Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2024

Ο κυκλώνας «τέρας» Μίλτον πιάνει στεριά σε ένα 24ωρο - Πόλεις «φαντάσματα» στη Φλόριντα Ο κυκλώνας Μίλτον αναμένεται να θα φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης. «Τρέχει» με 260 χλμ/ ώρα.









 
 


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Φλόριντα τα τελευταία 24ωρα, εξαιτίας του κυκλώνα Μίλτον, που όπως δείχνουν τα στοιχεία των μετεωρολόγων θα κάνει καταστροφικό πέρασμα από τις ακτές της περιοχής. Η Φλόριντα που μετρά της πληγές της από τον τυφώνα Helen, που άφησε ανυπολόγιστες καταστροφές ετοιμάζεται το βράδυ της Τετάρτης για τον τυφώνα του αιώνα, όπως τον χαρακτηρίζουν.

Ο Μίλτον νωρίς το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 - το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον - και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC). Αυτή τη στιγμή ταξιδεύει με 260 χλμ/ώρα.







Οι αρχές της Φλόριντα έχουν απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές που βρίσκονται στην τροχιά του κυκλώνα, όπως η Τάμπα, αλλιώς «θα πεθάνουν».



Μάλιστα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα προκειμένου να επιβλέπει τις προετοιμασίες για τον τυφώνα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες, «αυτή θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα. Αν θελήσει ο Θεός δεν θα είναι, αλλά έτσι μοιάζει αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας πως δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα δεδομένης της κατάστασης.


Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις δύο 24ωρα πριν φτάσει στην περιοχή ο Μίλτον, προειδοποίησε τους κατοίκους για εκκένωση, «καθώς ο χρόνος τελειώνει».

Στις ακτές της δυτικής Φλόριντα, ισχύουν εντολές εκκένωσης για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Η πορεία του κυκλώνα:




Τα τελευταία στοιχεία πάντως δείχνουν πως οι κάτοικοι της Τάμπας, μιας περιοχής που είναι εξαιρετικά ευάλωτη στους τυφώνες, ίσως «γλιτώσει» τα χειρότερα, καθώς ο Μίλτον ταλαντεύτηκε νοτιότερα από το αναμενόμενο.
«Πόλεις φαντάσματα» στη Φλόριντα – Επικίνδυνα τα συντρίμμια του τυφώνα Helen

Ο δήμαρχος του Treasure Island, Tyler Payne, είπε ότι το νησί μοιάζει με πόλη-φάντασμα, ευγνωμονώντας παράλληλα τους κατοίκους που τήρησαν τις εντολές. την Τρίτη το βράδυ και είναι ευγνώμων που οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν.
Ο Payne εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα συντρίμμια που έχουν απομείνει από τον προηγούμενο τυφώνα.

«Υπάρχουν τόσα πολλά που είναι αδύνατο να τα καθαρίσουμε όλα πριν χτυπήσει ο τυφώνας», πρόσθεσε. «Αυτά θα γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα αν βλέπουμε ανέμους 100 μιλίων την ώρα».

Από χθες πάντως όταν δόθηκε η οδηγία για εκκένωση περιοχών στη Φλόριντα, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της πολιτείας ήταν φραγμένοι καθώς σχηματίστηκαν ουρές αυτοκινήτων μήκους χιλιομέτρων που προσπαθούν να διαφύγουν από τη γραμμή του κινδύνου. Η κυκλοφορία ήταν μπλοκαρισμένη τόσο προς το βορρά όσο και προς το νότο, καθώς οι ντόπιοι αναζητούν καταφύγιο εκτός πολιτείας και στο Μαϊάμι.


Το «παράθυρο» έχει επίσης σχεδόν κλείσει για τους ανθρώπους να διαφύγουν από την περιοχή με αεροπλάνο, καθώς έχουν καθηλωθεί χιλιάδες πτήσεις.

Οι κάτοικοι που έχουν αποδεχτεί ότι δεν θα μπορέσουν να φύγουν έχουν αρχίσει να αγοράζουν πανικόβλητοι προμήθειες, αδειάζοντας τα ράφια των καταστημάτων από εμφιαλωμένο νερό, χαρτί υγείας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Όσοι εξακολουθούν να προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν και να ακολουθήσουν τις εντολές εκκένωσης λένε ότι μπορεί να είναι πολύ «επικίνδυνο» να βγουν στους δρόμους, επειδή τα τοπικά βενζινάδικα έχουν ξεμείνει από καύσιμα.







Ωστόσο, ο κυβερνήτης Ρον Ντεσάντις διαβεβαίωσε το πρωί τους κατοίκους ότι υπάρχουν αρκετά καύσιμα για να φύγουν μακριά από την καταιγίδα.

Εικόνες από τις προετοιμασίες στην Φλόριντα:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου