Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024
5 ξεχωριστά καταφύγια στην καρδιά της ελληνικής φύσης Στα πιο απίθανα μέρη δημιουργήθηκαν καταφύγια γεμάτα ζεστασιά για μοναδικές εμπειρίες στο βουνό ΑΠΟ ΤΟΝΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ
Το χιονισμένο τοπίο τον χειμώνα γύρω από το Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων/Photo: Αμαλία Κωβαίου
Βρίσκονται στα πιο απίθανα μέρη, διαθέτουν τις περισσότερες φορές τα απολύτως απαραίτητα, και η φιλοξενία σε αυτά εύκολα μετατρέπεται σε εμπειρία. Σε ένα καταφύγιο, τον πρώτο λόγο δεν τον έχουν ούτε τα άνετα κρεβάτια, ούτε τα μαρμάρινα μπάνια. Εδώ η απλότητα είναι εκείνη που κερδίζει, είναι εκείνη που μπαίνει σε πρώτο πλάνο, σε αφήνει τη φύση να παίξει το δικό της μαγικό παιχνίδι, από το οποίο δύσκολα κάποιος θα βγει χαμένος.
Ανάμεσα στα δεκάδες καταφύγια που υπάρχουν στη χώρα μας, επιλέγουμε και σας παρουσιάζουμε πέντε τα οποία ξεχωρίσαμε για την οργάνωση και την ομορφιά του τοπίου.
Καταφύγιο Πραμάντων
Unmute
Remaining Time -0:00
Fullscreen
Βρίσκεται στη σκιά της Στρογγούλας, ενός εμβληματικού βουνού των Τζουμέρκων, όπου σε υψόμετρο 1.250 μέτρων ο Μπάμπης και η Πόλα, έχουν δημιουργήσει έναν πρότυπο χώρο φιλοξενίας καταφυγιακού τύπου. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι εδώ με αυτοκίνητο και με ορμητήριο το καταφύγιο να εξερευνήσετε τη μοναδικής ομορφιά φύση. Στους ξύλινους πάγκους και τα τραπέζια στον περιβάλλοντα χώρο, θα απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα, ενώ αν ο καιρός δεν το επιτρέπει η μοντέρνα σάλα είναι το καλύτερο σημείο στο βουνό.
Ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων/Photo: Αμαλία Κωβαίου
Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων/Photo: Αμαλία Κωβαίου
Ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων/Photo: Αμαλία Κωβαίου
Ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων/Photo: Αμαλία Κωβαίου
Η κόκκινη μαντεμένια σόμπα ζεσταίνει το χώρο, ενώ τα διαφορετικά μεταξύ τους έπιπλα δένουν αρμονικά φτιάχνοντας έναν χώρο φιλόξενο, άνετο και μοντέρνο. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει μία μικρή δεξαμενή η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμεύει ώστε οι περιπατητές να χαλαρώνουν και να ξεκουράζουν το σώμα τους μετά από μία επίπονη ορεινή διαδρομή. Τα δωμάτια του ξενώνα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνα των ξενοδοχείων, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να ενοικιάσουν είτε ολόκληρο δωμάτιο, είτε μόνο κρεβάτι. (http://tzoumerkarefuge.com/)
Οροσειρά της Τύμφης/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Καταφυγιακός Ξενώνας Munti Smolikas, Πάδες/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Καταφυγιακός Ξενώνας Munti Smolikas, Πάδες
Ο καταφυγιακού τύπου ξενώνας Munti Smolikas, στους Πάδες Ιωαννίνων, είναι το ιδανικό ορμητήριο για μία βουτιά στην άγρια φύση της ορεινής Ηπείρου. Είναι ο ξενώνας που δίνει ανάσα και ζωή σε έναν οικισμό που είναι λες και βγήκε από παραμύθι. Απέχει 90 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, με την διαδρομή που θα ακολουθήσετε για να φτάσετε εδώ, να είναι από μόνη της μία εμπειρία ξεχωριστή. Παντού τριγύρω βρίσκονται δάση με έλατα, πεύκα, φλαμουριές και βελανιδιές, ενώ φτάνοντας στον οικισμό θα τον δείτε κρυμμένο μέσα στο πράσινο και με ωραία και απρόσκοπτη θέα προς τις πλαγιές της Τύμφης.
Καταφυγιακός Ξενώνας Munti Smolikas, Πάδες/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Ο ξενώνας, ο Munti Smolikas, βρίσκεται σε ένα κτίριο του 1901, το οποίο στο παρελθόν, αποτέλεσε το σχολείο του χωριού. Εκτός από τον ξενώνα, όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, παράλληλα λειτουργεί και το καφενείο του χωριού, το οποίο δίνει ζωή στο χωριό, έχοντας το πάντα ως σημείο αναφοράς. Ο ξενώνας διαθέτει 5 δωμάτια με κουκέτες, δύο 8κλινα, δύο 4κλινα και ένα 6κλινο. Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του μπάνιο, και παρέχονται κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, θέρμανση και ζεστό νερό. Η κουζίνα είναι ανοιχτή όλη μέρα προσφέροντάς πλήρη γεύματα, προμήθειες για το βουνό και ροφήματα όλων των ειδών. (https://muntismolikas.com/)
Πάρνηθα/Photo: Στέφανος Ψημένος
Photo: Καταφύγιο Φλαμπούρι/Facebook
Καταφύγιο Φλαμπούρι στην Πάρνηθα
Είναι χτισμένο ανάμεσα στα έλατα, και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.158 μέτρων. Πρόκειται για το καταφύγιο Φλαμπούρι στην Πάρνηθα, από το οποίο ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία από τη νότια πλευρά, να θαυμάσει τη θέα προς την Αθήνα, την Αίγινα, τον Πόρο, την Πελοπόννησο και με καθαρό καιρό ακόμα και την Ύδρα.
Photo: Καταφύγιο Φλαμπούρι/Facebook
Από την ανατολική και βόρεια πλευρά, τη λίμνη του Μαραθώνα, τον Ευβοϊκό κόλπο, την Εύβοια, το ψηλότερο βουνό της τη Δίρφυ και με καθαρό καιρό το Αιγαίο. Μαζί με το Μπάφι, αποτελούν, τα πιο κοντινά καταφύγια στην Αθήνα, γεγονός που μπορεί πολύ εύκολα να μεταφέρει τον επισκέπτη μακριά από τις συνήθειες της καθημερινότητας. Ο χώρος θερμαίνεται επαρκώς από ενεργειακό τζάκι, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από φωτοβολταϊκά. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και προσφέρει καφέ, ροφήματα, χωριάτικες πίτες, φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά πιάτα, ψητά, σαλάτες και γλυκά. Στον πάνω όροφο του κτιρίου, ο επισκέπτης μπορεί να διανυκτερεύσει σε έναν χώρο άνετο και ζεστό με ξύλινο πάτωμα. Παρέχονται στρώματα, μαξιλάρια και κουβέρτες ενώ είναι απαραίτητο να φέρετε υπνόσακο ή σεντόνια και μαξιλαροθήκη. (www.flabouri.gr)
Βάλια Κάλντα/Photo: Νικόλας Μάστορας
Photo: Καταφύγιο Βάλια Κάλντα
Καταφύγιο Βάλια Κάλντα
Πρόκειται για έναν χώρο που δημιουργήθηκε το 2001, σε ένα διώροφο κτίριο όπου αρχιτεκτονικά ακολούθησε την απλότητα του βουνού, δίνοντας όλο το χώρο στη φύση, να κάνει το δικό της παιχνίδι με τον επισκέπτη. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Βοβούσα, στο ανατολικό Ζαγόρι, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, μέσα στην αγκαλιά του Αώου.
Photo: Καταφύγιο Βάλια Κάλντα
Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκονται ένας φιλόξενος και ζεστός χώρος υποδοχής και το καθιστικό. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι κουκέτες, μοιρασμένες σε πέντε δωμάτια φιλοξενίας. Συνολικά, μπορούν να φιλοξενηθούν 50 άτομα. Το εστιατόριο στο ισόγειο, σερβίρει πιάτα ηπειρώτικης κουζίνας, με έμφαση στην ποιότητα και στην εντοπιότητα των υλικών. Δίπλα στο ποτάμι και κάτω από τα σκιερά δέντρα, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τη δροσιά και να απολαύσουν τους ήχους της φύσης. Ένα μέρος του περιβάλλοντος χώρου αξιοποιείται για τη λειτουργία κάμπινγκ. (www.katafigiovaliacalda.com)
Photo: Chris Boukoros/Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος
Photo: Μιχάλης Στύλλας/Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος
Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος στον Όλυμπο
Ο Όλυμπος αποτελεί το πιο δημοφιλές βουνό της Ελλάδας, και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που φτάνουν στο μυθικό βουνό, από όλα τα μέρη του κόσμου. Προς διευκόλυνση των περιπατητών, υπάρχουν 9 καταφύγια σε διάφορα σημεία, (www.olympus-climbing.gr)
αλλά και 6 ακόμη, τα οποία χαρακτηρίζονται ως καταφύγια ανάγκης, και δεν είναι επανδρωμένα με προσωπικό.
Ειδικότερα, το Χρήστος Κάκαλος, βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, και οφείλει το όνομά του, στον πρώτο καταγεγραμμένο ορειβάτη, ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα στις 2 Αυγούστου του 1913. Από το 2003 και μετά το καταφύγιο λειτουργεί και ως κέντρο αναρρίχησης και ορειβατικού σκι. Έχει χωρητικότητα 17 ατόμων και λειτουργεί από τέλη Μαΐου έως τέλη Οκτωβρίου. (www.olympus-climbing.gr)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου