδειοδοτήθηκε από το Netflix.

Ως ο οργανισμός που ρυθμίζει και εποπτεύει τις υπηρεσίες ψηφιακής μετάδοσης στη χώρα μας, το Ανώτατο Συμβούλιό μας πραγματοποίησε τις απαραίτητες συναντήσεις με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Netflix και επιτεύχθηκε συμφωνία ότι η παραγωγή δεν θα μεταδοθεί. Η εν λόγω παραγωγή θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Netflix μόνο στη χώρα όπου μεταδόθηκε προηγουμένως (Ελλάδα) και δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου