Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 20, 2024

Μπορεί το κινητό να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας; - Μια παλιά ιστορία για τον Steve Jobs Η «νέα τρομοκρατία», θα μπορούσαν τα τηλέφωνά μας να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας;





Noah Erickson/Pexels

 
 


Καθώς οι βομβητές και τα γουόκι-τόκι μετατρέπονται σε βόμβες, οι ειδικοί αποκαλύπτουν αν το κινητό τηλέφωνο-smartphone είναι ασφαλές.


 

Η συντονισμένη έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο και τη Συρία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σηματοδότησε μια νέα «αρχή» στον πόλεμο.


Η συγκλονιστικά συντονισμένη και καταστροφικά αποτελεσματική επίθεση, που θεωρείται ευρέως ως έργο της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ του Ισραήλ, τραυμάτισε χιλιάδες μαχητές και πολίτες, ενώ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37.

Οι λιβανέζικες αρχές απαγόρευσαν την Πέμπτη να μεταφέρονται ασύρματοι και βομβητές στις πτήσεις από το αεροδρόμιο της Βηρυτού, ενώ η Χεζμπολάχ, που ακόμη υποφέρει από τις καταστροφικές εκρήξεις, προσπαθεί να αποκαταστήσει ένα ασφαλές δίκτυο διοίκησης και επικοινωνίας.


Αλλά το ανησυχητικό περιστατικό προκάλεσε επίσης φόβους για το κατά πόσον τέτοιες τακτικές θα μπορούσαν να επεκταθούν στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα - όπως τα αγαπημένα μας smartphones, tablets και smartwatches.
Το μακρινό 2011 και ο Steve Jobs

Το 2011 ήρθε στην επιφάνεια ένα παραμύθι για τον Steve Jobs και την ομάδα μηχανικών της Apple που ανέλαβε να δημιουργήσει το πρώτο iPod.

Η ιστορία λέει ότι, μετά από μήνες, αν όχι χρόνια, επίπονης έρευνας και ανάπτυξης η ομάδα παρουσίασε στον διευθύνοντα σύμβουλό της το αγαπημένο της πρωτότυπο - μόνο που ο Jobs το απέρριψε αμέσως επειδή ήταν πολύ μεγάλο.


Όταν οι μηχανικοί διαμαρτυρήθηκαν ότι ήταν απλά αδύνατο να το κάνουν μικρότερο, ο Jobs πήγε σε ένα ενυδρείο και πέταξε τη συσκευή στο νερό.

Καθώς οι φυσαλίδες αέρα που ξέφευγαν από το πρωτότυπο ανέβαιναν στην επιφάνεια, είπε: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χώρος εκεί μέσα. Κάντε το μικρότερο».

Οι γνώστες της Apple και οι λάτρεις της τεχνολογίας συζητούν εδώ και καιρό αν το περιστατικό είναι γεγονός ή μυθοπλασία.


Αλλά συμπυκνώνει τέλεια την αρχή μιας τάσης που διαρκεί πλέον εδώ και δεκαετίες - τον αγώνα να κάνουμε την τεχνολογία μας μικρότερη και πιο κομψή.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι οι ισραηλινοί πράκτορες μπόρεσαν να παγιδεύσουν τους βομβητές και τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ εισάγοντας μικρή ποσότητα εκρηκτικών υλών στις εσωτερικές τους λειτουργίες. Αυτό απλά δεν υπάρχει πλέον με τη σημερινή τεχνολογία.

Κανένας χώρος σε ένα σύγχρονο smartphone, tablet ή ρολόι δεν σπαταλιέται. Κάθε συσκευή έχει σχεδιαστεί με ακρίβεια, γεμίζει με υλικό και συσκευάζεται όσο πιο σφιχτά και αποτελεσματικά γίνεται.

Σε αντίθεση με έναν παλιό βομβητή, ο οποίος αποτελείται από αντικαταστάσιμα μέρη με πολλούς εσωτερικούς χώρους, δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπαταρία του σύγχρονου τηλεφώνου σας απλά αποσυνδέοντας το περίβλημα και βγάζοντάς την έξω - η συσκευή έρχεται σφραγισμένη ως μία μονάδα.


Αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι ένας κακόβουλος δράστης που επιδιώκει να τοποθετήσει εκρηκτικά στο εσωτερικό ενός τηλεφώνου που παράγεται τα τελευταία χρόνια θα χρειαζόταν εξαιρετικά εντυπωσιακές τεχνικές δυνατότητες και δεξιότητες.

Ένας σαμποτέρ όχι μόνο θα έπρεπε να είναι σε θέση να αποσυσκευάσει, να τροποποιήσει και να επανασυσκευάσει τη συσκευή χωρίς να αφήσει σημάδια, αλλά οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα κάποιου είδους δυσλειτουργία, όπως αισθητά μειωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, παραγωγή θερμότητας ή έλλειψη λειτουργικότητας.

Οι περισσότερες συσκευές υποβάλλονται σε αυστηρές δοκιμές επιδόσεων και ασφάλειας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη διαδικασία κατασκευής, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι οποιαδήποτε τέτοια ζητήματα θα εντοπίζονταν πριν η συσκευή φτάσει στα χέρια του τελικού καταναλωτή.


Ο Lukasz Olejnik, ανώτερος ερευνητής του Τμήματος Πολεμικών Σπουδών του King's College, επιβεβαίωσε στη MailOnline: «Τα περισσότερα σύγχρονα smartphones είναι κατασκευασμένα με τρόπο που μια τέτοια παραποίηση θα μπορούσε να είναι από πολύ δύσκολη έως σχεδόν αδύνατη».

Ο Nicholas Reece, ερευνητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να υπάρχει αρκετός φυσικός χώρος μέσα στο περίβλημα του έξυπνου τηλεφώνου για να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά, κάτι που είναι απίθανο να συμβαίνει με οποιοδήποτε σύγχρονο smartphone. Τα περιβλήματα είναι επίσης πιο δύσκολο να ανοίγουν και να ξανακλείνουν με τρόπο που να μην επηρεάζει το τηλέφωνο ή να μην μπορεί να ανιχνευθεί».

Μεγάλο μέρος των εικασιών γύρω από την επίθεση στη Χεζμπολάχ έχει επικεντρωθεί στο πώς οι δράστες κατάφεραν να παραποιήσουν τις συσκευές πριν φτάσουν στο Λίβανο.

Οι λεπτομέρειες του κατορθώματος παραμένουν άγνωστες, αλλά λιβανέζικες πηγές ασφαλείας πιστεύουν ότι ισραηλινοί κατάσκοποι κατάφεραν να τροποποιήσουν τις συσκευές «σε επίπεδο παραγωγής».




Αναλυτές και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μια εταιρεία-βιτρίνα που λειτουργεί υπό ισραηλινή διοίκηση πιθανώς επέβλεπε ένα στάδιο της διαδικασίας κατασκευής, διασφαλίζοντας ότι τα εκρηκτικά θα μπορούσαν να εισαχθούν χωρίς διακοπή ή εντοπισμό πριν αποσταλούν στον Λίβανο.

«Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα στο εσωτερικό της συσκευής που έχει εκρηκτικό υλικό το οποίο λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», δήλωσε στο Reuters πηγή της λιβανέζικης ασφάλειας.
Η σύγχρονη τεχνολογία

Οι γραμμές παραγωγής της σύγχρονης τεχνολογίας δεν είναι μόνο γρήγορες και ακριβείς, αλλά λειτουργούν επίσης κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν τη διαρροή λεπτομερειών των προϊόντων στους ανταγωνιστές.

Τα σύγχρονα τηλέφωνα, ιδίως τα μοντέλα υψηλής ποιότητας, όπως τα iPhone ή τα εμβληματικά μοντέλα Android, κατασκευάζονται επίσης με αυτοματοποιημένες ρομποτικές διαδικασίες συναρμολόγησης.

Ένα ακόμη επίπεδο προστασίας προέρχεται από τον τεράστιο όγκο των συσκευών που παράγονται.

Οι συσκευές Halcyon που υποκλάπηκαν και τροποποιήθηκαν - πιθανότατα από τη Μοσάντ - παρήχθησαν στο πλαίσιο μιας μικρής παραγωγής από μικρούς λιανοπωλητές για έναν και μόνο πελάτη - τη Χεζμπολάχ.

Η διατάραξη αυτής της αλυσίδας εφοδιασμού απλώς δεν μπορεί να συγκριθεί με τη διείσδυση σε έναν μεγάλο κατασκευαστή που παράγει σταθερά μαζικά εκατομμύρια και εκατομμύρια συσκευές κάθε χρόνο.

«Θα υπάρξει περιέργεια (από τους μεγάλους κατασκευαστές), αλλά οι αλυσίδες παραγωγής και παράδοσης είναι εντελώς διαφορετικές από τις μικρής κλίμακας εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των πωλητών πλαστών πομποδεκτών», δήλωσε ο Dr Olejnik. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ότι μπορεί να επηρεαστούν», συμπλήρωσε.

Τούτου λεχθέντος, είναι πολύ πιθανό ότι οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, από υπηρεσίες πληροφοριών μέχρι τρομοκράτες και εγκληματικά δίκτυα, θα αξιολογήσουν την επίθεση στη Χεζμπολάχ με σκοπό να προσθέσουν μια τέτοια τακτική στο οπλοστάσιό τους.

Ο Philip Ingram, πρώην ανώτερος αξιωματικός των βρετανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και ειδικός σε θέματα ασφάλειας, δήλωσε στο iNews: «Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι αντιγραφής ενεργειών. Μια μεγάλη ομάδα οργανωμένου εγκλήματος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο - στο παρελθόν έχουν παραβιαστεί με διάφορους τρόπους μικροί αριθμοί συσκευών».

Παρόλο που οι βομβητές και οι ασύρματοι έγιναν σε μεγάλο βαθμό παρωχημένοι με την έλευση των smartphones, παραμένει μια επίμονη αγορά γι' αυτούς, επειδή θεωρούνται πιο αξιόπιστοι και ασφαλείς - τουλάχιστον από ψηφιακές επιθέσεις.

Οι συσκευές αυτές λειτουργούν με μπαταρίες και ραδιοκύματα, γεγονός που τις καθιστά αδιαπέραστες από νεκρές ζώνες χωρίς WiFi, υπόγεια χωρίς υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, πειρατείες και καταστροφικές καταρρεύσεις δικτύων, όπως αυτές κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προτιμούν τους βομβητές, ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως από εργαζόμενους σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως σε πετρελαιοπηγές και ορυχεία.

Τα εστιατόρια με πολύ κόσμο τους χρησιμοποιούν επίσης, δίνοντας στους πελάτες τους συσκευές που αναβοσβήνουν και μοιάζουν με χόκεϊ που δονείται όταν το τραπέζι σας είναι έτοιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου