Τρίτη, Οκτωβρίου 08, 2024

Το Ισραήλ «ζυγίζει» τα αντίποινα στο Ιράν - Επίθεση με 190 ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ Στην επέτειο μνήμης από τον 1 χρόνο της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 190 ρουκέτες προς το Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να χτυπά τον Λίβανο.






 
 


Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι επιθέσεις από το Ιράν, το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται.

Στην επέτειο μνήμης από τον 1 χρόνο της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 190 ρουκέτες προς το Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να χτυπά τον Λίβανο.


Η Χεζμπολάχ τανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.


Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια της Δευτέρας η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 190 ρουκέτες κατά του Ισραήλ με στόχο κυρίως το βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον IDF.

Τα ξημερώματα συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες στον νότιο Λίβανο, όπου το πυροβολικό του ισραηλινού στρατού φέρεται να άνοιξε πυρ στις πόλεις αλ-Σάαμπ και Νακούρα.
CIA: «Ζυγίζει πολύ προσεκτικά» την απάντησή του στο Ιράν

Η αποκλιμάκωση της έντασης πάντως δεν φαίνεται να είναι κοντά. Ο Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κίνδυνος μιας ακούσιας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή ελλοχεύει ως «ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος», παρόλο που οι ΗΠΑ διατηρούν την εκτίμησή τους ότι ούτε το Ιράν ούτε το Ισραήλ «επιδιώκουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση».


Το Ισραήλ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά πώς θα απαντήσει στην πιο πρόσφατη ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους», τόνισε ο Μπερνς σε συνέδριο εθνικής ασφάλειας στη Τζόρτζια, χωρίς να κάνει εικασίες για τη μορφή που μπορεί να έχουν αυτά τα αντίποινα.

«Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών των διαφόρων μορφών χτυπημάτων και των συνεπειών για την παγκόσμια αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου