Σάββατο, Σεπτεμβρίου 21, 2024

Τα ακριβά σπίτια, τα χλιδάτα ψώνια και τα supercars πρόδωσαν το ξέπλυμα χρήματος στην Οικονομική Αστυνομία Πώς στήθηκε το «colpo grossso» για το «ξέπλυμα« - Η αγορά σπιτιού στη Βούλα, οι εικονικές συναλλαγές και οι δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.




EUROKINISSI / ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 

 

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας μπήκαν ψώνια χλιδής σε επώνυμα καταστήματα, πληρωμές σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, αγορά εντυπωσιακού ακινήτου στη Βούλα, μισθώσεις supercar και ανακαινίσεις γνωστών εστιατορίων, στο πλαίσιο της έρευνας για την αποκάλυψη του κυκλώματος που φέρεται να βρίσκεται πίσω από απάτη-μαμούθ ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Πρόκειται για την υπόθεση που απασχόλησε επί μήνες τους έμπειρους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, οι οποίοι ξεσκέπασαν κύκλωμα που ίδρυε ανύπαρκτες εταιρείες, μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν εικονικές συναλλαγές και δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με το Δημόσιο να ζημιώνεται μέσω της μη απόδοσης ΦΠΑ.


Το iEidiseis.gr αποκαλύπτει νεότερα στοιχεία από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας σε σχέση με τις ενδείξεις για το πως ξεπλένονταν τα χρήματα από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης.

Αρχηγικό μέλος της οργάνωσης φέρεται να αγόρασε το 2022 σπίτι 300 τ.μ. στη Βούλα (κατασκευής 2011) έναντι 320.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, με τον τρόπο αυτό νομιμοποίησε έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος για την αγορά της οικίας (271.000 ευρώ) προήλθαν από τη «διανομή μερισμάτων κερδών» της εταιρίας του κυκλώματος. Πρόκειται για την εταιρία που φέρεται να προέβαινε στις εισαγωγές προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, μέσω νομικών προσώπων που στη συνέχεια εξαφανίζονταν, χωρίς να αποδοθεί ΦΠΑ.


Τα 271.000 ευρώ για την αγορά του σπιτιού στη Βούλα πληρώθηκαν με τρεις καταβολές των 60.000 ευρώ, των 126.000 ευρώ και των 85.000 ευρώ, ενώ δεν εξακριβώθηκε η προέλευση του υπόλοιπου ποσού που δαπανήθηκε. Το αρχηγικό μέλος είχε ως μόνιμη κατοικία τη συγκεκριμένη οικία και για το λόγο αυτό έγινε έφοδος εκεί από την Οικονομική Αστυνομία, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν κινητά τηλέφωνα και αρχεία.

Στο πλαίσιο της έρευνας για το πώς μπορεί να ξεπλενόταν το βρώμικο χρήμα οι αστυνομικοί εντόπισαν ύποπτες εταιρίες (που συνδέονται με το κύκλωμα) να βρίσκονται πίσω από αγορές πολυτελών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών ύψους 73.000 ευρώ, μέσω 320 συναλλαγών με τη χρήση χρεωστικής κάρτας. Διαπιστώθηκαν πληρωμές αεροπορικών εισιτηρίων, πληρωμές σε καταστήματα και ξενοδοχεία στην Τουρκία, πληρωμές στο «Costa Navarino», πληρωμές σε επώνυμα καταστήματα και ξενοδοχείο στην Αυστρία.


Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν επίσης… αδυναμία στα υπερπολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία μίσθωναν μέσω εταιριών που είχαν ιδρύσει. Οι αστυνομικοί εντόπισαν ροές που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ για μισθώσεις εντυπωσιακών αυτοκινήτων μάρκας Πόρσε, Τζάγκουαρ, Mercedes.

Ενδείξεις «πλυντηρίου» υπάρχουν -κατά την ΕΛ.ΑΣ. – και σε ανακαινίσεις γνωστών εστιατορίων. Σε μία περίπτωση οι αρμόδιοι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι εταιρία που διαχειρίζεται πολυτελές κατάστημα εστίασης δεν είχε υποβάλει ηλεκτρονικά ιδιωτικό συμφωνητικό εργολαβίας, ενώ αντίθετα είχε δηλώσει έξοδα ύψους 182.000 ευρώ. ΄

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «νομιμοποιούνταν έσοδα της οργάνωσης μέσα από επενδύσεις στη νόμιμη οικονομία μέσα από την ίδρυση επιχειρήσεων στο όνομα μελών της οργάνωσης ή «αχυρανθρώπων», πιθανώς διαθέτοντας κεφάλαια για κατασκευαστικές εργασίες, εξοπλισμό και αλλού, προερχόμενα από εταιρίες με έδρα το εξωτερικό και συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο τους είτε διακινώντας κεφάλαια από εταιρίες που αφανώς διαχειρίζονταν, όπως κατασκευαστικές επιχειρήσεις ή εταιρίες παροχής υπηρεσιών».


Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε αφορά στις αναλήψεις μετρητών που έκαναν μέλη του κυκλώματος από ΑΤΜ. Σε μία περίπτωση κατηγορούμενος εμφανίζεται να «σηκώνει» 942.000 ευρώ μέσω 368 αναλήψεων που έκανε από ΑΤΜ μέσα στο 2023. Το διάστημα από 23 Νοεμβρίου 2022 έως 10 Φεβρουαρίου 2023 εντοπίστηκαν επίσης 61 αναλήψεις μετρητών ύψους 825.000 ευρώ από άλλο πρόσωπο, ενώ με κάρτες άλλης εταιρίας έλαβαν χώρα αναλήψεις ύψους 330.000 ευρώ.
«Υπάρχουν λογικά άλματα»



Ο έμπειρος δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος, ο οποίος εκπροσωπεί δύο από τους κατηγορούμενους, δηλώνει στο iEidiseis.gr ότι υπάρχουν πολλά κενά και λογικά άλματα στη δικογραφία:

«Οι εντολείς μου από την πρώτη στιγμή αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες. Είναι θύματα της εγκληματικής οργάνωσης και όχι θύτες. Προφανώς έχουν χρησιμοποιηθεί οι κωδικοί τους στο taxisnet και με αυτούς στήθηκαν οι εταιρίες εν αγνοία τους. Στη δικογραφία υπάρχουν λογικά και νομικά άλματα που η ανάκριση οφείλει να καλύψει για να φτάσει αυτή η υπόθεση στο ακροατήριο».
Πώς στήθηκε το «κόλπο»



Για την υπόθεση συνελήφθησαν 21 άτομα, εκ των οποίων τα 11 προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμα 41. Χαρακτηριστικό της έκτασης που είχε η έρευνα είναι ότι ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε συνολικά 180.000 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.


Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης:Σύσταση εικονικών επιχειρήσεων: Τα μέλη της οργάνωσης ίδρυαν εταιρείες «βιτρίνες» χωρίς πραγματική εμπορική δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβακία. Στις εταιρείες αυτές δηλώνονταν ως διαχειριστές άτομα χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, όπως άνεργοι και εξαρτημένα πρόσωπα, με στόχο την απόκρυψη της ταυτότητας των πραγματικών διαχειριστών. Ενδεικτικό του εύρους της δράσης τους και της υποδομής, είναι το γεγονός ότι μια εκ των δυο υποομάδων, φέρεται να συνδέεται με την σύσταση -430- τουλάχιστον εικονικών οντοτήτων ή με νομιμοφανή λειτουργία.
Απάτη «Carousel»: Η οργάνωση εκτελούσε ένα σύνθετο σχέδιο «αλυσιδωτής απάτης» στο Φ.Π.Α. (carousel fraud), εκμεταλλευόμενη τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και το καθεστώς μη απόδοσης Φ.Π.Α. σε πωλήσεις εντός της ΕΕ. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούσαν ως «εξαφανισμένοι έμποροι» (missing traders) που δήλωναν πλασματικές συναλλαγές για να εισπράξουν παράνομα Φ.Π.Α. ή να αιτηθούν επιστροφές.
Χρηματοπιστωτική νομιμοποίηση εσόδων: Τα κέρδη από τη φοροδιαφυγή διακινούνταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών εικονικών επιχειρήσεων, πραγματοποιώντας εικονικές τραπεζικές συναλλαγές και αναλήψεις μετρητών. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένα δίκτυα (VPN) και ανώνυμες κάρτες sim, ενώ προέβαιναν σε φυσική μεταφορά χρημάτων από περιφερειακά μέλη της οργάνωσης για την απόκρυψη της προέλευσης των παράνομων εσόδων.
Δηλώσεις Φ.Π.Α.: Τα μέλη της οργάνωσης υπέβαλαν ψευδείς ή ανακριβείς ή ελλειπείς δηλώσεις Φ.Π.Α. και προχωρούσαν σε λήψη εικονικών τιμολογίων για να δημιουργούν πλασματικές απαιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α.. Μέσω αυτής της μεθόδου, η οργάνωση κατάφερε να αποσπάσει παράνομα από το κράτος ποσό άνω των 4,4 εκατ. ευρώ από επιστροφές Φ.Π.Α.
Στρατολόγηση περιφερειακών μελών: Τα κεντρικά μέλη στρατολογούσαν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και ποινικό παρελθόν για να τα τοποθετήσουν ως διαχειριστές των εικονικών επιχειρήσεων. Τα περιφερειακά μέλη λειτουργούσαν ως «προσωπικά εργαλεία» για την κάλυψη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στη διασυνοριακή απάτη Φ.Π.Α., στη διακίνηση των σχετικών εσόδων τραπεζικά και την ανάληψή τους και στη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων. Χαρακτηριστικό της τελευταίας περίπτωσης, είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν σχετίζονταν με τις επιχειρήσεις που ανήκαν στο φάσμα των δραστηριοτήτων της οργάνωσης, ενώ οι ίδιες είχαν διαφορετικά αντικείμενα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με σκοπό τη δήλωση εικονικών συναλλαγών.

Παράλληλα, τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, επεδίωκαν να μην υφίστανται εμφανείς ενδείξεις συσχέτισής τους με τις εικονικές επιχειρήσεις και τους διαχειριστές τους, προκειμένου να αποφεύγουν τις σε βάρος τους έννομες συνέπειες, καθώς στις συγκεκριμένες οντότητες μετακυλιόταν η υποχρέωση απόδοσης Φ.Π.Α. εκροών, ενώ παράλληλα οι νομιμοφανείς επιχειρήσεις στις οποίες μετείχαν τα μέλη, ισοσκέλιζαν το Φ.Π.Α. εισροών- εκροών, αποστερώντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα του Δημοσίου για ανάκτηση των απολεσθέντων εσόδων.

Συνολικά μέσω των εταιρικών σχηματισμών που δημιούργησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πέτυχαν την απώλεια πόρων Φ.Π.Α. ποσού που ξεπερνά τα 26.000.000 ευρώ, για τα οποία είχαν δηλωθεί εικονικές συναλλαγές άνω των 150.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, η μια υποομάδα της οργάνωσης ανέπτυξε δράση και εκτός του πλαισίου αυτής, όπου με την ίδια μέθοδο προέβη μέσω δημιουργίας συστήματος εταιρειών στην διασυνοριακή απάτη στο Φ.Π.Α. ύψους εκατομμυρίων ευρώ, προς όφελος εταιρείας που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.


Επίσης, βασικό μέλος της οργάνωσης πέτυχε για επτά επιχειρήσεις που διαχειριζόταν, την απατηλή εκταμίευση χρημάτων μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αποκομίζοντας παράνομο όφελος 770.000 ευρώ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου