Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2024

Συντάξεις: Το τρικ για μικρότερες αυξήσεις το 2025 - Η «παραχώρηση» στους ελεύθερους επαγγελματίες H κυβέρνηση εγκαταλείπει την πρόβλεψη για αναπροσαρμογή των συντάξεων, των ασφαλιστικών εισφορών και του συντάξιμου μισθού με βάση την αύξηση του μέσου μισθού των εν ενεργεία εργαζομένων.





CC0

 
 


Πίσω από τους τεχνοκρατικούς όρους... κρύβονται οι πολιτικές προθέσεις και συγκαλύπτονται οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Σε συνέχεια της ρήσης: «Αν θέλεις να πεις ψέματα χρησιμοποίησε την Στατιστική», η κυβέρνηση εγκαταλείπει την πρόβλεψη για αναπροσαρμογή των συντάξεων, των ασφαλιστικών εισφορών και του συντάξιμου μισθού (για τους μελλοντικούς συνταξιούχους) με βάση την αύξηση του μέσου μισθού των εν ενεργεία (εργαζομένων).


Στη θέση της συγκεκριμένης ρύθμισης, η οποία θα προσέφερε μια κάποια καλύτερη αναπροσαρμογή στις καταβαλλόμενες συντάξεις, διατηρεί την προ πενταετίας πρόβλεψη για αυξήσεις μόλις στο 50% του πληθωρισμού, συν το ήμισυ του ΑΕΠ (οικονομική μεγέθυνση).

Κατ' αυτόν τον τρόπο, και επειδή το ΑΕΠ αυξάνεται σε μικρότερο ρυθμό από τον πληθωρισμό, φαλκιδεύεται το πραγματικό-διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, αφού δεν λαμβάνουν σαν αύξηση ούτε το ποσοστό του επίσημου πληθωρισμού.


Κατά συνέπεια, από το νέο χρόνο δεν θα ισχύσει η ρύθμιση για αυξήσεις στις συντάξεις κοντά στο 5%, όσο υπολογίζεται ότι είναι η πραγματική αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, αλλά οι αναπροσαρμογές θα κυμαίνονται στο μισό αυτού του ποσοστού. Κάτω δηλαδή και του επίσημου πληθωρισμού (περί το 3% σε μέσα επίπεδα το 2024).

Η επιλογή αυτή συνεπάγεται... οικονομίες από τον προϋπολογισμό, αλλά και λαϊκίστικες προσεγγίσεις προς του ελεύθερους επαγγελματίες.


1. Η διατήρηση και το 2025 της παλιότερης-μνημονιακής πρόβλεψης για αυξήσεις στο ύψος του μισού πληθωρισμού και του μισού ΑΕΠ, περιορίζει στο ήμισυ τις αυξήσεις στους συνταξιούχους. Δεν φτάνει δηλαδή που πάνω από 750.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν (και) φέτος αυξήση λόγω του τρικ της «προσωπικής διαφοράς», ότι 1,3 εκ. δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης δεν θα πάρουν, για τρίτη-συνεχόμενη χρονιά, αυξήσεις ότι και άλλοι συνταξιούχοι θα αποκτήσου κουτάκι «προσωπικής διαφοράς» (μη αυξήσεις το 2025) λόγω της άδικης εφαρμογής της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), επιπλέον, οι αυξήσεις το νέο έτος θα είναι κουτσουρεμένες εν σχέσει με τις προβλέψεις.

Η εγκατάλειψη, σύμφωνα με πληροφορίες, της πρόβλεψης για αυξήσεις στο μέσο όρο αύξησης των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα , περί το 5% το 2024, σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα αρκεστούν σε αυξήσεις στο 2,2%-2,4%.

Κατ' αυτόν τον τρόπο ο προϋπολογισμός (κρατικός και ΕΦΚΑ) «γλιτώνει» περί τα 500 εκ. ευρώ. (Η αύξηση του 2,2% υπολογίζεται στα 400 εκ. ευρώ).


2. Με την μέση μεταβολή (αύξηση) των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε να αυξηθούν και οι συντάξιμες αποδοχές (με βάση τις οποίες υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη). Ωστόσο και για τις αιτήσεως συνταξιοδότησης του 2025 ο μέσος μισθός 2002-20024 θα αναπροσαρμοστεί λιγότερο, κατά το ύψος του πληθωρισμού (3%). Και από τις μελλοντικές συντάξεις λοιπόν ο προϋπολογισμός κάνει «οικονομίες»...

3. Η τρίτη παρενέργεια είναι λαϊκιστικού περιεχομένου. Επειδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «τσουρουφλιστεί» φορολογικά και διαμαρτύρονται, δικαίως, καθώς φορολογείται το επάγγελμά τους (αντικειμενικά κριτήρια) και όχι το πραγματικό εισόδημα (έσοδα-έξοδα), η μη ισχύς του «Δείκτη Μισθίων» στις ασφαλιστικές εισφορές οδηγεί σε μικρότερες αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων για το 2025. Αντί για αύξηση 5%, όσο η μέση αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα, η αναπροσαρμογή θα είναι περί το 3%...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου