Τρίτη, Σεπτεμβρίου 10, 2024

Επιφυλακτικοί οι Financial Times: «Αμφιλεγόμενα» τα μπόνους και τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών Υπέρογκο το ποσό των 13 δισ. από την «αναβαλλομένη φορολογία». Οι αστερίσκοι από τη στήλη LEX.




 


 


Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη του iEidiseis για την απόφαση των τραπεζιτών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να τριπλασιάσουν τις αμοιβές τους χορηγώντας στους εαυτούς τους μπόνους που ανέβασαν το συνολικό πακέτο καθενός γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για το 2023.

Οι αποφάσεις για τα μπόνους, ομοιόμορφες για όλες τις τράπεζες, ήρθαν μετά την ανακοίνωση κερδών-ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ύψους 2,6 δισ. ευρώ και πρόβλεψη κερδών 4,8 δισ. για όλο το 2024. Προηγήθηκε η διανομή μερισμάτων 850 εκατ. ευρώ για τις 4 τράπεζες για το 2023.

 

Ως δικαιολογία για τα μερίσματα και τα μπόνους οι τράπεζες παρουσιάζουν τα κέρδη της τελευταίας διετίας ως απόδειξη επιτυχίας.

Τα συνολικά κέρδη των 4 τραπεζών το 2023 ήταν 3,7 δισ. ευρώ και τα μερίσματα έφτασαν στο 22% (850 εκατ. ευρώ).


Τώρα οι τράπεζες σχεδιάζουν να διανείμουν ακόμα μεγαλύτερο μέρισμα στους μετόχους για το 2024, που θα φτάσει το 50% των κερδών, δηλαδή μπορεί να ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, τρεις φορές πάνω από το μέρισμα του 2023.

Το «πάρτι» των τραπεζιτών με τα πολλά δώρα στους εαυτούς τους και τους μετόχους τους ήρθε μετά από 16 χρόνια που είχε πέσει απαγορευτικό σε μερίσματα και μπόνους λόγω της τεράστιας στήριξης με δεκάδες δισ. ευρώ που έλαβαν οι τράπεζες από το Κράτος, για να μην καταρρεύσουν και παρασύρουν και την ελληνική οικονομία.


Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η κρατική στήριξη συνεχίζεται και θα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το 2040-2042, επειδή μέχρι τότε στα εποπτικά κεφάλαια των 4 τραπεζών θα υπάρχει η έμμεση κρατική ενίσχυση της Αναβαλλόμενης Φορολογίας, την οποία θα εξοφλούν σταδιακά την επόμενη 20ετία.

Το θέμα απασχόλησε και τους Financial Times, την προηγούμενη εβδομάδα, στην έγκυρη και καλά πληροφορημένη στήλη LEX, που θεωρείται η «βίβλος» της αγοράς η οποία έγραψε ότι οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν διανομές μερίσματος 50% για το 2024, αλλά βαρύνονται από την «κληρονομιά της κρίσης» και τις Αναβαλλόμενες Φορολογικές Πιστώσεις (DTC) που «είναι σιωπηρές κρατικές εγγυήσεις που παραμένουν σήμερα στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, ύψους 13 δισ. ευρώ ή 44% του συνολικού CET1 σε ολόκληρο τον κλάδο».

«Η ιδέα των υπέρογκων πληρωμών προς τους μετόχους που θα ξεκινούσαν από τον ίδιο κουμπαρά θα ήταν οικονομικά και πολιτικά αμφιλεγόμενη» έγραψαν οι Financial Times και συμπληρώνουν ότι «οι ελληνικές τράπεζες δεν σχεδιάζουν να γίνουν σπάταλες.


Στα επιχειρηματικά τους σχέδια έως το 2026 έχουν καθορίσει δείκτες αποπληρωμής της τάξης του 50%».

Στο δημοσίευμα, που έχει τίτλο, «Η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών μπορεί να φρενάρει από την κληρονομιά της κρίσης» αναφέρεται ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν διπλασιαστεί από το τέλος του 2022, αλλά οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Πιστώσεις μπορεί να «κόψουν τα πόδια» σε αυτό το ράλι, καθώς η διανομή τέτοιων αποπληρωμών με αυτό το δεδομένο μπορεί να είναι οικονομικά και πολιτικά αμφιλεγόμενη.

Στο δημοσίευμα, αναφέρεται όμως, ότι το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο εάν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοντέλο της Ισπανίας, όπου η CaixaBank παρόλο που έχει DTC στο 44% των κεφαλαίων της ανέβασε το μέρισμα από το 50% στο 60% των κερδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου