Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2024

Πως η Τουρκία «έκλεψε» από την ΕΕ πάνω από 11 δισ. για τους πρόσφυγες της Συριας και του Αφαγανιστάν - Αποκαλυπτική έρευνα διεθνών ΜΜΕ Τα κονδύλια για τη φιλοξενία προσφύγων τελικά χρηματοδότησαν μια επιχείρηση μαζικών απελάσεων από την Τουρκία.





 

 


Πάνω από 11 δισεκατομμύρια έχει χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία, στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης το 2015, για να υποστηρίξει, να φιλοξενήσει και να διαχειριστεί σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως από τη Συρία, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κεφάλαιο που έχει δοθεί στην ιστορία της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια. Προφανώς ο σκοπός του δεν ήταν τόσο «ανθρωπιστικός». Στόχος της ΕΕ ήταν να δημιουργήσει στην Τουρκία ένα ανάχωμα του προσφυγικού κύματος προς τα κράτη – μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ. Εξάλλου στο συνολικό κεφάλαιο περιλαμβάνεται και 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την ασφάλεια των συνόρων και την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου με στόχο να ελέγχονται οι πρόσφυγες που θα περνούσαν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πήρε τα χρήματα για υποδοχή, αλλά τα χρησιμοποιήσε για απελάσεις

Η Τουρκία πήρε τα χρήματα, αλλά ακύρωσε στην πράξη το σχέδιο που τη μετέτρεπε σε χώρα φιλοξενίας προσφύγων. Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκα από κορυφαία διεθνή μέσα - μεταξύ των οποίων το Politico, το Spiegel, η El Pais, η Le Monde, το NRC και η L'Espresso – σε συνεργασία με Lighthouse Reports, αποκαλύπτει ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε - χωρίς κανέναν έλεγχο – το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων για άλλους σκοπούς, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο βίαιης απέλασης Σύρων, Αφγανών και άλλων προσφύγων.


Επί της ουσίας μετέτρεψε τα κέντρα φιλοξενίας σε στρατόπεδα απέλασης. Μαρτυρίες προσφύγων κάνουν λόγο για μαζικές απελάσεις, κακοποιήσεις και βασανιστήρια, εγκατάλειψη και αποκλεισμό από προμήθειες, υποδομές και υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Όλα αυτά ενώ η σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης φιγουράρει σε κάθε σημείο των κέντρων συγκέντρωσης προσφύγων.
Στην Κομισιόν «ξέρουν αλλά κλείνουν τα μάτια»

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πως η Κομισιόν, αρμόδια για την επίβλεψη της χρηματοδότησης στην Άγκυρα, έχει αγνοήσει επανειλημμένα τις καταγγελίες για τις πρακτικές της Τουρκίας από ανθρωπιστικές οργανώσεις, δικηγόρους και διπλωμάτες, ακόμη και από στελέχη της. Η ευρωπαϊκή ηγεσία φαίνεται πως ελάχιστα ενδιαφερόταν για το γεγονός πως τα κονδύλιά της χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη ενός συστήματος απέλασης και όχι υποδοχής. Εξάλλου ο πραγματικός στόχος, δηλαδή το να μην περνούν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη, επιτυγχάνεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Πρώην αξιωματούχος της ΕΕ, ερωτηθείς από το Politico για το εάν η Κομισιόν γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα χρηματοδοτεί την Τουρκία για να πραγματοποιήσει αναγκαστικές απελάσεις, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ξέρουν. Όλοι ξέρουν. Απλώς κλείνουν τα μάτια τους».
Η απάντηση της Κομισιόν

Απαντώντας σε όσα αποκαλύπτονται από την έρευνα, η Κομισιόν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ένας βασικός εταίρος και υποψήφια χώρα για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρόσθεσε ότι τα πρότυπα της ΕΕ και τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. «Η Τουρκία πρέπει να διερευνήσει τις κατηγορίες», τονίζεται σε σχετική δήλωση - απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου