Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24, 2024

IDF: Εικόνες από τους πυραύλους της Χεζμπολάχ «κρυμμένους σε σπίτια» στον Λίβανο - Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο 492 νεκροί και εκατοντάδες τραυματισμένοι από τους χθεσινούς σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο.









AP/ X

 

 


Η Δευτέρα ήταν η πιο αιματηρή μέρα για τον Λίβανο, ένα χρόνο μετά την έναρξη των ανταλλαγών πυρών στα σύνορα μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ. Από τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 492 άνθρωποι στον Λίβανο, ανάμεσά τους 35 παιδιά, ενώ χιλιάδες εγκατέλειψαν την εστία τους.



«Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έκαναν μάρτυρες 492 ανθρώπους, ανάμεσά τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες, και τραυμάτισαν άλλους 1.645», ανακοίνωσε το λιβανικό υπουργείο Υγείας το βράδυ της Δευτέρας.


Στην άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό» μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν.

Συνολικά, στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («βέλη του βορρά») χτυπήθηκαν χθες «περίπου 1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» στην κοιλάδα Μπεκάα, διευκρίνισε αργά χθες βράδυ, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες». Η Χεζμπολάχ απάντησε στους βομβαρδισμούς με δεκάδες ρουκέτες στο Ισραήλ.








00:00PreviousPlayNext


00:00 / 00:00
MuteSettingsFullscreen
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player


Φαίνεται πως το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας στον Νότιο Λίβανο ώστε σε βάθος χρόνου κάτοικοι του βορείου Ισραήλ να επιστρέψουν στις εστίες τους χωρίς να κινδυνεύουν από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Γι' αυτό άλλωστε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά - αυτό ακριβώς κάνουμε».
IDF: Πύραυλοι κρυμμένοι σε σπίτια στον Λίβανο

Από το πρωί της Δευτέρας ο Ισραηλινός στρατός έστελνε μηνύματα στους κατοίκους του Λιβάνου να εκκενώσουν σπίτια και κτήρια που πιθανώς να χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες της Χεζμπολάχ.


Σήμερα, τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατος θέλοντας να δικαιολογήσει την φονική επίθεση που εξαπέλυσε και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 500 άτομα στον Λίβανο, δημοσίευσε στο Χ «αποδείξεις» για την τοποθέτηση πυρομαχικών της Χεζμπολάχ σε σπίτια.

Συμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραήλ, σε μήνυμά του στο Χ, βρέθηκαν σε σπίτια στον Λίβανο - τα οποία αποτελούσαν στόχο των βομβαρδισμών - πύραυλοι κρουζ, πύραυλοι με μεγάλες κεφαλές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σε μία από τις φωτογραφίες, φαίνεται ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς τοποθετημένος σε υδραυλικό εκτοξευτή. Όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, βρισκόταν στη σοφίτα του σπιτιού μιας λιβανέζικης οικογένειας.






Η γνησιότητα των φωτογραφιών δεν μπορεί να επαληθευθεί. Ο λογαριασμός «Παρατηρητής της Μέσης Ανατολής», σχολιάζει κάτω από την ανάρτηση πως θα μπορούσε ο πύραυλος αυτός να βρίσκεται ακόμη και σε σπίτι του Ισραήλ.





Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ολοένα πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισχυρό λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.


Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε χθες πως το Παρίσι ζήτηση έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

Πριν από τη Γαλλία, η Αίγυπτος ζήτησε επίσης χθες την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα λάβει τέλος «η επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση», προειδοποιώντας, όπως και η Ιορδανία, εναντίον του επαπειλούμενου «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου».


Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «στέρεες ιδέες» για την αποκλιμάκωση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Ουάσιγκτον τάσσεται εναντίον χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, την ιδέα της «αποκλιμάκωσης μέσω της κλιμάκωσης», προεξοφλώντας πως δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Το Ιράκ ζήτησε «κατεπείγουσα συνάντηση» αραβικών κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να γίνει προσπάθεια να «σταματήσει» το Ισραήλ, που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε πως έχει βαλθεί να «οδηγήσει όλη την περιοχή στο χάος».

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επίσης πρόσαψε στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης, πως θέλει να «διευρύνει» τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου