Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2024

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της λειψυδρίας: Το αφιέρωμα του Guardian στον Μόρνο που στερεύει Θέμα στον βρετανικό Guardian έγινε ο Μόρνος που στερεύει από νερό και το πρόβλημα της λειψυδρίας που αυξάνεται στην Ελλάδα.





 
 


Με ένα εκτενές ρεπορτάζ του ο βρετανικός Guardian, αναφέρεται στο πρόβλημα της λειψυδρίας, λέγοντας πως η Ελλάδα μετά τους αλλεπάλληλους καύσωνες και την έλλειψη βροχοπτώσεων περνά μία κλιματική κρίση.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον Μόρνο, που όπως αναφέρει, στερεύει από νερό, προβάλλοντας φωτογραφίες από το βυθισμένο χωριό Κάλλιο που βγήκε ξανά στην επιφάνεια μετά από 50 χρόνια, λόγω της πτώσης της στάθμης των υδάτων.




«Πρόκειται για μια εφιαλτική κατάσταση», δήλωσε ο Απόστολος Γεροδήμος, επικεφαλής της 60μελούς κοινότητας που αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι του όταν κατασκευάστηκε το φράγμα.









«Όσο περισσότερο πέφτει η στάθμη του νερού, τόσο περισσότερα κτίρια που είχαν βυθιστεί τεπανεμφανίζονται. Αν δεν βρέξει αυτό το χειμώνα, το πρόβλημα θα γίνει πολύ χειρότερο», προσθέτει.

Ο Κώστας Κουτσούμπας, αντιδήμαρχος του χωριού, πιστεύει ότι η στάθμη του νερού «έχει πέσει 40 μέτρα» φέτος και εξακολουθεί να πέφτει. «Έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο από το 1993», είπε. «Η κατάσταση θα είναι πιο οξυμένη ακόμη και από τότε, αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν».


Ο υδράργυρος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επισημαίνει ο Guardian με αποτέλεσμα «σε ολόκληρη τη μεσογειακή χώρα η έλλειψη νερού έχει γίνει μείζον ζήτημα. Τα δημοφιλή νησιά, πολλά από τα οποία βασίζονται σε πηγάδια και μονάδες αφαλάτωσης, πλήττονται ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι πρωτοφανείς αφίξεις τουριστών ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στους πόρους.

«Στις αρχές Ιουλίου, η εταιρεία κοινής ωφέλειας νερού, ΕΥΔΑΠ, εκτιμούσε ότι τα επίπεδα νερού στον ταμιευτήρα του Μόρνου ήταν μειωμένα κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, τονίζοντας πως τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η Πολιτεία καλούσε τους πολίτες της Αθήνας να μην «σπαταλούν το νερό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου