Κυριακή, Οκτωβρίου 13, 2024

Ρωσία: Άγαλμα του Στάλιν θα ανεγερθεί στην πόλη Βολογκντά - Ήταν «λαϊκή απαίτηση» (Βίντεο) Στη συγκεριμένη πόλη της Ρωσίας ο Στάλιν ζούσε από το 1911 έως τα 1912, όταν είχε εξοριστεί.





 

 

Ένα νέο μνημείο για τον πάλαι ποτέ ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, πρόκειται να ανεγερθεί σύντομα σε μια πόλη της βορειοδυτικής Ρωσίας.

Έπειτα από «εκκλήσεις του κοινού», όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής της Βολογκντά, Γκεόργκι Φιλιμόνοφ, η λαϊκή απαίτηση θα γίνει πραγματικότητα.


Μάλιστα, ο Φιλιμόνοφ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει εργάτες να βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε ένα άγαλμα σε φυσικό μέγεθος του γεννημένου στη Γεωργία ηγέτη, ο οποίος κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση από το 1924 έως τον θάνατό του το 1953.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φιλιμόνοφ έγινε γρήγορα viral στη Ρωσία, αλλά όχι μόνο, καθώς πολλά δυτικά ΜΜΕ και ιδίως στις ΗΠΑ ανέδειξαν την είδηση.
Ρωσία: Η ιστορία της πόλης που θα ανεγερθεί το άγαλμα του Στάλιν

Η πόλη που θα φιλοξενήσει το άγαλμα έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκων και βρίσκεται γύρω στα 450 χλμ. βόρεια (και λίγο ανατολικά) της Μόσχας. «Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από εκκλήσεις του κοινού προς εμάς», έγραψε ο Φιλιμόνοφ στο κανάλι του στο Telegram.







Ακόμη, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι το άγαλμα θα τοποθετηθεί κοντά σε ένα σπίτι στο οποίο ο Στάλιν ζούσε από το 1911 έως τα 1912, όταν εξορίσθηκε στην επαρχία λόγω της επαναστατικής του δράσης.







Ο Στάλιν θα αποτελεί πάντα μια ιστορική φυσιογνωμία που θα φέρνει διχογνωμίες. Για πολλούς Σοβιετικούς και κυρίως Ρώσους, ήταν ένας άνθρωπος που «έτρεξε» την ταχεία εκβιομηχάνιση του τεράστιου σε έκταση κράτους και αυτός που έφερε τη μεγάλη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, για πολλούς ιστορικούς και ειδικά Δυτικούς, ήταν ο υπεύθυνος για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε πολιτικές εκκαθαρίσεις, στρατόπεδα εργασίας και πείνα.
Ο κυβερνήτης της Βολογκντά γνώρισε ότι θα προκληθούν αντιδράσεις

Εννοείται ότι οι αντιδράσεις θα έρχονταν και ο Φιλιμόνοφ φάνηκε ότι δεν αγνοεί κάτι τέτοιο. «Με κάθε κατανόηση της διφορούμενης ερμηνείας του ρόλου (αυτής) της προσωπικότητας, πρέπει να αναγνωρίζουμε τα μεγάλα επιτεύγματα, να γνωρίζουμε την ιστορία της χώρας μας, (και) να την τιμούμε και να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτήν», έγραψε.

Βίντεο που είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν ο κυβερνήτης της Βολογκντά, αποδεικνύουν τη συμπάθειά του για τους Σοβιετικούς ηγέτες, ενώ φωτογραφίες των αρχηγών της μυστικής αστυνομίας Λαυρέντι Μπέρια και Φέλιξ Ντζερζίνσκι, κρέμονται στους τοίχους του γραφείου του.


Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει έναν πίνακα που τον απεικονίζει να σφίγγει το χέρι με τον Στάλιν, ο οποίος κρέμεται στο δωμάτιο υποδοχής του, ως «εννοιολογικό».

Ο Φιλιμόνοφ δήλωσε επίσης πως υπήρχαν σχέδια να τοποθετηθεί ένα μνημείο για τον Ιβάν Δ' (ευρέως γνωστός ως Ιβάν ο Τρομερός), που υπήρξε τσάρος της Ρωσίας τον 16ο αιώνα και που επί των ημερών του άρχισε η κατασκευή του Κρεμλίνου της Βολογκντά. Η βασιλεία του στιγματίσθηκε από τις βίαιες εκκαθαρίσεις της αριστοκρατίας και τους αποτυχημένους πολέμους κατά της Σουηδίας και της Πολωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου