Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2024

Από τη Ρωσία με… απάτη: Κάτι influencers της συμφοράς και μία εταιρεία του Τενεσί απειλούν τον Λευκό Οίκο σύμφωνα με το FBI Οι Tim Pool, Dave Rubin και Benny Johnson είναι μερικοί από τους influencers που φέρονται να συνδέονται με τη φερόμενη ρωσική προπαγάνδα.






 


Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται σήμερα στο υποτιθέμενο «θρίλερ» της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης, με στόχο την επιρροή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Ακριβώς δύο μήνες πριν από τις εκλογές, οι αμερικανικές Αρχές επιστράτευσαν το «φάντασμα» της ρωσικής απειλής με τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Merrick Garland, να κατηγορεί το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RT και τους υπαλλήλους του ότι εφάρμοσαν σχέδιο ώστε να κατευθύνουν αμερικανική εταιρεία να διαδώσει υλικό που είναι ευνοϊκό για τη ρωσική κυβέρνηση, σε μία απόπειρα ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές.


Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο «στενός κύκλος» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατεύθυνε εταιρείες δημοσίων σχέσεων προς την ανάδειξη προέδρου στις ΗΠΑ, μέσω στρατηγικών παραπληροφόρησης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το RT και οι υπάλληλοί του εφάρμοσαν ένα σχέδιο ύψους σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων για να κατευθύνουν μια εταιρεία με έδρα το Τενεσί να συνάψει συμβόλαια με influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ για τη διάδοση περιεχομένου «που θεωρείται ευνοϊκό για τη ρωσική κυβέρνηση», είπε.

Σήμερα, σύμφωνα, με τον Guardian, τρεις «influencers», δήλωσαν «θύματα» της υποτιθέμενης ρωσικής παραπληροφόρησης.

Πρόκειται για τους Tim Pool, Dave Rubin και Benny Johnson, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς για μηνύματα υπέρ των συμφερόντων και της ατζέντας της Μόσχας, μεταξύ άλλων και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν κατονομάζει την εταιρεία, αλλά την περιγράφει ως μια εταιρεία δημιουργίας περιεχομένου με έδρα το Τενεσί, με έξι σχολιαστές και με ιστότοπο που αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα δίκτυο ετερόδοξων σχολιαστών που εστιάζουν σε δυτικά πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα».

Με βάση την περιγαφή πρόκειται για την Tenet Media, μια διαδικτυακή εταιρεία που φιλοξενεί βίντεο από συντηρητικούς «influencers», όπως ο Tim Pool, ο Benny Johnson και άλλοι.

Η εταιρεία προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος και δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα μεγάλων μέσων ενημέρωσης για σχολιασμό.

Στις εκπομπές της Tenet Media τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί συντηρητικοί καλεσμένοι υψηλού προφίλ, όπως η νύφη του Ντόναλντ Τραμπ και συμπρόεδρος του RNC Λάρα Τραμπ, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Vivek Ramaswamy και η υποψήφια γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ Kari Lake.

«Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ποτέ στους influencers - ή στα εκατομμύρια των οπαδών τους - τους δεσμούς της με την [ρωσική κρατική εταιρεία μέσων ενημέρωσης] RT και τη ρωσική κυβέρνηση», δήλωσε χθεςς ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland.

Το υπουργείο, πάντως, περιέγραψε το κατηγορητήριο ως την πιο σαρωτική προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρηση για τις εκλογές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η συγκεκριμένη εταιρεία δημοσίευσε βίντεο στα αγγλικά σε πολλά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των TikTok, Instagram, X και YouTube.

Ο Pool, podcaster με περισσότερους από 2 εκατομμύρια followers στο X, δήλωσε πως «αν αυτοί οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί, τόσο εγώ όσο και οι άλλες προσωπικότητες και σχολιαστές εξαπατήθηκαν και είναι θύματα».

«Ποτέ και σε κανένα σημείο κανείς άλλος εκτός από εμένα δεν είχε τον πλήρη συντακτικό έλεγχο της εκπομπής και το περιεχόμενο της εκπομπής είναι συχνά απολιτικό». 

Ο Τζόνσον, από την πλευρά του, ο οποίος έχει 2,7 εκατομμύρια followers στο X, δήλωσε ότι «ενοχλήθηκε από τους ισχυρισμούς του κατηγορητηρίου, οι οποίοι καθιστούν σαφές ότι εγώ και άλλοι influencers υπήρξαμε θύματα σε αυτό το υποτιθέμενο σχέδιο».

Ενώ, ο Rubin δήλωσε στο X ότι «δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για οποιαδήποτε από αυτές τις δόλιες δραστηριότητες» και ότι οι ισχυρισμοί δείχνουν «ότι εγώ και άλλοι σχολιαστές ήμασταν τα θύματα αυτού του σχεδίου».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου