Πέμπτη, Οκτωβρίου 10, 2024
Προϋπολογισμός 2025 στην Υγεία: Αύξηση προβλέψεων για νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ Τι προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2025 για τον τομέα της Υγείας.
EUROKINISSI
Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2025 με τον οποίο αναμένεται αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών του κράτους κατά 3,6% σε σχέση με το 2024, ενώ ο στόχος ανέρχεται σε αύξηση δαπανών έως 3,7%.
Οι δαπάνες για τις μεταβιβάσεις σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 34.203 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1.124 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του 2024, εξαιτίας των αυξημένων προβλέψεων επιχορηγήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ, κατά 525 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη της απώλειας των εσόδων του λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου υγείας καθώς και εξαιτίας της ενίσχυσης για τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Οι συνολικές προβλέψεις μεταβιβάσεων προς τα νοσοκομεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες – Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΥΠΕ – ΠΕΔΥ) και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ανέρχονται σε 2.873 εκατ. ευρώ, προς τους ΟΤΑ σε 3.131 εκατ. ευρώ, προς τους ΟΚΑ σε 21.712 εκατ. ευρώ και προς την ΕΕ σε 2.323 εκατ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της ΠΦΥ προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 310 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 154 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το 2024.
Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν σε 4.154 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2024 κατά 238 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας κατά κύριο λόγο την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 226 εκατ. ευρώ που προορίζεται για την: (α) αντιμετώπιση των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων και της ΠΦΥ, συνεπεία της αύξησης των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες, (β) ανταπόκριση των υγειονομικών υπηρεσιών στην απαίτηση για πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες και (γ) κάλυψη μέρους των απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων οικονομικών ετών προς τρίτους.
Πάντως, μέρος των μεταβιβάσεων προβλέπεται να κατευθυνθεί προς την ΕΚΑΠΥ, η οποία έχει αναλάβει να διενεργεί τις διαδικασίες προμήθειας του συνόλου σχεδόν των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων με στόχο τον έλεγχο της δαπάνης, την κεντρική διαχείριση των παραγγελιών, τη μείωση του χρόνου πληρωμής των προμηθευτών και τη συνακόλουθη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων (άρθρο δέκατο πέμπτο του ν.5015/2023, Α’ 20).
Αντίστοιχα, τα έξοδα σε δεδουλευμένη βάση προβλέπεται να ανέλθουν σε 3.844 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2024 κατά 83 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται κυρίως στην προαναφερόμενη αύξηση των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων και της ΠΦΥ, η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται εν μέρει από τις εκτιμώμενες εξοικονομήσεις που συνεπάγεται η διενέργεια από την ΕΚΑΠΥ των διαδικασιών προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων. Σε ότι αφορά στο σκέλος των εξόδων των νοσοκομείων εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης αποζημίωσης των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων κατά 20%.
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων οι οποίες θα υλοποιηθούν το 2025 με σκοπό την ενίσχυση των εισοδημάτων, περιλαμβάνεται η ενίσχυση του εισοδήματος των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με την καθιέρωση της αυτοτελούς φορολόγησης της αποζημίωσης των εφημεριών τους, η οποία έρχεται μετά τις μόνιμες παρεμβάσεις που ξεκίνησαν το έτος 2024 (αύξηση αποζημίωσης για εφημερίες και θέσπιση αυξημένου κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές).
Παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ
Όπως αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: “Δυστυχώς τα στοιχεία της Eurostat δικαιώνουν για ακόμη μία φορά την ΕΣΑμεΑ που μαζί με τις οργανώσεις μέλη της διαμαρτύρεται συνεχώς καθώς τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες και σπάνιες παθήσεις καθώς και οι οικογένειές τους, λόγω του ΕΣΥ που καταρρέει και των ανύπαρκτων στοχευμένων πολιτικών για την υγεία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες και με σπάνιες παθήσεις, βιώνουν στην καλύτερη περίπτωση μεγάλη οικονομική επιβάρυνση αλλά συνηθέστερα χειροτέρευση στην υγεία τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η ΕΣΑμεΑ αφιερώνει την φετινή 3η Δεκέμβρη, εθνική και παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, στην Υγεία. Η πανελλήνια καμπάνια που διοργανώνεται έχει στόχο να ρίξει φως στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, με σπάνιες παθήσεις, τα μέλη των οικογενειών τους στα θέματα υγείας τους και στον κίνδυνο για τις ζωές τους.
Να αγωνιστούμε όλοι, το οργανωμένο αναπηρικό κίνημα της χώρας, οι πολίτες της χώρας, να σταματήσει η κατάρρευση του ΕΣΥ και να εφαρμοστούν δημόσιες πολιτικές για την Υγεία που θα συμπεριλαμβάνουν οριζόντια τη διάσταση της αναπηρίας, της χρόνιας και της σπάνιας πάθησης”.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου