Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30, 2024

Το Netflix πάτησε νάρκη - «Κάηκε» η μεγαλύτερη επιτυχία του 2024 Η εν λόγω σειρά του Netflix βραβεύτηκε πρόσφατα με τέσσερα Emmy.



Αμερικανός δικαστής, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (30/9), έκρινε ότι η γυναίκα που κατηγορείται ότι παρακολουθούσε τον δημιουργό του «Baby Reindeer», Ρίτσαρντ Γκαντ, μπορεί να συνεχίσει τη μήνυσή της για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Netflix, σημειώνοντας ότι η σειρά διαφημίστηκε λανθασμένα ως «αληθινή ιστορία», ενώ η πλατφόρμα «δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια» να ελέγξει την ιστορία του Ρίτσαρντ Γκαντ.

Συγκεκριμένα, η Φιόνα Χάρβεϊ, η γυναίκα στην οποία βασίζεται ο χαρακτήρας της «Μάρθας» στη σειρά του Netflix με τίτλο «Baby Reindeer», ισχυρίστηκε ότι η εν λόγω παραγωγή άφησε λανθασμένα να εννοηθεί ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στον Ρίτσαρντ Γκαντ και του έβγαλε τα μάτια και ότι είχε σταλεί στη φυλακή επειδή τον παρακολουθούσε. Αφού οι τηλεθεατές κατάφεραν να την αναγνωρίσουν ως πηγή έμπνευσης για τη «Μάρθα», παρά την επιθυμία του Ρίτσαρντ Γκαντ, η Φιόνα Χάρβεϊ κατέθεσε αγωγή ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι η σειρά του Netflix τη δυσφήμισε παρουσιάζοντας τη «Μάρθα» ως καταδικασμένη, καθώς δεν είχε καταδικαστεί για έγκλημα.






Η δικαστική απόφαση για τη σειρά του Netflix

Στην απόφασή του που εκδόθηκε την Παρασκευή (27/9) στην Καλιφόρνια, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Γκάρι Κλάουσνερ, σημείωσε ότι επειδή τα επεισόδια της σειράς του Netflix αρχίζουν με τη φράση «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία», προσκαλούσε τους θεατές να εκλάβουν την ιστορία ως γεγονός. Παρ' όλα αυτά, ενώ οι «υποτιθέμενες πράξεις της Φιόνα Χάρβεϊ είναι καταδικαστέες», όπως διαπίστωσε ο Γκάρι Κλάουσνερ, οι πράξεις της «Μάρθας» στην σειρά «Baby Reindeer» είναι «χειρότερες» από αυτές για τις οποίες κατηγορείται η Φιόνα Χάρβεϊ στην πραγματικότητα.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της παρενόχλησης και της καταδίκης για παρενόχληση σε δικαστήριο», ανέφερε ο Αμερικανός δικαστής, προσθέτοντας το εξής: «Ομοίως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του ακατάλληλου αγγίγματος και της σεξουαλικής επίθεσης, καθώς και μεταξύ του σπρωξίματος και του βγαλσίματος των ματιών κάποιου άλλου. Ενώ οι υποτιθέμενες πράξεις του ενάγοντος είναι καταδικαστέες, οι δηλώσεις των κατηγορουμένων είναι χειρότερου βαθμού και θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαφορετικό αποτέλεσμα στο μυαλό ενός θεατή». 
 


Πάντως, στην υπεράσπισή του, σύμφωνα με τον Guardian, ο Ρίτσαρντ Γκανρτ ισχυρίστηκε ότι η Φιόνα Χάρβεϊ τον παρακολουθούσε επί χρόνια ενώ εργαζόταν σε μια παμπ του Λονδίνου, του τσίμπαγε τα οπίσθια και του έστελνε χιλιάδες ενοχλητικά τόσο στο e-mail του όσο και στον τηλεφωνητή του. Ακόμα, είπε ότι ενώ την κατήγγειλε στην Αστυνομία, εκείνη έλαβε μια «προειδοποίηση για παρενόχληση» και δεν της ασκήθηκε ποινική δίωξη ούτε οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο Ρίτσαρντ Γκαντ δήλωσε ότι η τηλεοπτική σειρά του Netflix και το θεατρικό έργο στο οποίο βασίστηκε, ήταν και τα δύο μυθοπλασία.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Ιούνιο, οι «Sunday Times» ανέφεραν ότι ο Ρίτσαρντ Γκαντ είχε επιφυλάξεις σχετικά με την ατάκα «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία», αλλά ότι συμπεριλήφθηκε κατόπιν αιτήματος του Netflix. Ο Γκάρι Κλάουσνερ αναφέρθηκε στο εν λόγω άρθρο των «Sunday Times» στην απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αποδείξει «πραγματική κακοβουλία» εάν το Netflix επέλεγε να παρουσιάσει την ιστορία ως γεγονός, ενώ γνώριζε ότι ήταν φανταστική.


Η Φιόνα Χάρβεϊ δεν κατονομάστηκε ποτέ στο «Baby Reindeer», αλλά πολλοί τηλεθεατές την αναγνώρισαν γρήγορα μέσω των αναρτήσεων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, η ίδια δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές θανάτου, με τον Γκάρι Κλάουσνερ να αναγνωρίζει ότι υπέστη «σοβαρή συναισθηματική δυσφορία» και ένιωθε φόβο να βγει έξω. Ακόμα, ο Γκάρι Κλάουσνερ δήλωσε ότι το Netflix «έπρεπε να γνωρίζει ότι οι δηλώσεις και η απεικόνιση της ενάγουσας μέσω της "Μάρθα" ήταν ψευδείς και ότι οι θεατές θα ανακάλυπταν την ταυτότητά της και θα την παρενοχλούσαν με βάση αυτές τις ψευδείς δηλώσεις και απεικονίσεις, ωστόσο, οι εναγόμενοι δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να διερευνήσουν την ακρίβεια αυτών των δηλώσεων και απεικονίσεων ή να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να αποκρύψουν την ταυτότητά της».

Ο Γκάρι Κλάουσνερ απέρριψε την αίτηση του Netflix για απόρριψη της αγωγής και απέρριψε τους ισχυρισμούς της Φιόνα Χάρβεϊ για αμέλεια, παραβίαση των δικαιωμάτων δημοσιότητας και τιμωρητική αποζημίωση. Εντούτοις, ο δικαστής επέτρεψε στη Φιόνα Χάρβεϊ να ασκήσει αγωγή για σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής οδύνης, η οποία εφαρμόζεται σε «ακραίες και εξωφρενικές» ψευδείς δηλώσεις. «Φαίνεται ότι ένας λογικός θεατής θα μπορούσε να καταλάβει ότι οι δηλώσεις για τη "Μάρθα" αφορούσαν στην ενάγουσα», έγραψε ο δικαστής, σημειώνοντας το εξής: «Η σειρά αναφέρει ότι η ενάγουσα είναι μία καταδικασμένη εγκληματίας που επιτέθηκε σεξουαλικά και βίαια στον Ρίτσαρντ Γκαντ. Αυτές οι δηλώσεις μπορεί να φτάσουν στο επίπεδο της ακραίας και εξωφρενικής συμπεριφοράς».

Υπενθυμίζεται ότι, μέσα στον Σεπτέμβριο, η Τζέσικα Γκάνινγκ κέρδισε βραβείο Emmy για την ερμηνεία της ως «Μάρθα» στη σειρά «Baby Reindeer», η οποία απέσπασε συνολικά τέσσερα Emmy.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου