Κυριακή, Σεπτεμβρίου 01, 2024

Τι συμβαίνει στη Γαλλία: «Ο Μακρόν "έκλεψε" τις εκλογές» - Δριμύ κατηγορώ από την Αριστερά Η Λουσί Καστέ δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν έχει άλλη επιλογή από το να διορίσει πρωθυπουργό στη Γαλλία από το NFP».






 
 


Η υποψήφια της Αριστεράς για την πρωθυπουργία στη Γαλλία, Λουσί Καστέ, επέμεινε ότι η συμμαχία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ανατροπή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων και την αύξηση της φορολογίας για τους «υπερπλούσιους», εάν της επιτραπεί να κυβερνήσει.

Στην πρώτη επίσημη συνέντευξή της σε μη γαλλική εφημερίδα που δημοσιεύθηκε στον Guardian το Σάββατο (31/8), η Λουσί Καστέ, που εκπροσωπεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), δήλωσε ότι έχει διερευνήσει τις «κόκκινες γραμμές» με αντιπάλους σε όλο το πολιτικό φάσμα, εκτός από την Ακροδεξιά.


Χαρακτηριστικά, η ίδια τόνισε: «Δεν περιμένω, εργάζομαι. Μιλάω με πολλούς ανθρώπους όχι μόνο από το NFP αλλά και από το Κέντρο, προσπαθώντας να καταλάβω τι χρειάζονται, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και οι στόχοι τους και σε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε. Είναι όλοι πολύ ανήσυχοι. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν, ακόμη και οι Μακρονιστές. Δεν μας δίνει την ευκαιρία [σ.σ. στα πολιτικά κόμματα] να συνεργαστούμε. Αν με ρωτήσετε βέβαια, θα πω ότι θέλω το πρόγραμμά μας να είναι η προτεραιότητα, αλλά αν με ρωτήσετε τι μπορούμε να αλλάξουμε, σε τι μπορούμε να συμβιβαστούμε, λέω ότι μπορούμε να συμβιβαστούμε».

Η Λουσί Καστέ, εν συνεχεία, πρόσθεσε: «Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι το πρόβλημα είναι το πρόγραμμα του NFP. Αισθάνεται ότι απειλείται γιατί νομίζει ότι θα αλλάξουμε όλα όσα έκανε και είναι αλήθεια ότι αυτή είναι η πρόθεσή μας, αλλά δεν λέμε ότι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πάντα, γιατί θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία για κάθε θέμα και αυτό το γνωρίζουμε πλήρως. Μας κατηγορεί ότι θέλουμε να κρατήσουμε όλο το πρόγραμμα και μόνο όλο το πρόγραμμα, αλλά αν είμαστε στην κυβέρνηση, θα παρουσιάσουμε έναν νόμο – ας πούμε για την κατάργηση των αλλαγών στις συντάξεις – και οι βουλευτές θα τον ψηφίσουν. Αν είμαστε δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα, θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία και πραγματικά πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα βρούμε μια συμφωνία. Έτσι λειτουργεί το κοινοβούλιο».








Σε κρίση το γαλλικό κοινοβούλιο

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν για να ξεκαθαρίσει τη γαλλική πολιτική μετά τη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές. Η αιφνιδιαστική κίνηση απέτυχε, αφήνοντας το κοινοβούλιο με τρία περίπου ίσα πολιτικά μπλοκ – Αριστερά, Κέντρο και Ακροδεξιά – και το γαλλικό κοινοβούλιο σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Η κεντρώα κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά τις εκλογές, αλλά συνεχίζει ως υπηρεσιακή. Με την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου για την υποβολή του κυβερνητικού προϋπολογισμού του 2025 στην Εθνοσυνέλευση, ο χρόνος εξαντλείται, προκειμένου οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση να μπορέσει προετοιμάσει και να παρουσιάσει το οικονομικό της σχέδιο.

Η 37χρονη Λουσί Καστέ, απόφοιτη της Ecole Nationale d'Administration και κρατική λειτουργός, λέει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν διακινδυνεύει την οργή της χώρας. τονίζοντας: «Προσπαθεί να είναι ταυτόχρονα ο παίκτης, ο διαιτητής και ο εκλέκτορας και αυτό όχι μόνο απογοητεύει τους ανθρώπους, αλλά τους κάνει να δυσανασχετούν. Είναι απίστευτο πώς ο Πρόεδρος συμπεριφέρεται σαν να μην υπήρξαν εκλογές».


Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, λίγοι στη Γαλλία θα είχαν ακούσει για την Λουσί Καστέ, η οποία δεν είναι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος – εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα [PS] το 2011 – και δεν έχει αναλάβει ποτέ εκλεγμένο ρόλο. Ενώ βρισκόταν σε διακοπές από τη «δουλειά των ονείρων της» ως οικονομική διευθύντρια στο δημαρχείο του Παρισιού, από την οποία έχει έκτοτε παραιτηθεί, είπε ότι εξεπλάγη όταν την προσέγγισαν για να είναι υποψήφια του NFP για την πρωθυπουργία.

Το NFP, μια συμμαχία του PS, της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), των Πρασίνων και του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημιουργήθηκε εσπευσμένα για να μπλοκάρει την απειλή μιας νίκης της Ακροδεξιάς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, η εν λόγω συμμαχία εξέλεξε τους περισσότερους βουλευτές, αλλά – όπως και το κεντρώο και το δεξιό μπλοκ – δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Γαλλίας, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε πολιτικό αδιέξοδο.





Λουσί Καστέ: «Δεν έχει άλλη επιλογή από το NFP ο Εμανουέλ Μακρόν»

Ύστερα από μια σειρά διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς ηγέτες, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ως Πρόεδρος της Γαλλίας είναι αρμόδιος για τον διορισμό πρωθυπουργού, απέκλεισε τη Λουσί Καστέ, λέγοντας ότι το Γαλλικό Σύνταγμα τον υποχρεώνει να διασφαλίσει τη «θεσμική σταθερότητα». Επίσης, προειδοποίησε ότι η απειλή μιας ψήφου δυσπιστίας θα ανέτρεπε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του NFP μέσα σε 48 ώρες, φέρνοντας περαιτέρω πολιτικό χάος. Παρ' όλα αυτά, η Λουσί Καστέ δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει άλλη επιλογή από το να διορίσει πρωθυπουργό από το NFP.


Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στον «Guardian», η Λουσί Καστέ ανέφερε: «Αν προσπαθήσει [σ.σ. ο Εμανουέλ Μακρόν] να διορίσει κυβέρνηση από το Κέντρο, θα πέσει και αυτή μέσα σε 48 ώρες. Και αν προσπαθήσει να συνεργαστεί με την Ακροδεξιά, αυτό θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν θα σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να κρύβεται πίσω από την ιδέα της σταθερότητας, ενώ προκαλεί μόνο αστάθεια. Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους "έκλεψαν" τις εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή (30/8), η Σοφί Μπινέ του ισχυρού συνδικάτου CGT κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν σεβάστηκε τις εκλογές. «Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να επιδεινώνει το χάος που ο ίδιος δημιούργησε – δεν έχει καταλάβει ότι το να είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν σημαίνει ότι έχεις όλες τις εξουσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σοφί Μπινέ.





Στο επίκεντρο το οικονομικό πρόγραμμα του NFP

Το οικονομικό πρόγραμμα του NFP, επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από το σκληρά αριστερό LFI που ίδρυσε ο Ζαν-Λικ Μελανδόν, έχει δεχθεί την πιο έντονη κριτική. Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επεδίωκε περικοπές ύψους 25 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας – το NFP υποστηρίζει ότι θα ξόδευε 150 δισ. ευρώ περισσότερα. Η Λουσί Καστέ ενοχλήθηκε από τις προειδοποιήσεις ότι αυτό θα ήταν «αδύνατο να εφαρμοστεί ή να χρηματοδοτηθεί» και θα κόστιζε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα του NFP, η Λουσί Καστέ είπε: «Θα χρηματοδοτήσουμε κάθε μέτρο με νέα έσοδα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση. Η κατηγορία της οικονομικής ανευθυνότητας με εκνευρίζει, γιατί δεν είναι καθόλου αυτό που προτείνουμε. Το πρόγραμμα του NFP δέχτηκε σφοδρή επίθεση σε αυτή την πτυχή, γι' αυτό είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν μόνο τους υπερπλούσιους. Θέλουμε να διορθώσουμε τις κατάφωρες φορολογικές αδικίες, με τους δισεκατομμυριούχους να πληρώνουν χαμηλότερο ποσοστό φόρου από τη μεσαία τάξη».


Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε το εξής: «Η Γαλλία είναι μια πλούσια χώρα, αλλά οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο φτωχοί, δεν ξέρουν αν θα υπάρχει δάσκαλος μπροστά στα παιδιά τους, δεν ξέρουν πόσο θα περιμένουν στο νοσοκομείο αν σπάσουν ένα πόδι, δεν ξέρουν πόσο θα είναι ο μισθός τους σε έναν χρόνο. Ποιος μπορεί να το δεχτεί αυτό; Προφανώς, ο Εμανουέλ Μακρόν το αποδέχεται, αλλά νομίζω ότι είναι απαράδεκτο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου