Παρασκευή, Οκτωβρίου 04, 2024

Ανεβάζουν «στροφές» για τη διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού δικαστές και δημόσιοι υπάλληλοι Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομία για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.






 


Γράφει η Μαίρη Μπενέα
 


Δικαστές και δημόσιοι υπάλληλοι «ζεσταίνουν» τις... μηχανές, για να διεκδικήσουν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Γι' αυτόν τον λόγο το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων συναντήθηκε σήμερα (4/10) με αντιπροσωπεία της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μετά από αίτημα της.


Βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, το ζητούμενο είναι η προώθηση του αιτήματος επαναφοράς των δώρων στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με την ΕνΔΕ, «υπήρξε ταύτιση απόψεων για την ανάγκη διεκδίκησης ενός δίκαιου αιτήματος καθώς και ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ικανοποίησή του. Συζητήσαμε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων και της στρατηγικής για το επόμενο διάστημα».


Για την ΑΔΕΔΥ «στη συνάντηση που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σχετικά την αναγκαιότητα επαναφοράς των “δώρων” στο σύνολο των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο. Επισημάνθηκε πως πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που αποκαθιστά μια ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και μια στοιχειώδη μισθολογική αξιοπρέπεια, ειδικά στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ακρίβεια στη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) είχε ήδη υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας, με το οποίο ζητά την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα.


ADVERTISING




Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αντιπροέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπου Σεβαστίδη, με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Οικονομίας και ήδη η ΕνΔΕ έχει ζητήσει νέα συνάντηση με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.



Ειδικότερα, η ΕνΔΕ επισήμανε ότι δεν υφίσταται πλέον ο δικαιολογητικός λόγος για τον οποίο καταργήθηκαν τα αντίστοιχα επιδόματα καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε μεταμνημονιακή εποχή.
Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ότι τα επιδόματα αυτά, που εξακολουθούν να ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να επαναφερθούν στον δημόσιο.


Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, πως στην πρόταση της ΕνΔΕ για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο η απάντηση του υπουργείου ήταν πως δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, ούτε καν για εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς, όπως και όλα τα ειδικά μισθολόγια αλλά και όσοι αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, θα λάβουν από την 1η Απριλίου 2025 έως και την 1η Απριλίου του 2027 σταδιακή αύξηση 100 ευρώ (μικτά) στις αποδοχές τους, σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της 55ης ΔΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου