Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2024

Θεσσαλονίκη: Η σπείρα με τους «επιστήμονες» των διαρρήξεων που χτυπούσε σπίτια VIP Οι διάλογοι που «έπιασε» ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ του κυκλώματος που διέπραττε διαρρήξεις σε οικίες ατόμων που είχαν τη γιορτή τους.



ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Καλογραμμένο και ευφάνταστο σενάριο ταινίας του Netflixθυμίζουν τα στοιχεία που συνέλεξε η Αστυνομία για τους «επιστήμονες» της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από συνολικά 553 διαρρήξεις, ληστείες και κλοπές με λεία που αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τη «σχολαστικότητα» των μελών της εγκληματικής οργάνωσης: Ξεφορτώνονταν τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, μετά τις «επιδρομές» τους, στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξαφανίσουν όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία μέσω της διάβρωσής τους από το θαλασσινό νερό. Είχαν «προσλάβει» ειδικούς στη γρήγορη οδήγηση για την αστραπιαία διαφυγή τους. «Αγαπούσαν» τις ημέρες με βροχόπτωση γιατί λιγόστευαν οι περιπολίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στους δρόμους. «Ωτακουστές» άκουγαν με ασυρμάτους τις διαβιβάσεις της Αστυνομίας και είχαν αποκωδικοποιήσει τα συνθηματικά. Τσέκαραν στα τηλέφωνα των πολυκατοικιών εάν υπάρχουν ονόματα που θα μπορούσαν να γιορτάζουν και συνεπώς να διασκεδάζουν σε κάποιο μαγαζί και να απουσιάζουν από την οικία τους. Χαρακτηριστική είναι η φράση που «έπιασε» ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ.: «Δες τι γίνεται, εορτολόγια πράγματα, ποιος γιορτάζει... Βάλε ακριβή ημερομηνίες που να πάμε, που να μην πάμε, ξύπνα. Γίνε χάρτης».


Πρωταρχικός τους στόχος ήταν να «χτυπούν» σπίτια vip. Σε μία περίπτωση άρπαξαν λεία 1.100.000 ευρώ από σπίτι επιχειρηματία. Μία από τις περιοχές που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους ήταν το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν πολλές βίλες. Ενδεικτική είναι η συνομιλία που κατέγραψε ο «κοριός» της Αστυνομίας:

Α: Άκου λίγο εδώ στους πλούσιους. Έχει δύο τσάντες και δεν μπορώ να τις πάρω και έχει αστυνομία ρε φίλε. Δεν ξέρω τι έγινε. Άκου Πανόραμα. 


Β: Και πως θα ακούσω; Ακούω άμα έχει αστυνομία εκεί εγώ;

Α: Έχει αστυνομία. Εννοώ δεν ξέρω τι κάνουν εκεί.


Β: Ακούω γιατί θα φύγω σε πέντε λεπτά να ξέρεις.

Α: Ναι, άκου ρε να σου φάω τα αρχ… να τις πάρω.

Β: Άιντε.


Όπως φαίνεται και από τον παραπάνω διάλογο, το κύκλωμα έδινε μεγάλη έμφαση στους «ωτακουστές» του. Σε αυτούς δηλαδή που άκουγαν τις διαβιβάσεις της Αστυνομίας και ενημέρωναν σε περίπτωση που το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. είχε λάβει κάποια κλήση που αφορούσε τη δράση τους. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των τηλεφώνων των δραστών προέκυψαν σχετικές φράσεις:

«Άνοιξε το ράδιο να ακούσεις για μένα τώρα να κλέψω», «ακούω ράδιο», «άνοιξε λίγο το τέτοιο, άκου για εμάς», «άκου στη Θέρμη», «άνοιξε το τέτοιο και άκου έτσι έξω», «Ακούς τέτοιο;… άκου Ωραιόκαστρο», «άκου Επανομή», «Ακούτε τους αστυνομικούς», «ακούω εγώ», «Άκου από εκεί», «ανοίξτε το τέτοιο και ακούστε Επανομή», «άκου μπαμ-μπαμ Πλαγιάρι», «το μαραφέτι που ακούς τα φαντάσματα», «άκου λίγο στο CB για εμένα», «άκου λίγο καλά να μην μας δώσουν εδώ πάνω Ωραιόκαστρο», «Άκου γρήγορα τέτοιο λίγο, εδώ Ευκαρπία», «κάνα τέτοιο για άκουσμα» και «άκου Πανόραμα».



Τα ποσά που κέρδιζαν οι «επιστήμονες» από τις «επισκέψεις» τους σε σπίτια, καταστήματα, εταιρίες, κλοπές αυτοκινήτων και άλλες κακουργηματικές πράξεις, «ζαλίζουν». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για 2,76 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από τη δράση 14 διαφορετικών εγκληματικών ομάδων. Πως όμως ξεπλένονταν τα χρήματα; Σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν ανοίξει γυμναστήριο, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έκαναν ανακαινίσεις στα σπίτια τους, αγόραζαν αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι φέρονται να εξαγόραζαν ποινές που τους είχαν επιβληθεί μετά από καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων (στο πλαίσιο άλλων υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονταν).




Χαρακτηριστικό του «βάθους» και της έκτασης της έρευνας είναι ότι η δικογραφία περιλαμβάνει 20.000 σελίδες, με τους κατηγορούμενους να είναι 132 άτομα (ανάμεσά τους 21 έγκλειστοι φυλακών).

Οι διάλογοι


Διάλογος 1

Β: Τι ήθελες και είπες να σε πάρω πριν;

Α: Ξέρεις τι θέλω αύριο;

Β: Τι;


Α: …..πάμε να ξεσκίσουμε όλα τα σπίτια.

Β:Όπου θες.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 2

Α: Θα πάμε να κλέψουμε;

Β: Το βράδυ να μπούμε σε κάνα σπίτι….. Δεν πάω για αμάξια πάλι.

Α: Ναι;

Β: Ναι. Να πάρουμε λεφτά.

Α: Ε, κάνε κονέ.

Β: Κρύο κάνει, βροχή, πολύ καλά.

Α: Ναι. Πολύ καλά είναι ο καιρός.

Β: Για αυτό, να δούμε τι θα κάνουμε.

Α: Καλά.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 3

Α: Κλείσε. Έρχομαι εκεί. Πάμε να σπάσουμε κάνα σπίτι ρε.

Β: Κλείσε. Μην μιλάς από το κινητό έτσι.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 4

Α: Άμα έχει κάτι ερχόμαστε, άμα δεν έχει κάτι τι να έρθουμε;

Β: Έχει δύο που έχουν λεφτά.

Α: Ε...

Β: Αλλά ο ένας θέλει παρακολούθηση, θέλουν παρακολούθηση βασικά. Όταν κλείνουν να τους ακολουθήσουμε.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 4

ΓΥΝΑΙΚΑ: Για πες, πόσα πήρατε εχθές;

ΑΝΔΡΑΣ: Από τριάντα ευρώ πήραμε εχθές. Δεν πήραμε πολλά, να πεθάνω.

ΓΥΝΑΙΚΑ: Ναι;

ΑΝΔΡΑΣ: Ναι.

ΓΥΝΑΙΚΑ: Και εγώ νόμιζα ότι πήρατε μπόλικα που ήρθες έτσι.

ΑΝΔΡΑΣ: Όχι.



  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου