Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2024
Tον συντηρητικό Μπαρνιέ διόρισε πρωθυπουργό ο Μακρόν - Με το βλέμμα στη Λεπέν Ο Μακρόν αγνόησε τον νικητή των εκλογών, το «Λαϊκό Μέτωπο» και ελπίζει ότι η Λεπέν δεν θα καταψηφίσει τον Μπαρνιέ.
AP
Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Το «casting» στη Γαλλία για το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Γαλλίας έλαβε τέλος. Ο Εμανουέλ Μακρόν παρακάμπτοντας Λαϊκό Μέτωπο που κέρδισε τις εκλογές και διόρισε για πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit και του ανέθεσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι εάν ο Μπαρνιέ θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ή έστω ανοχή του κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι διαιρεμένη σε τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ, κανένα εκ των οποίων δεν κατέχει την πλειοψηφία: Την αριστερή συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, το κεντρώο μπλοκ «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν.
Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» έχει προτείνει τη Λουσί Καστέ ως υποψήφια για πρωθυπουργό, ωστόσο ο Μακρόν απέρριψε το ενδεχόμενο να διορίσει πρωθυπουργό από την Αριστερά, υποστηρίζοντας πως δεν θα μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση και θα οδηγήσει τη χώρα σε πολιτικό χάος. Από την πλευρά τους τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Σοσιαλιστές, κόμμα Μελανσόν/FI, Κομμουνιστές και Πράσινοι) έχουν καταγγείλει τον Μακρόν για «κλοπή των εκλογών» και «δημοκρατική εκτροπή».
Επιπλέον η συμμαχία της Αριστεράς έχει τονίσει σε σχετική δήλωση πως ο διορισμός μιας κυβέρνησης – έστω με τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς - «θα ήταν μια ολοκληρωτική άρνηση των βουλευτικών εκλογών κατά τις οποίες οι Γάλλοι απέριψαν μαζικά την άνοδο στην εξουσία της Εθνικής Συσπείρωσης».
Κυβέρνηση Μπαρνιέ με ανοχή Λεπέν
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους. Έχει υπηρετήσει τέσσερις φορές ως υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και δύο φορές ως ευρωπαίος επίτροπος πριν γίνει επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit το 2016. Τις τελευταίες ημέρες «έπαιξε» και το όνομα του πρώην εκπαιδευτικού Τιερί Μποντέ, πρόεδρο του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου, ενώ αξιολόγησε και τις περιπτώσεις του Ξαβιέ Μπερτράν και του Μπερνάρ Καζνέβ, αλλά και τον Φρανσουά Μπαϊρού.
Ο Μακρόν κατέληξε στον Μπαρνιέ καθώς φαίνεται να διαθέτει όλα όσα αναζητούσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Είναι αγαπητός σε όλο το χώρο της Δεξιάς, στα 73 του έτη δεν αποτελεί απειλή για τους νεότερους σε ηλικία συμμάχους με προεδρικές φιλοδοξίες και - κυρίως - έχει εκφράσει απόψεις για την εσωτερική πολιτική που είναι πιο συμβατές με την ακροδεξιά, η οποία εξελίσσεται πλέον σε ρυθμιστικό παράγοντα.
Για παράδειγμα έχει μιλήσει στο παρελθόν για αυστηρότερες πολιτικές στο ζήτημα των μεταναστών και προκάλεσε θύελλα όταν υποστήριξε πως η Γαλλία θα πρέπει να ανακτήσει τη «νομική» της κυριαρχία και να μην υπόκειται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Έχοντας τις ψήφους από το κόμμα του Μακρόν, ως συντηρητικός, ο Μπαρνιέ μπορεί να λάβει και την υποστήριξη του μικρότερου δεξιού ρεπουμπλικανικού κόμματος (Les Républicains), το οποίο κατέχει 45 έδρες. Και πάλι όμως το συντηρητικό μπλοκ υπολείπεται πολλές από την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση (289).
Με δεδομένη την αντίθεση του Λαϊκού Μετώπου να στηρίξει οποιονδήποτε πρωθυπουργό δεν θα προέρχεται από τις τάξεις του, το κρίσιμο είναι η στάση που θα κρατήσει η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, αν δηλαδή θα απέφευγε να τον καταψηφίσει. Αυτό θα έδινε στον Μπαρνιέ περιθώριο ελιγμών όμως ταυτόχρονα θα έδινε και στο κόμμα της Λεπέν βαρυσήμαντο ρόλο για τη διαμόρφωση οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης.
Οι όροι της Λεπέν για αποχή
Την Πέμπτη, ο ακροδεξιός Ζαν Φιλίπ Τανγκί επέκρινε τον Μπαρνιέ ως «ένα απολίθωμα που έχει απολιθωθεί από την πολιτική» που «δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να έχει αποτύχει ακόμη και στην ΕΕ».
Από την άλλη, σύμφωνα με το Reuters, ο βουλευτής της Συσπείρωσης, Σεμπαστιάν Σενού δήλωσε στο δίκτυο BFM TV πως το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του γαλλικού εκλογικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο Λοράν Ζακομπελί, επίσης βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, είπε ότι μια προϋπόθεση είναι η συντομότερη δυνατή διάλυση της βουλής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου τον επόμενο χρόνο.
Συνοψίζοντας τα «θέλω» της ακροδεξιάς για μια αποχή από την ψηφοφορία, η ίδια η Λεπέν έθεσε τους εξής όρους: «Σεβασμός» στους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης, αναλογική εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση, σκληρή στάση για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, στήριξη των εργατικών τάξεων στον προϋπολογισμό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου