Πέμπτη, Οκτωβρίου 03, 2024

Ιταλία: Έγραψαν σε βράχο με αποτυπώματα δεινοσαύρων 200 εκατ. ετών, «τουρίστες γυρίστε σπίτια σας» - Δείτε βίντεο Η καταστροφή των απολιθωμάτων, τα οποία χρονολογούνται εκατομμύρια χρόνια πίσω, έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης αντιτουριστικής δυσαρέσκειας που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη





Οργή επικρατεί στην Ιταλία για τον βανδαλισμό ενός διάσημου βραχώδους μνημείου στο οποίο έχουν διατηρηθεί αποτυπώματα δεινοσαύρου ηλικίας 200 εκατ. ετών, στον οποίον κάποιοι έγραφαν «Τουρίστες γυρίστε σπίτια σας».

Το μήνυμα γράφτηκε δίπλα στα προϊστορικά αποτυπώματα, καταστρέφοντας ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής αξίας. Την ανησυχητική ανακάλυψη έκανε ο αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων και ορειβάτης, Μορένο Πέσε, ενώ προπονούνταν στους Δολομίτες, όπως ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.


Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, ο κ. Πέσε φαίνεται αναστατωμένος, κουνώντας το κεφάλι του καθώς δείχνει τα βανδαλισμένα αποτυπώματα, σχολιάζοντας: «Δεν ήταν ωραίο ξύπνημα για τις Τρεις Κορυφές». Το περιστατικό σημειώθηκε ανάμεσα στα βουνά Αουρόντζο και Λαβαρέντο, μια περιοχή γνωστή για την εντυπωσιακή φυσική της ομορφιά και τις δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές της, που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.






Η καταστροφή των απολιθωμάτων, τα οποία χρονολογούνται εκατομμύρια χρόνια πίσω, έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης αντιτουριστικής δυσαρέσκειας που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Το φετινό καλοκαίρι, αρκετοί δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, κυρίως στην Ισπανία, γνώρισαν μαζικές διαδηλώσεις από κατοίκους που νιώθουν ότι ο υπερβολικός τουρισμός πλήττει την ποιότητα ζωής τους.





Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στο νησί της Ίμπιζας, περίπου 1.000 κάτοικοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας αυστηρότερους κανονισμούς στον τουρισμό, υποστηρίζοντας ότι η μετατροπή του νησιού σε «πολυτελή προορισμό» προκαλεί σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα στους ντόπιους. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από την αντιτουριστική πλατφόρμα Caviem el Rumb, η οποία όλο το καλοκαίρι πραγματοποιεί δράσεις κατά του μαζικού τουρισμού.





Παράλληλα, στη γειτονική Μαγιόρκα, αντίστοιχες διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα. Το νησί, που πέρυσι κατέγραψε αριθμό ρεκόρ με 17,8 εκατομμύρια τουρίστες, έχει γίνει πεδίο έντονων αντιδράσεων από τους ντόπιους, οι οποίοι ζητούν περιορισμό του αριθμού των ξένων επισκεπτών. Τον Ιούλιο, έως και 50.000 κάτοικοι κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Μαγιόρκας, Πάλμα, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του τουριστικού ρεύματος.

Το πρόσφατο περιστατικό βανδαλισμού στους Δολομίτες μπορεί να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση των ντόπιων σε περιοχές που πλήττονται από τον υπερτουρισμό, οι οποίοι πιστεύουν ότι η φυσική ομορφιά και η ιστορική σημασία των περιοχών τους καταστρέφονται από την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη. Καθώς η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος κορυφώνεται, οι τοπικές αρχές καλούνται να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες των κατοίκων και τα οικονομικά οφέλη που αποφέρει η προσέλκυση εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου